Stockpicker intervjuar - Archelon Natural Resources
08.10.2021

Stockpicker intervjuar - Archelon Natural Resources

Archelon Natural Resources övergripande affärsidé är att exploatera georesurser genom att identifiera, förädla och skapa mervärden i råvarubaserade projekt, företrädesvis inom gruv- och mineralsektorn. Syftet är att genom prospektering i egen regi och i samarbete med andra aktörer upparbeta mineralfyndigheter med potential att utvecklas till ekonomiskt bärkraftiga gruvprojekt.

Vänligen berätta lite om dig själv och din bakgrund.

– Jag är i botten geolog utbildad vid Göteborgs Universitet. Började i slutet av 1970-talet arbeta inom norsk oljeindustri. Flyttade tillbaka till Sverige i mitten av 1980-talet och har därefter arbetat med såväl oljeprojekt som med olika gruv- och mineralprojekt både i Sverige och internationellt. Prospektering har för mig alltid varit ett stort intresse. 

archelon VD

Tore Hallberg, VD

Kan du beskriva Archelon Natural Resources och Er verksamhet för Stockpickers läsare?

– Bolaget drivs av en dedikerad styrelse med korta beslutsvägar. Styrelsen är även engagerad i den dagliga verksamheten där målet är att berika Archelon Natural Resources och Bolagets aktieägare. Vi identifierar och analyserar uppslag och idéer inom området naturresurser som från ett tidigt stadie har förutsättningar att kunna utvecklas till självständiga bolag med sikte på en framtida listning på lämplig marknadsplats för aktiehandel. Organisationen är slimmad. Projektspecifik expertis och kompetens tas in på konsultbasis eller genom projektanställning. Bolaget har cirka 5 000 aktieägare och är listat på NGM Nordic SME.

Hur ser bolagets affärsmodell ut?

– Archelon Natural Resources har som affärsidé att i egen regi eller i samarbete med partners starta projekt inom verksamhetsområdet ”Natural Resources”. Vi bygger successivt upp en portfölj av ägarintressen i den typen av projekt och bolag. Sådana ägarintressen kan i delar eller i dess helhet sedan delas ut till våra aktieägare. Kvarvarande ägande skall efter värdetillväxt på sikt realiseras.

Hur har Er verksamhet påverkats av COVID-19?

– Inte i någon större utsträckning. Vissa fältarbeten har fått planeras om på grund av diverse restriktioner.

Ni genomför just nu en nyemission där Ni tar in ca 9,1 MSEK. Vad skall Ni använda emissionslikviden till?

– Pengarna kommer att användas i våra pågående projekt och bolagsengagemang. Vi startade exempelvis för några år sedan ett prospekteringsbolag, Goldore Sweden AB. Detta bolag har nyligen förvärvat ett lovande guldprojekt och en del av emissionslikviden kommer att användas till det bolagets fortsatta utveckling. Vidare driver vi helt i egen regi ett projekt för att lokalisera brytvärda fyndigheter av så kallade sällsynta jordartsmetaller, REE. Efterfrågan på den typen av teknikmetaller är ständigt ökande vilket vi gärna vill bidraga till att tillfredsställa på för Bolaget gynnsamma villkor.

archelon intervju bild1

Vilka är de största riskerna i Er verksamhet?

– Prospekteringsverksamhet är till sin natur riskfylld. Det krävs omfattande insatser och ett brett anslag för att kunna påvisa en ekonomiskt drivvärd mineraltillgång. Ett projekt eller fyndighet som till en början visar stor potential kan ibland visa sig inte hålla måttet. Även fyndigheter som efter omfattande arbeten och stora kostnader visar sig vara solida och lönsamma kan komma att bromsas på grund av förändringar i lagstiftning eller nya restriktioner inom diverse myndighetsområden.

Enligt dig, vilka är de främsta skälen till att man skall investera i Archelon Natural Resources?

– Vi har redan nu ett brett ägande i flera olika bolag som visar en god och stigande värdetillväxt. Därutöver tillkommer nya projekt som på sikt kan bolagiseras för att därefter delas ut till aktieägarna inför en eventuell listning. Det är min övertygelse att en investering i Archelon Natural Resources i samband med förestående nyemission leder till ett gott utfall.

Avslutningsvis om du blickar framåt 5 år i tiden, hur ser Archelon Natural Resources ut då?

– I ett historiskt perspektiv har metaller, mineral och naturresurser alltid efterfrågats och utnyttjats för samhällets utveckling. Behovet av sådana tillgångar kommer inte att avta. Klimatanpassningar och hållbarhetsperspektiv kommer att ställa nya krav. Med teknikutvecklingen kan säkert efterfrågan på vissa resurser kanske minska medan den för andra kommer att öka. Det verksamhetsområde som Bolaget arbetar inom kommer inte att försvinna utan snarare tvärtom. Med spåkulan i handen ser jag att Archelon Natural Resources står väldigt starkt fem år från nu givet att Bolaget följer med i de förändringar som sker i världens gång.


Erbjudandet i sammandrag

Teckningsperiod: 7 - 21 oktober 2021
Teckningspris: 0,02 SEK per unit/aktie
Emissionsvolym: ca 9,16 MSEK
Unit: 1 ny aktie serie B samt en vederlags fri teckningsoption serie TO1B
Garanti och teckningsförbindelser: 80%
Handelsplats: Nordic Growth Market


Dokument och filer

Memorandum

Teaser

Anmälningssedel

Emissionssite

Hemsida

 

Stäng×
Relaterade ämnen
Zalando eller H&M - vem vinner racet om e-handeln?
15.03.2019

Zalando eller H&M - vem vinner racet om e-handeln?

I filmen "The devil wears Prada" får vi en smak av lyxen, av det hårda tempot och av den hårda konkurrens som råder inom klädbranschen. Men kan vi som konsumenter göra vinst genom att placera rätt i modevärlden? Självklart kan vi!

För att placera rätt inom modeindustrin gäller det att hitta analyser som leder rätt. Och det gäller att känna sig för. Här öppnar sig en värld där den digitala utvecklingen har gått i rasande takt. De som inte är med på tåget tappar fart och mark. Konkurrensen inom näthandeln är stenhård 2019. Konsumenten är den stora vinnaren - i alla fall på kort sikt. Stockpickers analyschef Jacek Bielecki berättar att varumärken och deras ägare träder fram som de stora vinnarna på lång sikt. Starka varumärken är nämligen guldgruvan till lyckad e-handel.

Från fysiska butiker till nya tider

Tiden när klädindustrin handlade om fysiska butiker är förbi sedan länge. Ingen åker längre flera mil för att komma fram till  favoritaffären.

- De senaste tio åren har den digitala utvecklingen och e-handeln inneburit att de stora jättarna inom konfektionsbranschen varit tvungna att omvärdera sin verksamhet. De som inte omfamnat de nya sätten att skapa nya relationer till kunder har släpat efter de
övriga. Att sälja digitalt är en nödvändighet, säger Bielecki.

Zalando SE Management Board f.l.t.r. Rubin Ritter David Schneider Robert Gentz

De senaste åren har Zalando, som delvis ägs av Kinnevik, med sin mode- och livsstilsplattform lyckats ta fler marknadsandelar. Som onlineförsäljare av mode omfattar koncernen över 2000 varumärken och bolaget är verksamt i över 17 olika länder i Europa.
Zalando pratar inte bara pratar om mode och livsstil utan lyfter också tydligt logistik och teknik i sitt budskap utåt. I januari 2019 invigde Zalando sitt nya logistikcenter i Brunna i Upplands-Broo. I ett pressmeddelande berättar Zalando att lagerlokalen är utrustad med den mest avancerade automationstekniken i företagets historia. Tack vare detta kommer leveranstiderna till nordiska kunder att kunna halveras.

2018 - ett hårt race online

Klädjättar som Zalando, H&M, Boozt.com har tuffa, men spännande tider framför sig. Hur racet slutar är för tidigt att säga.

- Det har varit ett utmanande år för hela branschen och så även för H&M-gruppen. Efter ett väldigt tufft första halvår har omställningsarbetet börjat ge effekt. Förbättrade kollektioner har genererat en bättre fullprisförsäljning och lägre prisnedsättningar under slutet av året. Stärkt av dessa positiva signaler valde vi att accelerera omställningsarbetet ytterligare under fjärde kvartalet främst inom de pågående bytena av logistiksystem. Detta medförde ökade kostnader men kommer att leda till en rad förbättringar för kunderna, säger H&M:s VD Karl-Johan Persson när han summerar det fjärde kvartalet.

Missa inte: Hitta aktievinnarna med oss - Klicka här

Zalando omsatte 1.662 miljoner euro under årets fjärde kvartal, motsvarande en försäljningstillväxt på 24,6 procent.

- 2018 hade sina utmaningar, men vi fokuserade våra ansträngningar i det fjärde kvartalet för att få till en stark avslutning på året. Prestationen i det fjärde kvartalet gör oss trygga i att våra långsiktiga tillväxtplaner är väl på spåret, säger vd Rubin Ritter i rapporten.

Stockpickers Jacek Bielecki poängterar att onlineförsäljning av mode är en lågmarginalbusiness där effektiv logistik, välfungerande IT-plattformar och optimal dataanvändning är oerhört viktiga. Lönsamheten bygger på stora volymer, men också
unika produkter eller tjänster.

- Generellt tycker jag att klädindustrin genomgår en stor förändring i och med den pågående digitaliseringen. Nya aktörer såsom exempelvis Zalando dyker upp men ännu är det nog lite för tidigt att avgöra om de lyckas slå ut sina analoga motsvarigheter.

- Bolag som H&M har förvisso hamnat efter online, men har samtidigt muskler att komma ifatt. Starka globala varumärke, tillgång till hela distributionskedjan gör att man definitivt inte kan räkna bort dem ännu. Trots att omställningen pressar dem, säger
Bielecki.

E-boomen fortsätter

För H&M ökade onlineförsäljningen med 24 procent under 2018. Ett framgångsrikt plattformsbyte inom företaget genomfördes också i Tyskland under januari 2019. Därmed finns nu H&M:s samtliga onlinemarknader på den nya plattformen. H&M räknar med ett gott första kvartal. Det har att göra med starkare kollektioner och ökad fullprisförsäljning. Online och fysiska butiker integreras allt mera och i dag finns H&M Online på 47 marknader. Detta åt förväntas också Mexico och Egypten tillkomma.

Ladda ner vår utdelningsguide 2019 - Helt Gratis

Zalando siktar på att öka försäljningen helåret 2019 i den lägre delen av intervallet 20-25 procent. Det framgår av bolagets bokslut. Under det fjärde kvartalet 2018 hade Zalando 1,3 miljoner nya aktiva kunder. Det är den största ökningen av aktiva kunder under ettkvartal på fem år.

- E-boomen har nog lett till viss överetablering i de mognare delarna av världen. När väl dammet har lagt sig inom ett par år lär nog en utslagning ha ägt rum. I det läget kan det mycket väl visa sig att det som ger bäst utväxling är en kombination av fysiska och digitala butiker med lokal förankring. I ett sådant landskap kan bolag som H&M mycket väl stå ut som relativa vinnare, säger Bielecki.

Hur ska vi placera rätt i klädbranschen?

Jacek Bielecki, ansvarig för Stockpicker Newsletter, bedömer att H&M kan bli en framtida vinnare även om
aktien just nu inte är speciellt köpvärd.

- Förväntningarna har kommit ned en bra bit och majoriteten av bedömarna är i dag negativt inställda. Den förändring som branschen går igenom tros fortsätta vilket gör det svårt att redan nu peka ut vinnarna. Jag skulle tro att renodlade varumärkesbolag vinner i längden.

Men Bielecki räknar ändå inte ut H&M - även om det kan vara fortsatt skakigt för bolagets aktie ett tag till. Lyckas dock Zalando med sin tillväxtmålsättning anser han att de mycket väl vara en god investering redan i nuläget.

- Jag ser dock risken i aktien som påfallande hög då jag utgår ifrån att man aldrig kommer att kunna ha särskilt hög lönsamhet på den här typen av verksamhet sett mot bakgrund av den höga konkurrensen.

- Vi ska komma ihåg att Zalando inte på något sätt är ensamma om att vilja bli modehandelns motsvarighet till Netflix eller Spotify. Skillnaden mot de ovan nämnda bolagen är den kostsamma distributionen med tanke på den oerhört stora andelen
returer. Bielecki råder alla som vill satsa i branschen att också ta kända varumärken i beaktande.

- Starka varumärken är bärande i framtiden när e-boomen så småningom stabiliseras.
Jag tror personligen att Zalando går bra nu, men H&M vinner i längden.

KÄLLOR
Bokslut H&M
Bokslut Zalando
Kontakt H&M

 

Stäng×
Relaterade ämnen
Annons
SAABs emission
22.11.2018

SAABs emission

Imorgon - fredag (23/11) - börjar försvarskoncernen SAABs aktie att handlas utan rätt att delta i den miljardstora emissionen. Eftersom det har förekommit en del diskussioner om vad teckningsrätten skall vara värd så kan det vara värt att klargöra det.

Imorgon - fredag (23/11) - börjar försvarskoncernen SAABs aktie att handlas utan rätt att delta i den miljardstora emissionen. Eftersom det har förekommit en del diskussioner om vad teckningsrätten skall vara värd så kan det vara värt att klargöra det.

Fyra befintliga aktier ger rätt att teckna en aktie för 225 kr. Givet gällande aktiekurs (torsdag 22/11) om 365 kr innebär det att fyra aktier till ett sammanlagt värde om 1460 kr (4 x 365) betingar till köp av en aktie för 225 kr. Det totala innehavet (fem stycken aktier) blir således värt 1685 kr vilket motsvarar 337 kr per aktie.

Skillnaden mellan den nu rådande aktiekursen (365) och 337 kr är alltså det matematiska värde som borde åsättas teckningsrätterna (i detta fall 28 kr). Det är alltså den kurs som aktien (allt annat lika) borde sjunka med imorgon.

Stäng×
Relaterade ämnen
23.03.2018

Kan en dator lära sig hur Warren Buffett tänker?

Artificiell intelligens är ett intressant ämne, och något vi med stor sannolikhet kommer få se mer av i framtiden, om det även än så länge är aningen svårt att veta exakt hur det kommer börja ta sig uttryck i våra liv och i vår vardag.

Läs artikeln gratis genom att logga in eller skapa konto
Stockpicker Online FREE Stockpicker Online FREE är ett gratis abonnemang du behöver för att läsa denna artikel. Skapa konto
Stockpicker Online FREE
Stäng×
Artikeln har publicerats i
Stockpicker Online FREE

Stockpicker Online FREE är ett gratis abonnemang du behöver för att läsa denna artikel. Skapa konto
30.01.2018

Ericsson vs Nokia

Cevians inhopp i Ericsson har höjt förväntningarna på den svenska telekomjätten som ju länge haft svårt att prestera. Mycket negativt tycks dock nu vara intecknat i aktie

Läs artikeln gratis genom att logga in eller skapa konto
Stockpicker Online FREE Stockpicker Online FREE är ett gratis abonnemang du behöver för att läsa denna artikel. Skapa konto
Stockpicker Online FREE
Stäng×
Artikeln har publicerats i
Stockpicker Online FREE

Stockpicker Online FREE är ett gratis abonnemang du behöver för att läsa denna artikel. Skapa konto
16.05.2016

Lång- och kortsiktiga investeringar

Att investera i aktiemarknaden kräver en hel del förkunskaper, erfarenhet och tekniska kunskaper.

Läs artikeln gratis genom att logga in eller skapa konto
Stockpicker Online FREE Stockpicker Online FREE är ett gratis abonnemang du behöver för att läsa denna artikel. Skapa konto
Stockpicker Online FREE
Stäng×
Relaterade ämnen
Artikeln har publicerats i
Stockpicker Online FREE

Stockpicker Online FREE är ett gratis abonnemang du behöver för att läsa denna artikel. Skapa konto
23.01.2015

Global X Uranium

För drygt två veckor sedan presenterade Stockpicker Fund Timer högriskportföljen för 2017. Och ett av de sex fondinnehaven var Global X Uranium ETF.

För drygt två veckor sedan presenterade Stockpicker Fund Timer  högriskportföljen för 2017. Och ett av de sex fondinnehaven var Global X Uranium ETF. Fonden är utformad för att återspegla utvecklingen av urangruvindustrin. Portföljen består av globalt utvalda företag som i första hand ägnar sig åt någon del av urangruvindustrin, såsom gruv-, raffinering, prospektering, och tillverkning av utrustning för uranindustrin.

Uran är ett grundämne vars viktigaste användning är som bränsle i kärnreaktorer. Uran är vanligt förekommande och finns nästan överallt i jordskorpan, i jordens inre och i världshaven. De flesta berg- och jordlager innehåller uran dock oftast i låga koncentrationer. De största uranfyndigheterna i världen finns i Australien, Kazakstan, USA, Kanada och Sydafrika.

Uranindustrin drabbades av ett stort bakslag efter katastrofen i Fukushima i mars 2011. Kärnkraftsindustrin nästan kollapsade och påverkade uransektorn. Efterfrågan på uran minskade kraftigt efter katastrofen då många kärnkraftverk stängdes och flera projekt försenades. Utbudet översteg efterfrågan vilket fick priset på uran att falla drastiskt.

Men nu väntas efterfrågan återigen öka med Japan i spetsen som ska starta upp flera kärnkraftverk. Japan planerar att ta sju reaktorer tillbaka i drift i mars 2017 och ytterligare 12 reaktorer våren 2018. Atomkraft stod för drygt 33 procent av Japans elproduktion före Fukushimaolyckan. Japans premiärminister Shinzo Abe arbetar för att minska landets beroende av import av dyrare fossila bränslen och är en förespråkare för kärnkraft.

ura

Bortsett från Japan spås efterfrågan på kärnkraft stiga i USA. Många marknadsexperter räknar med att den tillträdande presidenten Donald Trump har en vänligare inställning till kärnkraft. Efterfrågan är också böljande i Asien, särskilt i Indien och Kina, som har en hög elförbrukning på grund av sina enorma befolkningar. Uranmarknaden står redo för att dra nytta av stigande elbehov. En ökning av oljepriset kan dessutom ha en positiv effekt på efterfrågan på uran.

Kazakstan planerar att sänka produktionen med 10 procent i år. Landet står för 12 procent av världens uranresurser och har varit världens ledande uranproducent sedan 2009. Under 2015 stod Kazakstans produktion om 23.800 ton av uran för 39 procent av världsproduktionen. Nyheten avseende Kazakstans planerade minskning av produktionen markerar en betydande förändring från landets produktionspraxis sedan slutet av 1990-talet, under vilken tid Kazakstan ökade produktionen mer än tiofalt. Starten av ett stort antal reaktorer globalt skulle vända utbudsöverflödet på lång sikt, vilket resulterar i högre priser på uran.

Som en investerare kan man dra nytta av stigande uranpriser genom att köpa ETF:en Global X Uranium ETF (URA). Fonden trackar Solactive Global Uranium Total Return Index. Volymen i denna ETF är bra med en daglig snittomsättning om 158 000 andelar. De största innehaven i Global X Uranium ETF är Cameco Corp (19,98 procent), NexGen Energy Ltd (9,90 procent) och Uranium Participation Corp (8,11 procent). Sammantaget finns det 23 olika aktieinnehav i denna ETF.

En investering i enskilda uranbolag är förknippad med en väldigt hög risk och betat är högt. En uranaktie handlas ofta med så pass stora kursrörelser som 15-20 procent under en enskild dag. Vill man sänka risken något i denna högrisksektor är Global X Uranium ETF ett bra val. Denna ETF kan man bl.a. handla via Avanza och Nordnet.

Stäng×
01.07.2016

Hur vet man vad som är en bra aktie?

Att investera i aktier kan vara ett mycket lukrativt arbete. På aktiemarknaden kan den aktive investeraren hitta möjligheter för att flerdubbla värdet hos sitt investerade kapital.

Att investera i aktier kan vara ett mycket lukrativt arbete. På aktiemarknaden kan den aktive investeraren hitta möjligheter för att flerdubbla värdet hos sitt investerade kapital. Ett bra exempel på en stor värdeökning är Google-aktien, som lanserades år 2004 till ett värde av 50 dollar per aktie, men som i mitten av 2015 istället var värd 673 dollar. Men även om detta är en riktig framgångssaga är det långt ifrån alla aktier som man kan säga detsamma om. Därför är det viktigt att göra sin egen research innan man gör stora satsningar. Med hjälp av aktieanalys, trendspaning och uppdaterad marknadsinformation kan man fatta smartare och mer välgrundade beslut.

Andra faktorer att överväga innan en investering är bolagets olika källor för tillväxt. Med hjälp av grafer och modeller kan man även skapa sig en bild av aktiens utveckling över tid. Genom att blanda kvalitativ och kvantitativ analys på detta vis blir det enklare att bilda sig en egen uppfattning om den potentiella investeringens lönsamhet. Idag kan du hitta mycket användbar fakta, information och aktietips hos olika källor som dagstidningar, magasin, nyhetsbrev, diskussionsforum och böcker.

Följande är tips på hur du kan förbättra dina investeringar genom kvantitativ och kvalitativ analys:

Analysera vinstkällan

Att gå med vinst är extremt viktigt för ett företag eller bolag som försöker skapa tillväxt i det långa loppet. Att förstå sig på de källor, de områden eller produkter som för företaget eller bolaget är vinstdrivande, blir ett sätt för investeraren att förstå de eventuella möjligheter och risker aktien har. Att skapa sig en uppfattning om vinstkällorna kan även ligga till grund för hur stort åtagande investeringen kräver för att bli lönsam. Ett tydligt exempel på en sådan situation är digitala plattformar av olika slag. Som ny på marknaden krävs ofta ett långvarigt arbete för att skapa den användarbas som krävs för att växa. Dessa plattformar tar ibland inte heller betalt av sina användare i början, utan planerar att först uppnå ett visst användarantal. Här gäller det för investeraren att vara tålmodig och vänta på rätt tillfälle att investera.

En bra produkt
Som investerare kan du med fördel använda dig av din magkänsla för att välja rätt aktier. Vilka produkter vill du själv använda och varför? Finns det chans att fler tänker precis som du? Genom att förstå sig på det värde en produkt skapar hos användaren kan man försöka förutspå en akties framgång. Produkten i sig behöver inte vara avancerad, det viktiga är att den tillgodoser ett behov hos konsumenterna som de har svårt att hitta i konkurrerande märken. Du kan antingen göra research på egen hand eller ta hjälp av andra källor för att hitta passande produkter. En enkel sökning på "aktietips 2016" ger dig en hel uppsjö med alternativ att överväga.

Price over earnings: P/E-tal

P/E-talet kan användas i en form av kvantitativ analys som hjälper investeraren att förstå den potentiella avkastning aktien kan ge jämfört med aktiepriset. Det är ett av de viktigaste nyckeltalen för att analysera värdet av en aktie. P/E-talet räknas enkelt ut genom att ta aktiepriset delat på vinst per aktie. Ett lågt tal kan innebära att ett företag går väldigt bra, men behöver för den skull inte vara en intressant möjlighet för investeringar. P/E-talet måste alltid sättas i relation till andra nyckeltal för att bli ett kraftfullt analysverktyg.

Stäng×
14.01.2019

God fortsättning!

Att 2018 inte blev något särskilt bra aktieår har vi redan konstaterat. Nedgången har förvisso inte varit direkt dramatisk för index generellt sett men enskilda aktier – och då i synnerhet de mer cykliska sådana – har definitivt haft det tungt

Nedanstående aktieanalys är hämtad ur vår digitala börstidning Stockpicker Newsletter. Tidningen som utkommer ca 90 gånger per år (2 gånger per vecka!) har levererat börsanalyser och aktietips ända sedan hösten 1997.

God fortsättning!

Att 2018 inte blev något särskilt bra aktieår har vi redan konstaterat. Nedgången har förvisso inte varit direkt dramatisk för index generellt sett men enskilda aktier – och då i synnerhet de mer cykliska sådana – har definitivt haft det tungt. En del av dem har sett sina börsvärden sjunka med uppåt 25-30% från tidigare uppnådda toppnivåer.

Men nu är ovanstående förstås historia. Bladet i almanackan har vänts och det gäller att blicka fram mot vad som komma skall. Att sia om framtiden är bland det överlägset svåraste man kan göra, och när utgångsläget är så pass osäkert som nu ökar förstås risken för klavertramp.

Skall man se något positivt i höstens börsnedgång så är det nog det faktum att förväntningarna har sjunkit tämligen rejält. Det i sig gör att en hel del elände numera är inprisat i riskbilden. De flesta börjar nog räkna med att den globala konjunkturen mattas ganska rejält, vinstnivåerna skrivs ned, Donald Trump fortsätter att gäcka marknaderna och Storbritannien kan tvingas lämna EU utan utträdesavtal.

Och visst, skulle allting ovan inträffa och handelsförhandlingarna mellan USA och Kina därtill stranda (detta är väl det enda området där marknaden förväntar sig någon form av positiv utgång till slut vilket mycket väl kan visa sig vara väl optimistiskt) lär 2019 inte bli ett särskilt muntert börsår, det heller. Men blir utfallet inte lika pessimistiskt lär det finnas utrymme för en hel del i uppgångsväg. Den överraskande starka arbetsmarknadsstatistiken från USA nyligen kan ju tjänstgöra som ett bra exempel på det.

En viktig parameter för årets börspussel lär i vanlig ordning centralbankerna stå för. Här åsyftas inte så mycket Riksbanken utan snarare ECB och FED. Utgångsläget – baserat på vad man guidat för - bygger på att båda kan komma att höja räntan i år med upp till två gånger. Om så blir fallet eller ej återstår förstås att se. Det mesta just nu tyder dock på att det inte blir någon räntehöjning från vare sig ECB eller FED förrän tidigast framåt sommaren vilket torde lugna marknaderna en aning. Sedan kan man förstås spekulera i om det verkligen blir några höjningar överhuvudtaget. Själva kalkylerar vi som bekant med att så inte blir fallet vad FED beträffar men detta är snarare en ren spekulation än en produkt av en djuplodad analys av makroekonomiska faktorer. Antalet ”okända” i ekvationen är helt enkelt lite väl stort.

Just det ovan nämnda är förstås tjusningen med börsen. Vore det enkelt att förutspå framtiden hade det nog inte funnits allt för mycket att ”tjäna”. Tittar man historiskt (här baseras underlaget på egen statistik som härstammar från 1996) har Stockholmsbörsen stigit med i genomsnitt 10,6% per år vilket motsvarar knappt 14 % om utdelningar läggs till. Detta är också anledningen till att de flesta börsexperter brukar nämna värdeökning om 10-15% när de tillfrågas om vad de tror om börsens kommande utveckling. Det är dock snarare regel än undantag att börsutvecklingen blir en helt annan. Sedan 1996 har OMXSPI ökat med 10-15% under blott tre enstaka år (1998, 2012 och 2014). I övriga 20 fall var utgången antingen bättre eller sämre.  Just 2014 var för övrigt det sista året då OMXSPI steg med tvåsiffriga procentuella tal (11,9%). Perioden därefter har värdeökningen legat konsekvent i spannet 5,8-6,6% per år. Förutom ifjol då index tappade 7,7%.

Att Stockholmsbörsen sjunker två år i följd vilket skulle kunna inträffa om 2019 blir ännu ett svagt år, är förhållandevis ovanligt men ändå inte unikt. Under de senaste 23 åren har detta inträffat vid tre tillfällen om man räknar nedgångsperioden efter millennieskiftet där vi upplevde tre negativa börsår i följd som två tillfällen (2000 och 2001 respektive 2001 och 2002). Senast som detta inträffade var 2007-2008 då superkonjunkturen kom på skam och finanskrisen briserade.

Eftersom det mot bakgrund av senaste årens börsutveckling är svårt att slå ett slag för någon form av generell börsbubbla på vår svenska börs är det många som drar paralleller mellan 2018 och just 2007. Även då toppade börsen under sommaren för att därefter inleda en nedgång utan synbar anledning (vinsterna och efterfrågan förblev goda året ut). Nedgången det året summerades till ca 6% vilket med facit i hand visade sig vara en mild försmak av vad som komma skulle. Året därpå blev kursfallet fasansfulla 42%, det sämsta utfallet i modern börshistoria.

Huruvida 2019 blir ett slags deja vu av 2008 tvistar de lärda om som bäst i nuläget.  Själva kan vi konstatera att marknaden redan i samband med månadsskiftet oktober/november har signalerat för trendomslag. Det var nämligen då som vår egensnickrade tekniska modell bekräftade att det positiva sentimentet som har gällt sedan sensommaren 2016, hade nått vägs ände. Signalen föll på plats när oktobers stängningsvärde understeg såväl 12- som 24 månaders glidande medelvärde (se graf nedan).


ossaInnebär signalen att domedagen stundar? Självfallet inte. Förvisso var så fallet under december 2000 och 2007 när liknande inträffade men den följdes inte alls av samma dramatik under vare sig augusti 2011 eller januari 2016. Den som tolkade signalen som att det var dags att lämna börsen helt de två senast nämnda gångerna fick sedan köpa in sig dyrare. Vi ser därför modellen som ett hjälpmedel i riskbedömningen snarare än någonting annat.

Att vi ändå väljer att uppmärksamma när signalen inträffar beror på att det trots allt kan vara preludium till en större nedgång. Att äga aktier under en nedgångsfas är som en del av er kanske minns (det var ju ett tag sedan) förhållandevis tråkigt och tålamodsprövande. Det går ändå att övervintra om man inte investerat pengar man behöver till något närliggande ändamål. Förutsatt då att man inte är belånad. Är man det under en utdragen baisseperiod kan det visa sig vara ett ödesdigert misstag med närmast tragiska följder. Vill man använda sig av hävstång bör man göra det när man har oddsen med sig och inte tvärtom.     

Stäng×
Likt en bergochdalbana
24.01.2019

Likt en bergochdalbana

Att det svänger relativt fort på aktiemarknaden har de flesta säkerligen hört förr. Och om inte annat så tycks i alla fall de senaste månadernas börsutveckling tjänstgöra som en påminnelse om att så verkligen är fallet. Detta då närmare hälften av utförslöpan som drabbade marknaden under fjolårets Q4 nu har återhämtats inom ramen för knappt en månad.

Att börssentimentet är klart starkare nu än vad som var fallet omkring jul är uppenbart när man studerar Fear & Greed index som jag då och då hänvisar till. När utförslöpan var som värst noterades index på närmast overkligt låga 2 (se nedan). Jag kan faktiskt inte minnas att jag någonsin har sett ett så lågt värde men osvuret är förstås alltid bäst, minnet kan ju svika.

Vad har då hänt som har fått marknaden att svänga så tvärt? Det är just det. Det har egentligen inte hänt något alls. Bortsett från att Sverige har fått en ny(gammal) regering är det makroekonomiska läget annars mer eller mindre detsamma. Eller rent av något svagare. Konjunkturstatistiken fortsätter försvagas på flertalet håll och då huvudsakligen vad beträffar Kina och till viss del även Europa. Osäkerheten kring Brexit är lika genuin som den var förr med den skillnaden att 29:e mars har ryckt närmare. Det har heller inte gjorts några framsteg i handelskonflikten mellan USA och Kina men retoriken har väl trots allt varit hoppingivande. Donald Trump tycks istället koncentrera sina ansträngningar på att tampas med demokraterna om murmedel vilket i sin tur har lett till rekordlång nedstängning av delar av den amerikanska statsapparaten.

Tittar man mot bakgrund av ovanstående är det förstås svårt att förstå varför börsen har gått så pass starkt som den gjort. Som läget är nu krävs det ju inte särskilt mycket för att hela fjolårets tapp skall hämtas upp. Den naturliga förklaringen är sannolikt att pessimismen var lite väl utbredd i slutet av fjolåret och att börsen av den anledningen var så pass nedpressad att den nådde ett läge då den likt en badboll studsade upp. Min personliga misstanke är att vi fick en första fingervisning på vad som kan hända när algoritmhandel har blivit så pass utbredd som den nu är världen över. Datorprogram är naturligtvis betydligt snabbare och kanske rent av bättre på att exekvera order men har inte den verklighetsuppfattning som en människa har och kan därför inte värdera vilken sorts reaktion som kan tänkas vara rimlig eller ej.

 Stockpicker fear and greed index

Miljonfrågan idag är förstås om det värsta nu ligger bakom oss eller om den senaste tidens börshausse enbart är en upprekyl i en större ”bear-trend”. Därom tvistar också de lärde just nu men jag kan tycka mig se att andelen som tror på det senare nämnda har ökat. Frågan är därför om inte konsensussynen just nu bygger på att vi inom kort återupptar den nedåtriktade banan. Det i sig utgör viss grund till optimism. Är ovanstående korrekt iakttagelse innebär det nämligen att majoriteten av professionella aktörer kan ha positionerat sig för fortsatt svaghet. Skulle den utebli alternativt vara kortvarig och följas av nya uppgångar kan det kanske bli trångt in i börsdörren på liknande sätt som det var trångt ur den i slutkvartalet ifjol.

Jacek Bielecki

 Hitta de bästa aktierna - Klicka!

Stäng×

Mina Bevakningar


Skapa konto gratis och lås upp våra Online FREE artiklar

Annons
Annons
Till början