Scandi Standard – Virus skrämmer inte
26.11.2020

Scandi Standard – Virus skrämmer inte

Efter att ha varit förskonat under några år, var det nu dags igen. Förra veckan blev kycklingbolaget tvungna att kommentera ett pågående utbrott av fågelinfluensa (H5N8) i kommersiella flockar i Sverige och Danmark.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1829 (25 november 2020)

SCST | Mid Cap | 66,3 kr | KÖP

Bland annat har en gård i Skåne satts i karantän sedan sjukdomen konstaterades där.

Fågelinfluensa är mycket smittsamt fåglar emellan men anses inte drabba människor. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken i det närmaste obefintlig för den som äter ägg och fågelkött att få i sig viruset. På grund av att det är flera fall som har påvisats förväntas, emellertid, flera länder i Asien införa restriktioner på import av fjäderfäprodukter från de drabbade geografiska områdena.

Det är fortfarande oklart vad som kommer hända exakt, men enligt tidigare erfarenheter kan dessa geografiska områden antingen begränsas till att gälla enskilda regioner inom ett land eller landet som helhet. Hittills har förekomst av fågelinfluensa inte upptäckts i de regioner i Sverige och Danmark där Scandi Standard och dess kontrakterade uppfödare har sin huvudverksamhet. Men givet omständigheterna med en pågående Covid-19 pandemi skulle det inte förvåna om de ansvariga myndigheterna tar det säkra före det osäkra och inför restriktioner för hela landet. Dessa införs typiskt sett under en period av 3-9 månader till följd av en upptäckt förekomst.

Bolaget är dock bättre förberett idag än vid förra utbrottet av fågelinfluensa 2016/2017, efter vilket man införde ett antal åtgärder för att reducera påverkan av eventuella konsekvenser. Till exempel har man diversifierat kundnätverket, minskat andel export och ökat andelen tillagade produkter som till stor del undantas från handelsrestriktioner.

Under antagandet att restriktioner skulle införas i hela Sverige och Danmark estimerar Scandi Standard negativa effekter på vinsten om 15-30 Mkr som en konsekvens av fågelinfluensan, vilket kan sättas i relation till resultatet efter skatt på 234 Mkr under helåret 2019. Det är alltså en icke försumbar summa och estimatet förutsätter dessutom att en andel av den övergripande effekten bärs av Scandi Standards kontrakterade uppfödare. Samtidigt är det nog viktigt att påminna att den här typen av sjukdomsutbrott bland djuren är ganska vanligt och brukar enbart temporärt leda till en nedgång i efterfrågan.

Den underliggande trenden är fortsatt positiv, som den senaste Q3-rapporten visade. Trots en fortsatt dämpad stämning bland bolagets kunder inom Restaurang och Storhushåll ökade nettoomsättningen mellan juli och september med 7% i konstant valuta, jämfört med samma period i fjol, till 2 621 Mkr. Dagligvaruhandeln går starkt och på samtliga marknader har man märkt att konsumenterna söker sig mer än någonsin till lokalt producerade produkter som följer strikta djurskydds- och livsmedelshygiensföreskrifter.

Tack vare den högre försäljningen samt en förbättrad effektivitet ökade det justerade rörelseresultatet (EBIT) med 17% till 147 Mkr, vilket innebar en marginalförbättring om 0,7 procentenheter till 5,6%. Det var samtidigt den högsta nivån för ett enskilt kvartal på fem år. Lönsamhetsförbättringen noterades i samtliga segment med undantaget för Danmark, där lägre exportpriser och en sämre försäljningsmix påverkade negativt.

Icke desto mindre imponerar verksamhetens utveckling överlag och även balansräkningen återhämtar sig gradvis efter de senaste årens förvärv. Hjälpt av den indragna utdelningen minskade den räntebärande nettoskulden med cirka 600 Mkr till 1 929 Mkr och skuldsättningsgraden har därmed kommit ner till nästan exakt 100%. Det ger ledningen ett större finansiellt utrymme och investeringsnivån har följdriktigt höjts från 300 Mkr till 350 Mkr, bland annat till hållbara investeringar med en kort förväntad återbetalningstid. Även förvärv är fortsatt intressanta och bolaget har ett bra track record i detta avseende.

Fågelinfluensa kan visserligen dominera nyhetsflödet de kommande veckorna, men placerarna gör klokt i att titta på helhetsbilden. Tillväxtpotentialen för kycklingbaserade produkter är fortsatt stor och bolaget har under de senaste fem (5) åren vuxit med en årlig organisk takt på mer än 8%. Förutom konsumenternas ökade fokus på hälsa och miljö har även bolagets satsningar på produktinnovation bidragit positivt. Senaste nyhet är ett samarbete med Veg of Lund om ett växtbaserat protein som ska likna kyckling i både smak och konsistens. Utvecklingsprojektet beräknas starta under Q4 i år och löpa över två år.

Vår senaste köprekommendation i juni (Newsletter 1791) visade sig vara vältajmad. Aktien nådde riktkursen på 75 kr redan i slutet av sommaren. Sjukdomsutbrott har historiskt skapat intressanta köplägen och vi tror att så kan bli fallet även denna gång. Aktien handlas för tillfället till P/E-tal kring 12 på nästa års förväntade vinst. Det är klart attraktivt, inte minst då även utdelningen lär komma tillbaka och direktavkastningen borde kunna ligga kring 4%. Med riktkurs 80 kr tar Scandi återigen plats bland våra Top Picks. Köp.

Av
Sebastian Lang Analytiker