Evolution - Hur bör investerare nu positionera sig?
02.04.2020

Evolution - Hur bör investerare nu positionera sig?

Läs senaste krönikan ur Stockpicker Newsletter (1776) där vår chefsanalytiker resonerar kring livet efter pandemin.

Det är nog inte enbart undertecknad som i detta nu sakta men säkert börjar tröttna på att dagarna i ända läsa om coronavirusets härjningar i Sverige och världen över.

I synnerhet då media tycks vara fast beslutna att i sann klickbajt-anda huvudsakligen belysa de allra mest negativa scenarierna som kan uppstå. Nog har de flesta av oss vid det här laget förstått allvaret i situationen. Men samtidigt är vi också i behov av att läsa om inte något uppmuntrande optimistiskt, så åtminstone konstruktivt.

Annons

Av ovan nämnda skäl har jag använt förra veckans spalt till att fundera lite i banorna kring hur man som investerare bör positionera sig framgent. För även i de bistraste av alla tider finns det sådant som grönskar. Det gäller bara att försöka hitta de gröna skotten. Det är förstås inte det allra lättaste när visibiliteten i övrigt är ganska begränsad.

Tittar man så här långt tycks klimatet ha varit den givna kortsiktiga vinnaren i spåren av pandemin. Utsläppen har minskat påtagligt i takt med att den ”smutsiga” industrin har stängts, flygindustrin mer eller mindre upphört att fungera och till och med efterfrågan på oljan minskat rejält trots rekordlåga priser. Jag kan inte undgå att föra tankarna tillbaka till den globala oron som sammanfattades under benämningen ”Peak Oil” för något decennium sedan. Förespeglingen då var att oljan höll på att ta slut vilket skulle innebära slutet för våra samhällen såsom vi lärt känna dem.

Sedan dess har det nu gått ca 15 år. De flesta känner väl till idag att oljan är en ändlig resurs men priset har för den sakens skull inte skenat (tvärtom handlas den på nära 20-årslägsta). Ingen drabbas längre av panik. Vi vet helt enkelt att oljan räcker under överskådlig framtid, en period som den påhittiga och överlevnadsglada människan kommer att utnyttja för att ställa om samhällen mot de nya kraven. Detsamma lär nog gälla även annat. Det är jag fullständigt övertygad om.

Är det något som människan är väldigt bra på så är det just att överleva och ständigt utvecklas. Det är just uppfinningsrikedomen som har drivit våra samhällen framåt. Säga vad man vill om olja men det är faktiskt det faktum att människan funnit den och lärt sig omvandla den till allehanda energilösningar som har legat bakom industrialiseringsprocessen.

Att vi kollektivt drabbas av ”flygskam” eller betalar hutlöst höga avgifter för plastkassar lär inte rädda vare sig klimatet eller för den delen jordklotet (här har faktiskt virusets lyckats åstadkomma bättre effekt på blott ett par månader än vad alla miljöskatter gjort i flertalet år). Det inser nog de allra flesta (populisterna exkluderade). Nej, skall klimatet förbli livsdugligt (för både oss och övriga arter) måste man naturligtvis främja produktutveckling i syfte att effektivisera vårt samhälle för att den vägen driva övergången från kol och fossila bränslen mot andra alternativ. Det gör vi inte genom att backa bandet och sluta köra eller flyga utan att istället göra det på miljövänligare sätt. Dels genom bättre fortskaffningsmedel, dels miljövänligare bränslen. Den utvecklingen pågår som bäst och är det något som politikerna borde börja fokusera på så är det just att stimulera och underlätta för denna övergång.

De senaste veckorna har jag funderat en del kring vad som kommer att hända med den, fram till Corona epidemin bröt ut, så heta hållbarhetstrenden. Bolag med minsta koppling till miljöeffektivitet har haft sin gyllene period. Många av dem blev rejält övervärderade men har likt det mesta i övrigt fallit tillbaka rätt rejält. Kommer de resa sig när krisen passerat eller hör deras glansperiod till historien?

En ”come back” förutsätter nog att den nuvarande svackan inte blir allt för långvarig. Blir den det, finns det onekligen risk att även hållbarhetsarbetet stannar upp när företagen världen över i första hand skall försöka slicka såren och koncentrera sig på att rädda det som räddas kan. I ett sådant scenario kan hållbarhetsomställningen onekligen bli lidande då det ofta innefattar en hel del investeringar som generellt sett inte brukar vara något problem i goda tider, men kan bli desto mer tveksamma i tider av ekonomisk kris. Detsamma gäller även privatpersoner. Har man blivit av med jobbet kanske en ny elbil inte är det som man först tänker på. Har man haft lyckan att behålla sitt jobb väljer man kanske att se till att bygga upp en ekonomisk buffert för sämre tider innan man belägger taket med exempelvis solpaneler.

Virusets uppkomst är ett tydligt bevis på att det är närmast omöjligt att förutspå framtiden. Sakernas tillstånd kan förändras när man minst anar det. En paradox i sig är faktiskt att det som på aktiemarknaden har ratats av enig förvaltarkår av ESG-skäl, är det som av allt att döma kommer att utvecklas allra bäst i närtid. Här syftar jag förstås på de hatade spelbolagen. Idrottsevenemang är förvisso inställda men allt övrigt ”onlineliv” som innefattar alla former av spel, casino m m fortlöper som vanligt. Kommer sektorn fortsätta att ratas när den presterar bra resultat? Att gömma sig bakom ESG-skyltar var inte vidare svårt när vinsterna minskade i spåren av regulatoriska förändringar m m. Det blir desto svårare i ett läge där just spelbolagen såsom exempelvis Evolution, NetEnt men även Betsson, Kindred och Leo Vegas levererar resultatförbättringar till skillnad från många andra branscher. Spel & dobbel en lika gammal företeelse som samhällen i övrigt är. Branschen (online) är också här för att stanna. Istället för att stigmatisera den kan man faktiskt se till att utveckla den i rätt riktning. På samma sätt som det mesta i övrigt. Kalla det för evolution.

Av
Jacek Bielecki Analytiker