Stäng
Prenumerera gratis på Sveriges ledande nyhetsbrev inom bank & finans
22.01.2016

För- och nackdelar med swingtrading

Det finns flera metoder en placerare kan använda sig av för att tjäna pengar på aktiemarknaden. En av dessa lite mer "agila" metoder kallas swingtrading. En investerare som använder sig av swing trading har som mål att profitera på kortsiktiga aktieköp istället för att göra långsiktiga investeringar.

Det finns flera metoder en placerare kan använda sig av för att tjäna pengar på aktiemarknaden. En av dessa lite mer "agila" metoder kallas swingtrading. En investerare som använder sig av swing trading har som mål att profitera på kortsiktiga aktieköp istället för att göra långsiktiga investeringar. Till skillnad från "day traders" kan en swing trader dock hålla på aktierna under några dagar, upp till några veckor. Det handlar helt enkelt om att köpa aktier då priset är lågt, för att sedan sälja dem igen vid rätt tidpunkt när priset stigit till en tillfredsställande nivå. För att avgöra vilka aktier man ska investera i och när, använder swing tradern sig av hjälpmedel som bland annat tekniska analyser, analyser av rapporter och förvärv samt trendanalyser. Att använda sig av metoden har både för och nackdelar, några av vilka listas nedan:

Fördelar

Det kan vara en deltidssyssla
Swing traders kan som sagt hålla på sina aktier under minst några dagar, vilket gör att man inte behöver hålla konstant uppsikt över förändringar på marknaden. Även om du har en annat huvudsakligt arbete kan du alltså ägna dig år swingtrading. Många investerare använder metoden som ett supplement till sin normala inkomst.

Större avkastning
Förändringar inom en organisation, nyheter, nya rapporter, marknadsutveckling osv. är alla faktorer som påverkar aktiemarknaden. Effekten av dessa händelser kan dock ta några dagar på sig att verkligen påverka aktievärdet. Genom att hålla i aktierna längre kan swing tradern utnyttja detta för att få högre avkastning.

Nackdelar

Större förluster
Day traders övervakar konstant sina investeringar och kan snabbt ta sig ur en dålig affär. Att en swing trader har chans att tjäna mer pengar innebär även att riskerna och förlusterna blir större.

Teknisk kunskap
Som swing trader bör du ha kunskap om aktiemarknaden och känna till metoder för teknisk och fundamental analys. För en nybörjare kan swing trading alltså kännas invecklat, och det gäller att läsa på innan man börjar.


Läs mera nedan:

Sveriges största tradingbrev - Klicka här

Viktigaste pusselbiten för en framgångsrik aktiehandel?

Dagliga rutiner för en swing trader - Läs mera

Reversals - Så timar du dina aktieaffärer

Så kan du handla rapporterande bolag