Streamify – Utmanaren inom live video shopping
25.11.2021

Streamify – Utmanaren inom live video shopping

I Kina har live video shopping under flera år varit en etablerad försäljningskanal för detaljhandeln. Inte minst sedan Covid-19 pandemins utbrott har fenomenet successivt börjat etablera sig även i Europa och USA, och idag används live video shopping av välkända varumärken inom olika branscher, från mode till fastigheter.

Tillväxtpotentialen är dock fortfarande enorm och enligt en rapport från konsultfirman McKinsey* skulle live shopping kunna stå för så mycket som 10 – 20% av all e-handel år 2026, om den internationella utvecklingen följer den kinesiska tillväxtkurvan på området.

Fördelarna är många – konsumenten kan skaffa sig en detaljerad bild av produkten utan att behöva lämna huset, samtidigt som varumärken gynnas av en ökad konverteringsgrad samt förbättrad varumärkesattraktion och differentiering.

Någon som tidigt har uppmärksammat trenden är Streamify, ett bolag som startades 2017 och två år senare lanserade en digital plattform som kombinerar livestreaming och e-commerce inom bland annat nöjes-, musik-, sport-, och utbildningsbranschen. Bolagets tjänst riktar sig till både individuella användare och större etablerade aktörer, vilket gör att till exempel e-handlare och influencers kan använda Streamify för att genom Live Video Shopping visa och sälja produkter.

Bolaget befinner sig i en tidig uppskalningsfas men har ett växande antal användare och samarbetspartners. På kort tid har man upplevt en tilltagande tillväxt, till följd av framgångsrika pilotprojekt och ett allmänt stigande intresse från marknaden. Intäkterna är förvisso fortfarande begränsade och för att kunna kapitalisera på sina möjligheter valde man i början av januari att genomföra en börsnotering samt nyemission på drygt 14 Mkr.

Sedan dess har den underliggande operationella trenden varit positiv, även om vissa evenemang och livesändningar inte kunde genomföras som planerat under första halvåret på grund av pandemin. Icke desto mindre lyckades man nästan fördubbla nettoomsättningen under de första nio månaderna i år, jämfört med samma period i fjol, till 0,8 Mkr. I takt med att restriktionerna har släppts, har användningen av bolagets tjänst dessutom ökat, och ledningen har under tiden jobbat intensivt med vidareutvecklingen av både tekniken och affärsmodellen.

Full fokus på live video shopping framöver

Framförallt har man kommit fram till att man ska satsa exklusivt på just live video shopping, där man ser bäst tillväxtpotential och en mindre sårbarhet mot yttre faktorer jämfört med livestreaming av till exempel idrotts- eller musikevenemang. Ambitionen är att bli det bästa alternativet för små och medelstora e-handlare genom att vara en gör-det-själv-tjänst med automatiserad onboarding.

Intresset från diverse aktörer i branschen verkar vara stort och bolaget har många pågående dialoger inom flera olika segment. Flera signerade pilotprojekt är på plats och det finns dessutom färdiga integrationer med e-handelssystem, etablerade partnerskap med bolag i ekosystemet och även första betalande kunder.

Ett exempel på ett sådant partnerskap är det med Showroom som egentligen omfattar två olika avtal. Det första rör ett renodlat kundleverantörsavtal där Streamify är teknisk leverantör för Showrooms nyligen lanserade koncept ”Showroom Originals”. Det andra avtalet är utformat som ett partneravtal där Streamify och Showroom tillsammans erbjuder e-handlare en konkurrenskraftig lösning som ska tillåta även mindre e-handlare att kunna erbjuda live video shopping till sina kunder.

Spännande är även samarbetet med fastighetsbolaget Diös kring deras koncept PickPackPost och PopUp Market. Tanken är att utveckla ett erbjudande med live video shopping för varumärken och butiker, där lösningen handlar om att knyta ihop den fysiska köpupplevelsen med den digitala. Blir utfallet bra är det nog inte långsökt att den här typen av lösning kommer vara efterfrågad även av andra fastighetsägare, köpcentra och företagshotell runt om i världen.

En kvalitetsstämpel och samtidigt bra reklam fick man nyligen när Nordens största e-handelsevent D-Congress gick av stapeln. Det var nämligen via Streamifys plattform som det gick att köpa digitala biljetter och följa eventets föreläsningar och studioprogram. Med tanke på att D-Congress brukar vara en samlingspunkt för Nordens e-handlare borde det har varit ett ypperligt tillfälle att visa upp tjänsten för potentiella kunder.

Siktar på 1 Mkr i återkommande månatliga intäkter i slutet av 2022

Vd Johan Klitkou har alltså all anledning att vara optimistisk och han meddelade nyligen att han siktar på att nå 100 betalande kunder vid utgången av 2021. För kommande år är målsättningen att nå återkommande månatliga intäkter om 1 Mkr vid utgången av 2022, och under åren 2023-2024 vill man nå ett fyrsiffrigt antal betalande kunder. Enligt bolagets definition är en betalande kund en som erlägger 3 000 kr per månad för bolagets tjänster (bolaget erbjuder olika paket, med standardpriser mellan cirka 3 000 – 30 000 kr per månad).

Så länge verksamheten är förlustbringande krävs det förvisso nya kapitaltillskott då man hade enbart 3 Mkr i likvida medel kvar på balansräkningen vid slutet av september. Det kan ställas i relation till ett kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital på -5,7 Mkr under de första nio månaderna i år.

För några veckor annonserades därför en riktad nyemission på cirka 10,3 Mkr (före emissionskostnader). Kapitalet ska räcka för att finansiera bolaget under 12 månader och accelerera marknadsnärvaron, nya partnerskap och etablering som ett konkurrenskraftigt alternativ på marknaden. Bolaget genomför även i november en optionsinlösen som kan inbringa högst 10,1 Mkr (före emissionskostnader). Handel i teckningsoptioner pågår och nyttjandeperioden för dessa löper mellan den 25 november – 16 december i år.

Om vi tar hänsyn till effekterna av den riktade nyemissionen uppgår Streamifys börsvärde i skrivande stund till 54,6 Mkr. Justerad för nettokassan motsvarar det omkring 3,7 gånger det annualiserade värdet av bolagets intäktsmålsättning för slutet av 2022. Det är inte särskilt krävande, även om det visserligen återstår att se om ledningen kommer kunna leverera på sina planer. Tekniken och tjänsten är i alla fall beprövade, vilket borde ge goda förutsättningar att lyckas.

Live video shopping är en starkt växande trend inom e-handeln och i takt med att nya kundavtal annonseras borde det finnas en intressant uppsida i aktien. Risken får dock anses som ganska hög.

*Källa: Mckinsey (2021). It’s showtime! How live commerce is transforming the shopping experience. https://www.mckinsey.com/business-functions/mckinsey-digital/our-insights/its-showtime-how-live-commerce-is-transforming-the-shopping-experience

Relaterade ämnen