1920-talets fastighetskrasch i Florida
05.04.2019

1920-talets fastighetskrasch i Florida

1920-talets USA präglades en mycket stark ekonomisk utveckling och tidsandan var synnerligen optimistisk eftersom framtiden tedde sig så ljus. Aktiemarknaden steg under denna tid mycket kraftigt i vad som senare skulle bli 1929 års börskrasch och därefter leda till den stora amerikanska depressionen under 1930-talet.

Ett flertal historiska krascher har avverkats i Stockpickers artiklar genom åren, och även om du kanske har hört talas om många förut så tror vi inte du tidigare hört talas om den vi nu kommer att berätta för dig om. Vi ska titta på Floridas stora fastighetskrasch som inträffade några år före den stora börskraschen 1929.

1920-talets USA präglades en mycket stark ekonomisk utveckling och tidsandan var synnerligen optimistisk eftersom framtiden tedde sig så ljus. Välutbildade amerikaner hade jobb med goda förmåner som pensioner och betald semester, vilket annars inte var någon självklarhet på den här tiden. Utöver detta blev det också allt vanligare att medelklassen och de allra rikaste hade bilar, något som gjorde det möjligt att resa över den vidsträckta amerikanska kontinenten. 

Med början under 1920-talet anammade amerikanerna dåtidens materialistiska och välmående livsstil. Aktiemarknaden steg under denna tid mycket kraftigt i vad som senare skulle bli 1929 års börskrasch och därefter leda till den stora amerikanska depressionen under 1930-talet. Många aktieplacerare blev också snabbt rika och staten Florida blev alltmer populär bland de nyrika som uppskattade det varma klimatet och möjligheterna till sol och bad året om. Alltfler familjer började också semestra i staten Florida, vilket startade en mycket kraftig uppgång för turistnäringen.

När turismen kom igång så började också priserna på mark och fastigheter att stiga, vilket uppmärksammades av snabbtänkta investerare som därmed började köpa upp allt de kom över på fastighetsmarknaden. Invånarantalet i Florida steg under denna tid exponentiellt och fastighetsmarknaden fick allt svårare att möta den ökade efterfrågan. Florida blev snabbt lekplats för de rika och berömda i USA och illegala Casinon och spritklubbar sköt upp som svampar ur marken i trakterna.

Missa inte våra snabba aktieaffärer - Läs mera här

Ännu så länge kunde dock de flesta människor göra fastighetsinvesteringar i Florida och det krävdes ännu inga gigantiska insatser. Men det skulle snart komma ändras! Och det skulle gå mycket snabbt. Det fanns vid denna tid också gott om möjligheter att få lån. Snart var och varannan invånare i solskensstaten endera en fastighetsspekulant eller en fastighetsmäklare. Under 1922 blev Miami Herald världens tyngsta tidning. Orsaken var den kolossala mängden fastighetsannonser.  Snart började folk i övriga delar av USA att höra talas om Floridas fastighetspriser som hade både dubblats och tredubblats, vilket startade en gigantisk snöbollseffekt när mängder av ytterligare kapital började pumpas in i fastighetsmarknaden. Golfbanor, semesteranläggningar och äldreboenden började byggas nästan över en natt och ståtliga residens fanns i snart sagt varje bostadsområde. Många av dessa residens lade sig också till med nästa stora fluga, swimmingpoolen. Som alltid var det dock de fastigheter som låg vid havet eller vid vattnet som räknades som de allra finaste. I stort sett ansågs dock hela Florida vid denna tid vara ett veritabelt paradis. 

Fastighetspriserna fyrfaldigades på mindre än ett år och det berättades om en man som hade investerat 1 700 dollar i en fastighet och som 1925 kunde sälja densamma för över 300 000 dollar. Det tycktes nästan omöjligt att misslyckas med fastighetsaffärer och för den delen också med att bli miljonär.

När alla skulle ut genom dörren samtidigt blev det kaos med tusentals säljare och mycket få köpare. Priserna föll mycket snabbt när skuldtyngda spekulanter försökte sälja för att undvika konkurs. I de flesta fall dök dock inga köpare upp och de enorma räntebetalningarna på de kraftiga lånen gjorde att konkurser oftast blev ett faktum.

Läs ett nummer gratis av vår aktietidning - Klicka här

Som om inte detta vore tillräckligt illa som det redan var så drabbades också Florida av en synnerligen kraftig orkan i september 1926. Den kraftiga vinden gjorde Palm Beach County till träskmark. Efter stormen kom också en mycket kraftig tidvattensvåg som sköljde långt upp på städer som Belle Glade och Moore Haven. De fruktansvärda följderna av detta blev att mer än 13 000 hem blev förstörda och 415 människor dog. Ankomsten av ”the Mediterranean fruit fly” utplånade också Floridas stora och viktiga Citrus industri.

Det tog många år för delstaten Florida att återhämta sig från kraschen, trots att det ekonomiska läget i USA var mycket gott mellan 1925 och 1929. På grund av Floridas dåliga finansiella tillstånd påverkades knappt heller delstaten av 1929 års aktiekrasch i New York och inte heller av den stora depressionen på 1930-talet.