Edgeware – bättre lycka denna gång? 
13.02.2019

Edgeware – bättre lycka denna gång? 

En del av Newsletter läsare minns säkert att nätverksbolaget Edgeware plockades ut som en vinnarkandidat i fjolårets Vinnarnummer. En riktig plump sett med facit i hand och det började faktiskt illa redan dagen efter publicering.

Från Stockpicker Newsletter (6 februari 2019)

Edgeware – bättre lycka denna gång?                        EDGE | Small Cap | 13,44 kr

En del av Newsletters läsare minns säkert att nätverksbolaget Edgeware plockades ut som en vinnarkandidat i fjolårets Vinnarnummer. En riktig plump sett med facit i hand och det började faktiskt illa redan dagen efter publicering. Då gick bolaget nämligen gick ut med sin första (sammanlagt två) vinstvarning som en konsekvens av svagare Q4 än förväntat. Ett Q4 som man beskrev som ett mer normalt kvartal snarare än säsongsmässigt stark Q4 (intäktsutfallet var faktiskt i linje med Q1 2018).

Just det avslutande kvartalet brukar nämligen höra till de allra bästa över ett år. Så blev det även ifjol när omsättningen summerades till 79 Mkr. Det var klart högre än samtliga tidigare kvartal under året och 15,5% bättre än under Q4 2017 som ju var det kvartalet som visade sig bli den första signalen på att tuffare tider stundade. Är då årets utfall en indikation på att det värsta nu är över?

Om inte annat så tycktes marknaden göra den tolkningen. Aktien skuttade upp med drygt 15% och även om den tappade momentum mot slutet av handelsdagen blev facit från rapportdagen en kursuppgång motsvarande 10%. Klart godkänt med andra ord vilket man mot bakgrund av siffrorna ovan samt även det faktum att det var bolagets näst bästa kvartal någonsin, är fullt förståeligt. Enda gången som man lyckades visa upp högre försäljning och resultat var under Q4 2016, dvs kort efter börsintroduktionen. Då summerades intäkterna till 84,6 Mkr medan det justerade rörelseresultatet (exklusive kostnader för börsnotering) blev 17,9 Mkr motsvarande en lönsamhet på ca 21%

Tittar vi på lönsamheten under fjolårets Q4 var det förvisso inte fullt lika bra som två år tidigare men ändå riktigt bra. Bruttomarginalen höll sig över 70% och rörelsemarginalen summerades till 18,4% innebärande ett rörelseresultat om 14,6 Mkr. Den fina prestationen till trots räckte resultatet inte till för att ta bolaget till svarta siffror på årsbasis. Sett över helåret blev rörelseresultatet -9,1 Mkr samtidigt som den redovisade omsättningen var drygt 2% lägre än året innan. Det var med andra ord det andra året i följd med krympande omsättning och då skall man även komma ihåg att kronförsvagningen bör ha påverkat siffrorna positivt ifjol.

Om inget oförutsägbart idag inträffar tyder det mesta på att 2019 åter blir ett år med tillväxt på den översta resultatraden. Dels har inledningen av 2018 varit riktigt svag dels har man i början på året annonserat förvärv av Cavena Image Produts som tack vare sin marknadsledande roll på undertextning uppges komplettera Edgewares erbjudande väl. Som köpeskillingen om 8 Mkr antyder är Cavena ej något stort bolag och förväntas därför ha mindre inverkan på Edgewares intäkter och lönsamhet 2019.

Baserat på uppgifter vi tagit fram har det förvärvade bolaget omsatt ca 15 Mkr per år med ett resultat på omkring 1 Mkr. Under förutsättning att man fortsätter leverera som man gjort borde det inte krävas allt för mycket organisk tillväxt för att Edgeware skall lyckas att infria sitt tillväxtmål som är satt till minst 10% per år. Lyckas man med det borde även lönsamheten stärkas. Detta eftersom man under fjolåret har skapat en mer effektiv organisation och därtill sänkt sin löpande kostnadsnivå med mer än 10% (antalet anställda minskade med 13% under året).

När vi senast tittade på bolaget (Newsletter 1660) menade vi att det sannolikt skulle behövas långt mycket mer än nollresultat för att betrakta aktien som köpvärd. Det trodde vi inte bolaget skulle mäkta med i år varvid vi förblev neutrala till aktien. Som läget ser ut idag finns det helt klart förutsättningar för ett positivt resultat i år. Bolagets målsättning är att uppnå 15-procentig marginal och det tror vi inte man lyckas med. Vare sig i år eller nästa. Den enskilt viktigaste faktorn för hur mycket bättre lönsamheten blir är avhängig till tillväxttakten de två närmaste åren. Håller den sig inom ramen för det finansiella målet som omnämndes ovan lär det bli svagt positiva siffror i år (5-10 Mkr) som därefter ökar till 25-30 Mkr under 2020. Viktigt att påpeka att ovanstående kalkyl (framför allt vad gäller nästa år) får ännu så länge ses som en högt osäker prognos på gränsen till spekulation.

Samtidigt är ju börsmarknaden framåtblickande. Får den vittring på stegrande lönsamhet lär den inte vara sen med att omvärdera aktien en bra bit innan tydliga resultat finns att tillgå. Om 12 månader från idag kan aktien därför mycket väl prissättas till 15-16 kr givet att man under 2019 fortsätter att uppvisa positiv försäljningstendens och med den stärkt lönsamhet. De relativt sett lätta jämförelsetalen borde erbjuda bolaget draghjälp i syfte att återupprätta det under fjolåret förlorade förtroendet från marknadens håll.

För den spekulativt lagde kan det med andra ord ha uppstått ett köpläge i aktien när den nu rekylerat merparten av rapportdagens uppgång. Hör man till skaran av försiktiga investerare gör man sannolikt bäst att avvakta ytterligare bekräftelser på att det värsta verkligen är över. Q4 har ju innehållit ett par större leveranser och kan av den anledningen sticka ut i mängden utan att den för den delen antyda en trendförändring. Hårdvaruförsäljning är som vi alla vet en tuff bransch som präglas av hård konkurrens och prispress. Med allt det sagt känns aktien trots det värd en spekulativ köprekommendation med ett kursmål uppåt 16 kr på 12 månaders sikt. Bättre lycka denna gång?