EXCELERA - aktien som steg mest

Överklasskillen Alexander Vik växte upp i Stocksund. Hans pappa kom från Norge och familjen hade gjort sig en förmögenhet på minkpälsar.
Wiseguy
2017.01.16

EXCELERA - aktien som steg mest

Överklasskillen Alexander Vik växte upp i Stocksund. Hans pappa kom från Norge och familjen hade gjort sig en förmögenhet på minkpälsar. Alexander var från start predestinerad till en plats högt upp i näringslivet. Med en hög intelligens, starkt självförtroende samt extrem aggressivitet och tävlingsinriktning blev han snabbt en karaktär på Harvard i USA där han fullgjorde sina ekonomiska studier. Han kom senare att arbeta som aktiemäklare i New York, en tillvaro som kryddades med egna ytterst djärva och lyckade affärer.

I Sverige grundades på 90-talet företaget Mirror Image av uppfinnaren Sverker Lindbo. Iden var att utveckla en hårdvara som skulle få upp hastigheten på Internet världen över.  Affärerna gick dock dåligt och på konkursens rand sökte man desperat efter räddande kapital. I sista stund kom ledningen i kontakt med Alexander Vik som omedelbart blev intressered. I mars år 2000 tog han över majoriteten av företaget. Från den dagen var det Alexander och endast Alexander som bestämde. De andra delägarna trycktes ut en efter en företaget lades i Alexander Viks eget Scandinavia Company.

Scandinavia Company hade en tillgång som var ovärderlig; det var noterat på American Stock Exchange.  Genom att bolaget placerades i ett av Västindiens skatteparadis fick Vik enligt gällande lagstiftning ett och ett halvt år på sig innan några siffror behövde rapporteras i USA. Detta kryphål utnyttjades maximalt. Vik byte namn på Scandinavia Company till det betydligt med gångbara XCELERA. Kärnverksamheten skulle vara Mirror Images revolutionerande teknik.

Genom en kavalkad lyckade framträdanden i TV med intervjuer på bland annat CNN fick Wik därefter intresset för aktien att blir rekordstort. Några av USA:s bästa PR-konsulter anlitades för att göra hypen ännu större och företaget jämfördes med jättar som CMGI och Akamai. Wik lyckades övertyga marknaden om att XCELERA satt på en lösning som kunde öka hastigheten på Internettrafiken med upp till 10 gånger. Vidare påstods att man hade betydelsefulla kunder över hela världen vilket i efterhand visat sig vara ytterst tveksamma.  I en TV-intervju med CNN påstod Vik att man snart skulle drifta 75 procent av världens internettrafik.

Genom att bombardera marknaden med positiva pressreleaser lyckades man sätta igång tidernas kursraket. Aktien splittades otaliga gånger för att underlätta mer handel och köptryck hos småspararna som under panikartade former jagade aktien av rädsla att missa mer av uppgången. Masshysterin ledde till en kursökning med 75 000 procent vilket är den största uppgång något börsnoterat företag noterat i historien.  XCELERA värderades som högst till 110 miljarder kronor vilket vid tidpunkten va ca 7 miljarder mer än svenska Investor. Omsättningen var obefintlig och grundads egentligen bara på ett hotell på Kanarieöarna som Vik också hade placerat i Scandinavia Company.

Innan denna superbubbla genomskådades och sprack (kraschen blev massiv och många ruinerade) lyckades Alexander Vik realisera största delen av sitt innehav. Detta gav enligt Forbes gav honom en förmögenhet på motsvarande 80 miljarder kronor. Efter sin exit från XCELERA har Vik varit inblandad i otaliga rättsprocesser och kontroversiella affärer. Tidigare aktieägare har försökt stämma honom för vilseledande information utan framgång. Affärerna fortsätter idag i oförminskad takt, ofta med stora konflikter och rättsliga efterspel som följd...