Finns årets vinnare här?

De två inledande börsmånaderna av 2019 ligger nu bakom oss. Kanske är det lite väl tidigt att försöka dra slutsatser om helåret men jag tänkte trots det titta närmare på vilka aktier som hör till vinnarna respektive förlorarna på Stockholmsbörsen så här långt. En bra start (och vice versa) kan nämligen vara en indikation på vartåt det lutar. Påfallande ofta finns det nämligen skäl till varför ett bolag är vinnare respektive förlorare.
Blogg
2019.03.08

Finns årets vinnare här?

Krönika skriven av chefsanalytiker Jacek Bielecki

Att lista vinnar- eller förloraraktier för en viss period kan annars te sig ganska meningslöst då detta ju speglar vad som skett och inte vad som kommer att ske. Och visst, jag är benägen att hålla med. Samtidigt har jag tidigare genom åren märkt att en del bolag (självklart inte alla) som blivit kursvinnare under de 2-4 första månaderna på året väldigt ofta också har hört till vinnarna när börsåret sedermera kunde summeras. Blir det så i år? Vi får se. Om inte annat så tänkte jag följa upp det och väljer därför att lista Stockholmsbörsens bästa (+40% eller mer) respektive sämsta bolag fram till och med 5 mars (källa: Avanza). 

Vinnare forlorare

Det jag spontant reagerar på när jag ser sammanställningen är det faktum att vinnarlistan innehåller inte mindre än tre stycken av Stockpickers egna vinnarkandidater för i år (Vinnarnummer 2019 – Newsletter 1671). Det handlar om International Petroleum Corporation (trea på listan), Beijer Electronics (plats nr 5) samt guldproducenten Semafo (nr 10). Inte illa i synnerhet som samtliga har stigit med 40-60%. Nu är förstås börsåret långt ifrån slut men nog ser det bra ut.

30% rabatt på aktietidning - Klicka här

På topplatserna hittar vi idag Fingerprint Cards och Eniro. Att dessa bolag återfinns bland vinnarna förvånar lite mot bakgrund av att det inte framkommit något tydligt positivt som skulle motivera uppgångarna. Möjligtvis var aktierna för hårt pressade i slutet av föregående år – detsamma skulle man också kunna säga om Dometic och Volati - varvid aktierna studsar upp likt nedtryckta badbollar. Är detta enda förklaringen borde effekten sakta men säkert klinga av. Just Fingerprint har för övrigt länge varit något av ett favoritobjekt bland dagshandlarna och i år spekuleras det väl vilt kring framtida potential för biometriska lösningar i betalkorten.

Jag noterar att vi bland vinnarna även finner medicinteknikbolaget Cellavision som vi från tid till annan tittat närmare på. De senaste gångerna har vi dock funnit aktien vara för högt värderad (Newsletter 1648) men uppenbarligen finns det de på marknaden som är av helt annan åsikt eftersom man är bereda att betala ca 75x årets estimerade vinst. Givet att årets kursuppgång inte handlar om någon form av läckor om förestående bud eller förvärv borde bolagets topposition vara hotad. Oavsett lär det bli spännande att följa upp.

Minst lika intressant blir det förstås att följa förlorarna. Majoriteten av aktierna på den listan finns naturligtvis där av en anledning. Samtidigt uppkommer de kanske allra bästa investeringsmöjligheterna när ett riktigt bra bolag påverkas om ovanliga omständigheter som leder till temporär press på kursen. Vårdbolaget Attendo skulle kunna vara ett sådant exempel. Midsona ett annat. Möjligtvis även spelrelaterade Catena Media och Leo Vegas då ju hela bettingsektorn pressas i spåren av diverse regelförändringar. Båda av de senast nämnda finns som bekant i investmentbolaget Öresunds portfölj som inte har för vana att trampa så pass snett. Mats Qviberg & Co har ju även stort innehav i Bilia som har beröringspunkter med en annan av årets förlorare: Mekonomen. Den aktien hör (tyvärr) också till våra favoriter och därför hoppas vi att marknaden åtminstone i detta fall har fel. Kanske har det uppstått ett intressant köpläge här?

Jacek Bielecki