Lång- och kortsiktiga investeringar

Att investera i aktiemarknaden kräver en hel del förkunskaper, erfarenhet och tekniska kunskaper.
Blogg
2016.05.16

Att investera i aktiemarknaden kräver en hel del förkunskaper, erfarenhet och tekniska kunskaper. För nybörjaren kan det kännas som ett stort och något skrämmande uppdrag att göra sina första investeringar, men genom att göra sin hemläxa kan man faktiskt själv lära sig grunderna inom aktiehandel.

En aktie definieras som en andel i ett aktiebolag. Denna andel motsvarar aktieägarens kapitalinsats, och tillsammans bildar alla aktieägares insatser bolagets aktiekapital. Det finns många olika tillvägagångssätt och metoder för aktiehandel. Två av dessa är lång- och kortsiktig investering.

Kortsiktiga investeringar

Att investera kortsiktigt, eller syssla med "aktiv handel" som det även kallas, handlar om att köpa och sälja aktier baserad på kortsiktiga fluktuationer på marknaden med målet att tjäna pengar på aktiens värdeförändring. Den kortsiktiga investeraren har oftast större möjligheter att tjäna pengar under ett scenario där vissa aktier stiger och andra sjunker (alltså där marknaden är ständigt föränderlig) än där alla aktier påverkas på ett liknande sätt av olika faktorer. Ett kortsiktigt köp handlar om att investera då värdet är lågt, för att sedan sälja vid rätt tidpunkt då värdet stigit. Daytrading, positiontrading och swingtrading är alla kortsiktiga placeringsmetoder. För någon som exempelvis handlar med en swingtrading-strategi gäller det alltså att vara uppdaterad och agera snabbt för att profitera på sina placeringar.

Långsiktiga investeringar

Långsiktiga investeringar, eller "buy and hold", innebär att man köper aktier med syfte att hålla dem under en lång tid framöver. När man investerar långsiktigt handlar det alltså inte om de dagliga, veckovisa eller ens de månatliga förändringarna på aktiemarknaden, utan istället att se till framtiden. Den långsiktiga investeringsmetoden är en av de mest använda.

Vare sig man använder sig av kortsiktiga eller långsiktiga metoder bör man dock läsa på och utvärdera potentiella möjligheter och risker. Om du vill lära dig med om aktiehandel och de olika metoder som finns kan du med fördel läsa olika böcker, bloggar, nyhetsbrev, rapporter och artiklar. Hos Stockpicker hittar du ett kostnadsfritt nyhetsbrev med uppdaterad information om aktiemarknaden