Mats Gabrielsson

"Det förstår du väl att jag inte kan investera i en person som har hemligheter för mig! Det är ju mina pengar det handlar om för helvete!" Citat från TV-programmet Draknästet
Wiseguy
2018.04.10

Mats Gabrielsson var IT-pionjären som på allvar tog in datorerna i Sverige och dessutom var först i världen med att leverera Windows som standard i PC-enheter. De flesta som känner till namnet Mats Gabrielsson associerar dock sannolikt till TV-programmet Draknästet där entreprenörer och uppfinnare kunde söka stöd från några av Sveriges främsta riskkapitalister. Citatet ovan kommer just från detta TV-program efter att Mats kommit på att en av "kapitaljägarna" farit med osanna uppgifter för att locka drakarna att investera i sitt företag. I sådana lägen reagerar Mats hårt och instinktivt utan att vika en millimeter. 

Den två meter långe och karismatiska miljardären har en enorm lyskraft såväl i media som i verkligheten vilket Stockpickern Henrik Jönsson fick erfara vid en intervju med Mats 2010. Entusiastiskt berättade superentreprenören om sina visioner med Opcon och andra bolag han valt att investera i. Det skall tilläggas att Mats är precis lika jordnära och trevlig som karismatisk och respektingivande, åtminstone om man inte är hans opponent i affärer. En tidigare medarbetare på Malka Oil berättar nämligen att Mats i sådana lägen kan vara brutalt hård för att inte säga hänsynslös. Ett påstående som möjligen rimmar med att Mats i media själv gått ut med att han är "psykopat".

Mats Gabrielsson föddes år 1950 i Göteborg som son till en av stadens största handelsmän. Efter en konkurs tvingades familjen leva under strama och på gränsen till fattiga förhållande. Detta menar Mats har skapat en enorm och aldrig avtagande revanschlust som präglat hela hans entreprenörskap. Ett entreprenörskap som resulterat i personliga kontakter med både Bill Gates och Steve Jobs, börsnotering och exportpris samt en egen miljardförmögenhet.
gabrelRedan i tidiga år började Mats att intressera sig för affärer och hans verksamheter kunde vara  allt från att sälja täcken till att driva en framgångsrik tipstidning på travbanan Åby. (Travintresset finns än idag kvar vilket resulterat i över 100 egna hästar). Efter att enligt egen utsago haft skolans sämsta betyg tog sig Mats i kragen och började 1966 att studera med stor framgång. Han blev både civilekonom och tog examen i datateknik på Handels i Stockholm. Den dubbla utbildningen gjorde Mats till en mycket eftertraktad och välavlönad konsult i databranschen. Redan på 70-talet lyfte Mats en lön på 50 000 kronor i månaden. Den bristande möjligheten att ta egna beslut gjorde dock att den drivne konsulten tröttnade på sitt arbete och efter en tids planer på att sadla om och bli läkare (det gick så lång att Mats var inskriven för studier på Karolinska) uppenbarade sig en helt annan öppning. För en enda krona kunde Mats köpa in sig i det tyska bolaget Diehl som satt på ett lager av Microdatorer. Diehl kom snart att stöpas om som ett svenskt företag under namnet Datatronic. Två år efter förvärvet sålde företaget för hela 50 miljoner kronor och ytterligare ett år senare hade omsättningen rusat till 250 miljoner kronor. Datatronic börsnoterades och hamnade på Stockholmsbörsens A-lista och vann 1984 svenskt exportpris för sina stora framgångar. Datatronic var först i världen med att leverera Windows som standard i sina datorer och på denna tid kände och arbetade Mats Gabrielsson med både Bill Gates och Steve Jobs, männen som kom att bli teknikföretagens två största giganter.

1988 står Datatronic med Mats Gabrielsson vid rodret på toppen som med en omsättning på två miljarder kronor är Sveriges största dataföretag. Framtidsutsikterna är lysande och exporten rullar på i ett rasande tempo. Företaget hyllas i medierna. Då säljer Mats. Kontrollposten avyttras och kvar står en mycket solid entreprenör som inte på något sätt är nöjd eller har planer på att ta det lugnt efter sin enormt lyckade exit. Mats har under de senaste 25 åren fortsatt att göra affärer och utöva aktivt ägande i en rad bolag, såväl noterade som onoterade.

Malka Oil och Opcon är två av de bolag där han varit verksam under senare år. Från den egna byggnaden GIAB-huset (Giab för Gabrielsson Invest) i Solna styr Mats sitt miljardimperium som en slipad riskkapitalist med majoritet i över 30 olika bolag. Vi som följt honom minns hårda fajter med Sven Hagströmer i Draknästet och ett fientligt bud på Tricorona som mynnade ut i en stämning på 100 000 kronor riktad mot tidningen Affärsvärlden som granskat händelsen kritiskt.  Detta är exempel på händelser som vittnar om Mats järnhårda vilja och beslutsamhet i affärer.