Nilörngruppen – stabil värdeaktie?
26.03.2019

Nilörngruppen – stabil värdeaktie?

Fjolåret blev ännu ett rekordår för Nilörngruppen vars affärsidé består av att tillverka etiketter för först och främst konfektionsindustrin.

Från Stockpicker Newsletter (20 mars 2019)

Nilörngruppen – stabil värdeaktie?                       NIL | Small Cap | 73,9 kr

Fjolåret blev ännu ett rekordår för Nilörngruppen vars affärsidé består av att tillverka etiketter för först och främst konfektionsindustrin. Aktien har också länge hört till våra favoriter men när det senast begav sig i oktober (Newsletter 1653) ställde vi oss faktiskt neutrala till den. Den främsta anledningen var inte så mycket en utmanande värdering utan snarare det faktum att de som borde ha bäst insyn i bolaget valde att kliva av. Både bolagets vd Claes af Wetterstedt och investmentbolaget Traction minskade sina innehav.

Ser vi nu med facit i hand berodde inte försäljningarna på förestående svaghet. När Q4 siffrorna publicerades var de ungefär i linje med vad vi hade räknat med. Försäljningen ökade med 5% i Q4 medan rörelseresultatet ökade marginellt jämfört med motsvarande period året innan. Sammantaget sett över hela 2018 blev omsättningsökningen 7,2% och resultatökningen 3,4%. Rörelseresultatet blev nämligen 85,2 Mkr vilket efter finansiella kostnader och skatt motsvarande en vinst per aktie på 6,20 kr.

Tittar vi till den översta raden ser den alltså ut att ha blivit exakt såsom vi hade förväntat oss. Vi räknade som bekant med att ökningen på helåret skulle bli 5-10% där det mest troliga var ett utfallet i den lägre delen av prognosintervallet. Vinsten per aktie blev däremot bättre än vårt estimat om 5,85-5,90 kr. Tittar man närmare på räkenskaperna beror inte avvikelsen på klart högre lönsamhet utan lägre skatteuttag under Q4 där man bokat uppskjuten skattefordran motsvarande 5,3 Mkr. Vår avvaktande hållning till aktien senast ser också ut att ha varit korrekt. Kursen idag ligger ca 3-4% lägre än när det senast begav sig. Den stora frågan är förstås är vad som talar för respektive emot en investering idag?

Läs ett nummer gratis av vår aktietidning - Klicka här

Tar man det negativa först så påpekar bolagets vd att läget på marknaden är utmanande. I Norden noterade man till och med viss nedgång i spåren av lägre volymer hos en del större kunder som hade märkt av lägre efterfrågan. Osäkerheten kring den brittiska marknaden är därtill fortsatt hög som en konsekvens av pågående brexitförhandlingar. Hur det hela slutar för handelns del är väl inte många idag som vet men bolaget tog det säkra före det osäkra och beslutade att uppföra en fastighet i England som skall innefatta såväl produktion som kontorslokaler åt dess sälj- och designverksamhet. Inflyttning förväntas ske innan halvårsskiftet och investeringen är beräknad till 24 Mkr.

Den lokala produktionsenheten i Storbritannien är inte den enda pågående satsningen. Även fabriken i Bangladesh som så här långt uppges ha utvecklats mycket väl, utökas med nya vävstolar till en kostnad om ca 12 Mkr. Under fjolåret vidtog man en liknande åtgärd i den portugisiska enheten. 

Om det är ovan nämnda investeringar tillsammans med en utmanande marknad som har fått styrelsen att bibehålla utdelningsnivån på 4 kr, framgår inte av bokslutet. Förvisso delar man ut ca 65% av nettovinsten men det är ändå i lägsta laget sett till utdelningspolicyn att dela ut 60-90% av vinsten. Vid utgången av året var bolaget i det närmaste skuldfritt (2,5 Mkr).

Återhållsamheten vad utdelning beträffar skulle naturligtvis kunna bero på att man har hittat något intressant förvärvsobjekt och behöver kapital för att ro hem affären. Målsättningen att växa via förvärv har upprepats länge men så här långt har det inte blivit några substantiella tillskott. Å andra sidan har man trots det lyckats öka sina marknadsandelar eftersom man växer minst dubbelt så snabbt som den underliggande marknaden gör. 

Gratis utdelningsguide 2019 - Ladda ner här

Lämnar vi eventuella förvärvstankar åt sidan landar vi i förvisningen om att årets tillväxttakt blir lägre än ifjol. Vi kalkylerar tills vidare med 0-5%. Antar man ungefär samma lönsamhet som under fjolåret (den skulle kunna bli något lägre med tanke på att man under årets andra halvår levererade ett stort RFID-projekt som kan ha påverkat lönsamheten positivt) lär också vinsten bli omkring 6kr vilket innebär att aktien handlas till ett p/e-tal på ca 12. Det är inte högt och sett till det faktum att direktavkastningen motsvarar nära 5,5% är aktien definitivt inte ointressant. Om inte annat torde nedsidan vara låg.

Visst har klädbranschen det tufft men försäljningen generellt minskar inte. Det som sker är att kläderna distribueras på ett nytt sätt. Behovet av ”branding” (varumärkesprofilering) är förstås lika stort på nätet som i fysiska butiker. Med ett hundratal kunder världen över blir somligas tillkortakommanden av mindre dignitet då det lär innebära att andra lyckats bättre.

Skall aktien ta ett nytt kliv uppåt krävs det nog förvärv som påverkar både volymerna och resultatutvecklingen. I annat fall är det svårt att skissa på allt för hög potential för aktien. Å andra sidan känns den i detta nu som en stabil värdeaktie som kan vara värd att äga för åtminstone utdelningens skull som ju trots allt är klart högre än den obefintliga bankräntan. Q1-rapporten presenteras 15/5 och samma dag är det också dags för stämma. Om inget oförutsett i övrigt inträffar bör chansen vara god att kursen söker sig upp mot 80-kronorsnivån eller drygt det fram till dess. Det är den värd.