Veckans aktieanalys: SinterCast

Stockpicker Newsletter fortsätter att se SinterCast som ett långsiktigt bra val, med goda långsiktiga affärsmöjligheter i sitt teknologiska ledarskap och sin innovationsförmåga, starka marginaler och kassaflöden, stabila finanser och starka utdelningsmöjligheter.
Aktieanalys
2019.02.05

Veckans aktieanalys: SinterCast

Från Stockpicker Newsletter (3 februari 2019)

SinterCast – Från klarhet till klarhet                 SINT | Small Cap | 90,2 kr

Den vanligtvis ganska anonyma aktien i SinterCast har inlett det nya året med dunder och brak. Kursen har nu känning på toppen från i början av september förra året. Den som gillar att hålla koll på grafer och teknisk analys, lägger också märke till ett par andra fenomen i utvecklingen. För det första ligger nu topparna kring 100 kr från perioden slutet 2013 till slutet 2015 plötsligt inom räckhåll. För det andra ligger aktien i en flackt stigande trend allt sedan 2009. För det tredje är området mellan 60-100 kr ett spann där en extremt stor andel av aktiens omsättning skett allt sedan 90-talet. För det fjärde ligger nästa distinkta gamla topp, efter ovan nämnda på dryga 100 kr, inte förrän uppåt toppen på dryga 170 kr från juni 2007. Därefter är det egentligen den gamla hysteritoppen på en god bit över 500 kr från SinterCast-aktiens glansdagar 1996.

Vad är nu relevansen i att djupdyka i dessa urgamla kurstoppar? Jo, SinterCast har som bekant en historik av att i mitten på 90-talet ha varit ett extremt upphaussat spekulationsobjekt, där bolagets nya teknologi enligt somliga närmast skulle förändra världen. Hysterin som rådde i aktien då slutade som bekant med ett katastrofalt fall, som inte såg sin botten förrän under 30 kr i mars 2009. Därefter har en stabil, relativt flack uppåtgående trend tagit vid och med kursutvecklingen som varit det senaste året syns tendenser, som pekar på att ett större utbrott uppåt skulle kunna vara i vardande på sikt.

Även om hysterikurserna som rådde i mitten av 90-talet ännu är avlägsna, visar utvecklingen det senaste året i kombination med bolagets starka utveckling under många år något som kan liknas vid ett skolboksexempel på när ny, het teknologi på aktiemarknaden alldeles för tidigt och allt för optimistiskt värderas upp till skyarna och sedan leder till en krasch, som för med sig att aktien ifråga solkas ned och får en dålig stämpel. Men där det flera decennier senare visar sig att världen blir mogen att tillämpa bolagets teknologier och det likt fågel Fenix reser sig ur askan. Man var inte fel ute på 90-talet, bara väldigt mycket före sin tid.

sinter

Så vad är det då som har hänt i januari som satt ny sprutt på aktien? I ett läge där konjunktur-, handelskrigs- och börsoro annars tagit ned kurserna i konjunkturkänsliga bolag och speciellt småbolag mycket kraftigt sedan hösten? Samtidigt som den för SinterCast viktiga fordonssektorn haft det motigt också pga avgasregleringar. Jo, bolaget har levererat flera nyheter som pekar mot att den trots allt ännu mycket starka utvecklingen i företaget inte är på väg att bromsa in, utan snarare få ny draghjälp de närmaste åren.

Till att börja med fick vi veta att Fiat Chrysler Automobiles med varumärket Ram lanserat en ny dieselmotor i SinterCast-CGI vid North American International Auto Show, och att serieproduktion redan påbörjats i Tupy-gjuteriet i Saltillo, Mexiko. Detta i form av en ny 6,7-liters raddieselmotor för Ram Super Duty pickup. SinterCast förväntar att motorprogrammet kan ge ett produktionsbidrag på ca 300 000 motorekvivalenter per år.

Den andra nyheten var att China Shipbuilding Industry Corporation antar SinterCasts processtyrningsteknologi. Ett Mini-System 3000 och en trådmatare ska installeras och driftsättas under Q2 i år och användas för serieproduktion i kompaktgrafitjärn för applikationer inom industriell kraft. Marknaden för industriell kraft står i nuläget för ca 10 % av SinterCasts totala produktion. Genom de affärer som hittills realiserats inom industriell kraft är SinterCast redan på god väg att bygga ännu ett viktigt verksamhetsben och ett framtida tillväxtfönster.

Till sist, den tredje nyheten vilken landades på hemmaplan. Här är det Scania som beställer SinterCasts processtyrningsteknologi till ett nytt skräddarsytt gjuteri för kompaktgrafitjärn med en kapacitet på 90 000 ton per år. Installation av ett processtyrningssystem är planerad till 2020, närmare bestämt ett System 4000 Plus med ett initialt ordervärde på ca 5 Mkr. Det ska användas för storvolymsproduktion av motorblock och cylinderhuvuden för tunga fordon. Enligt SinterCast ger den planerade serieproduktionsökningen möjligheter till löpande serieproduktionsintäkter på hela 20 Mkr per år, inom tre till fem år efter installationen.

Ovanstående positiva nyheter gör att vi fortsätter att se SinterCast som ett långsiktigt bra val, med goda långsiktiga affärsmöjligheter i sitt teknologiska ledarskap och sin innovationsförmåga, starka marginaler och kassaflöden, stabila finanser och starka utdelningsmöjligheter. Aktien är måhända fortfarande inte den ”sexigaste” småbolagsaktien, men styrkan i affären är inte att ta miste på och med de ökade tillämpningar som vi ser för bolagets teknologier är det inte omöjligt att tillväxten kommer att vara relativt hög under mycket lång tid framöver.

Efter det starka nyhetsflödet i januari höjer vi riktkursen till 115 kr (100) medan köprekommendationen behålls intakt. Sett i ett mycket långt perspektiv ser vi all anledning att räkna med att SinterCasts affärsmöjligheter kommer att växa betydligt, samtidigt som konkurrenssituationen ser ut att förbli gynnsam.