Förvisso har nedgången varit störst inom ”tech” men när börserna faller brett är det få ställen man kan gömma sig på. De klassiska sektorerna som presterar bättre i den typen av miljö är defensiva sektorer som basvaror, teleoperatörer och hälsovård. Samt guld förstås.
Det har säkert inte undgått långvariga läsare att just ”den gula stenen” har varit en tillgång som undertecknad har varit barnsligt förtjust i på senare år. Boomer som jag är har jag vurmat för den från tid till annan. Och precis som en blind höna ibland hittar något korn, verkar det även som om min positiva syn på ädelmetallens framtid har varit korrekt. Det har förvisso gått upp och ned sedan jag anslöt till ”Gold bug” sekten men just i år har priset stigit med drygt 20% (i dollartermer) och så även i kronor. Därtill befinner det sig på historiska rekordnivåer.
Det kan kanske framstå som märkligt att guldpriset (som ju ofta beskrivs som någon form av inflationsskydd) stiger i tider då inflationen faktiskt sjunker. Tittar vi på inflationen i exempelvis USA så har den ju fallit i två års tid och är i detta nu lika hög som den var i april 2021 vilket ju är en bra bit innan Putin beslutade sig att invadera Ukraina. Geopolitisk oro är förstås en faktor som stödjer guldpriset och ser dessvärre ut att göra det även framöver. Men det finns fler.
Det enskilt viktigaste aspekten som i varje fall har väckt mitt intresse för guldet, är den långsiktigt ohållbara utvecklingen skuldsättningsutvecklingen världen över. I Sverige är problematiken inte särskilt stor (här är det främst privatpersoner som är skuldsatta) men i övriga världen ser det desto mer problematiskt ut. Idag finns det en växande skara länder vars skulder överstiger dess BNP med över 100%. USA är ett sådant och jag noterade att enbart räntorna på den skuldsättning som staten där har tagit upp, kostar 3 miljarder dollar per dag (!). Håll med om att det är hiskeliga siffror. I synnerhet som USA fortsätter att elda på ekonomin (budgetunderskott).
Med ovan i åtanke är det förstås bra att räntan framgent ser ut att kunna sänkas. I samband med symposiet i Jackson Hole har Jerome Powell mer eller mindre bekräftat att FED kommer att inleda en sänkningscykel i september. Hur kraftfull den sedan blir återstår att se. Varken han eller någon annan inom FED har förstås någon tydlig uppfattning i frågan där utgången istället avgörs av inkommande makroekonomisk statistik. Men sjunkande räntor är faktiskt något som även ses positivt i guldsammanhang. Dels minskar räntegapet (gud ger ingen avkastning), dels sammanfaller det ofta med svagare dollar.
Den kanske viktigaste orsaken bakom guldprisutvecklingen på senare år är den ekonomiska boom som pågår i flertalet så kallade tillväxtländer (delvis som en följd av billig rysk energi samt det faktum att man slipper betala med dollar). Till skillnad från väst tenderar den växande medelklassen där inte att placera i aktier utan just i guld som sedan urminnestid har varit synonymt med ”rikedom”. En del av er kanske minns att jag i höstas pekade ut just guld som ett sätt att exponera sig mot det indiska tillväxtundret. Förvisso har indierna numera upptäckt även börsen men fortfarande är det guld som ses som den främsta rikedomsbevarande tillgången.
Samma sak ser man i Kina där placerarna nu har tröttnat på både fastigheter och aktiemarknaden som båda lider av svag trend under lång tid. Dels då den kinesiska ekonomin har underpresterat förväntningarna, dels och kanske framförallt beroende på västerländsk kapitalflykt. Guldet blir därmed en intressant tillgång för placering, i synnerhet som man i Asien ofta är betydligt mer momentum trogna. Det sägs att medan en västerlänning ofta väljer svart på rouletten när rött kommit tre/fyra gånger i följd, väljer asiaten oftast rött som en följd av stark trend. Med nära 3 miljarder människor (Kina och Indien) som resonerar på det sätt (en generalisering, jag vet) är det inte märkligt att guldpriset utvecklas väl. Jag noterar dessutom att det ofta stiger när handeln pågår i Asien medan den senare faller tillbaka när USA-handlarna tar över stafettpinnen.
Men nog om guldet. Jag inledde veckans krönika med att konstatera att det åter är skakigt på världens börser vilket troligtvis till mångt och mycket beror på exakt samma rädsla som i början på augusti. Det handlar till viss del fortsatt om ”carry trade” problematiken då Bank Of Japans ordförande har bekräftat att man kommer fortsätta höja räntan, men framför allt om tilltagande oro för en amerikansk recession.
Det senare är förstås inte nytt då recessionsspöket har vilat över ekonomin ända sedan räntekurvan inverterade i maj 2022. Nu när den åter ser ut att normaliseras sänder det ånyo kalla kårar bland investerare. Historiskt har det dröjt ungefär 4–5 månader innan recessionen var ett faktum. Kom bara ihåg att även vid tidpunkten för invertering för drygt två år sedan talade man om 12–18 månader. Det blev ingen recession då varför man kanske gör bäst att vara försiktig med att måla in för mycket i den typen av historiska samband.
Det som gör åtminstone mig något orolig är det faktum att aktiemarknadens väl och ve tycks vila på att FED lyckas att ”mjuklanda” ekonomin (för några kvartal sedan pratade man till och med om ”no landing”). Visst kan så bli fallet men historiskt sett (återigen dessa mönster) har man haft förskräckligt svårt att manegera den typen av utveckling. Många har verkligen försökt men de allra flesta har överskattat sin förmåga och misslyckats. Det som ofta fungerar i teorin är nämligen betydligt svårare att åstadkomma i praktiken. Förbered dig därför mentalt för ”bumpy ride” där marknaden gång efter annan kommer att kastas mellan hopp och förtvivlan.