OMXSPI-index tappade 0,8% vilket var första gången sedan november 2018 som så blev fallet. Sedan 1996 är det faktiskt blott sjunde gången som vi har fått uppleva en negativ novemberbörs. Kan det vara en förtäckt varning om att framtiden inte ter sig vara lika ljus som många där ute tycks se den som?
Säga vad man vill men helt omöjligt är det definitivt inte. Vill man ha något att omedelbart oroa sig för så kan jag omnämna att vid fyra av de ovan omnämnda sju tillfällena (däribland de två senaste 2017-2018) har även decemberbörsen bjudit på röda siffror. Hur det blir just i år med den saken avgörs sannolikt av hur stark (eller svag) som årets upplaga av den klassiska ”midvinterrekylen” blir. Här syftar jag förstås på den historiskt återkommande börssvackan som brukar infinna sig någon gång under perioden 5-20 december.
Får vi se en frostig sådan (det har funnits årgångar med nedställ på 5-7%) skall förstås negativ börsmånad inte uteslutas trots att den i vanliga fall även innefattar två positiva faser. Dels en innan midvinterrekylen eventuellt slår till (månadsskiftesstyrka efter Thanksgiving), dels en som tenderar ta fart strax innan jul för att därefter hålla i sig året ut (och en bit in på nästa). Ett slags trestegsraket med andra ord där index tar två steg fram och ett tillbaka.
Tittar vi historiskt på december utan att ta hänsyn till hur utvecklingen varit månaden innan, har den generellt sett bjudit på uppgångar. Den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen sedan 1996 motsvarar en uppgång om 1,6% vilket gör den avslutande månaden till årets femte bästa. Tittar vi till enbart årgångar efter amerikanskt presidentval visar sig utvecklingen ha varit likartad (+1,7%). Senast det begav sig (2020) då Donald Trump besegrades av Joe Biden steg Stockholmsbörsen med drygt 1,1% men då hade den också skenat med drygt 11% i november. Det i sig är förstås intressant givet perceptionen idag att det just är Donald Trumps vinst som ses som garant för stark börs (påpekas bör att för fyra år sedan påverkades börsutvecklingen i november även av vaccinglädje).
Lyfter vi bort blicken för en stund från vår svenska ankdamm och begär oss till USA så noterar jag att även där tenderar börsutvecklingen vara positiv under december som historiskt sett visar sig vara årets tredje bästa avkastningsmässiga månad för samtliga stora index. Den genomsnittliga utvecklingen ligger på mellan 1,4% (S&P 500) och 1,5% (Dow Jones och Nasdaq). För småbolagsindexet Russel 2000 är snittsiffran hela 2,1% och i just detta fall är månaden faktiskt den näst bästa på året (november är den bästa och i år har historien faktiskt upprepat sig då index har stigit med närmare 10%)
Låt oss dock gå tillbaka till Sverige. Som alltid kring månadsskiften uppdaterar jag min enkla trendmodell som jag använder som ett slags avstämning på vartåt vindarna blåser. För nytillkomna läsare kan nämnas att modellen bygger på slutvärdet varje månad i förhållande till 12- respektive 24-månaders glidande medelvärde. Ligger indexvärdet ovan de båda vid månadsskiftet är trenden att betrakta som uppåtriktad och då i synnerhet i ett läge då det snabbare medelvärdet ligger ovan sin långsammare motsvarighet. Just ovannämnda mönster har varit gällande ända sedan november ifjol då trenden slog om till positiv efter att ha varit fallande ända sedan maj 2022 då OMXSPI avslutade under de båda medelvärdena (se graf).
När vi nu kan summera den gångna månaden noterar jag att novembers slutvärde landade precis ovan det snabbaste av de båda medelvärdena (12-månaders, blå linje). Därmed förblir trendbilden densamma (upp) trots att det länge såg ut som om vi kunde få en varningssignal om ett eventuellt trendomslag (för bekräftelse på en sådan krävs stängning under båda medelvärdena). Men slutet gott allting gott som man säger och hoppet om All Time High även på Stockholmsbörsen till våren lever alltjämt kvar.
Finns det några varningssignaler på de amerikanska börserna så är de av en helt annan karaktär. USA-börserna trendar nämligen starkt uppåt efter att ha frigjort sig från europeiska dito och då i synnerhet efter det amerikanska presidentvalet. Att riskviljan befinner sig på topp har sannolikt få kunnat missa. Tidigare omnämnda småbolagsindexet Russel 2 000 har stigit med 10% till nya rekordhöga nivåer samtidigt som de mest spekulativa tillgångarna, de så kallade kryptovalutorna, skenar. Det är just magnituden på uppgångarna (och tillhörande handelsvolymer) som är en varning i sig i mitt tycke. För nog undrar en och annan ”boomer” likt undertecknad, vad det är som egentligen pågår?
Haussen bland kryptotillgångar kan nästintill likställas med galenskapen som pågick under värsta GameStop-yran för några år sedan. Den här gången har majoriteten av de underliggande tillgångarna (allehanda coins) än mindre fundamental uppbackning än vad som då var fallet. Trumps uttalanden att bitcoin skulle adderas till den amerikanska valutareserven har säkert drivit på utvecklingen men om dessa var seriöst menade eller sedvanligt röstfiske hos specifika grupper förtäljer inte historien. Sannolikheten för att ett sådant beslut lyckas passera den konservativa amerikanska kongressen känns låg men historien har också lärt oss att sunt förnuft kan från tid till annan framstå som bristvara. Oavsett vilket lär det nog dröja ett bra tag innan USA börjar allokera skattebetalarnas pengar till något som så här långt tycks passa in på ” The Greater Fool Yheory”.