EQT säljer storpost i BHG Group
06.12.2023

EQT säljer storpost i BHG Group

Stockholmsbörsen noterades högre på onsdagen med Clas Ohlson som en vinnare.

OMXS30-index ökade 1 procent och OMXSPI lyfte 1,1 procent. SHB spår att inflationstakten, mätt som KPIF, kommer sjunka betydligt mindre än vad Riksbanken räknat med i november. Detta med anledning av de volatila elpriserna som rusade under månaden. Nordea upprepade på onsdagen sin prognos om att den första räntesänkningen kommer i september 2024. Och Nordea spår att ECB sänker räntan i juni. Ericsson fortsatte sin uppgång med 1,3 procent i spåren av det stora avtalet med AT&T. Skanska säljer ägandet i LaGuardia Terminal B i New York för 1,2 miljarder kronor. Aktien ökade 1,4 procent till 173,40 kronor.

Prylkedjan Clas Ohlson rapporterade ett justerat rörelseresultat på 277 miljoner kronor vilket var en ökning från 112 miljoner kronor under samma kvartal 2022. Utfallet var klart bättre än marknadens estimat på 219 miljoner kronor. Aktien handlades upp 15,4 procent till 150,70 kronor. Sedan årsskiftet har börsvärdet mer än fördubblats. Riskkapitalbolaget EQT:s Public Value-fond har sålt sina återstående 12,2 procent av aktierna i e-handelsbolaget BHG Group. Aktierna avyttrades till ett begränsat antal nordiska och internationella institutionella investerare till kursen 11,50 kronor per aktie. Försäljningspriset motsvarar en rabatt på cirka 7,4 procent jämfört med BHG:s senaste stängningskurs på tisdagen. Aktien avancerade 6,4 procent till 13,22 kronor.

Annons

Nordea spår ett ökat sug för fjällresor i spåren av en tidig vinter. Nu ser man köpläge i Skistar vars aktie lyfte 4,8 procent. Med ett ökat bokningstryck bör även försäljningssiffrorna och vinsten stega i Skistar, anser Nordea som höja prognosen för omsättningen med 2 procent och ebit-resultatet med 7 procent. Investeringsbolaget Nordstjernan har sålt drygt 6 miljoner aktier i NCC till kursen 107 kronor per aktie. Av aktierna är cirka 1,4 miljoner tidigare A-aktier som Nordstjernan har låtit stämpla om till B-aktier. NCC B sjönk 5,2 procent till 110 kronor. Swedbank internmäklade två poster omfattande 160 000 respektive 184 952 aktier i Tobii Dynavox på onsdagen. Posterna var sammantaget värda cirka 14 miljoner kronor. Aktien steg 2,1 procent.

Bufab höjer sitt lönsamhetsmål och vill nu nå en rörelsemarginal på 14 procent senast 2026. Bolagets tidigare mål var en rörelsemarginal på 12 procent senast 2023 och under årets första tre kvartal har marginalen legat på 12,8 procent. Marknaden ställde upp aktien 4,5 procent. Joachim Kuylenstierna får lämna sin post som tillförordnad vd för Fastator. Inget kriminellt har funnits i Fastator-vd:n Joachim Kuylenstiernas förehavanden i bolaget, enligt en utredning som bolagets styrelse själv initierat. Aktien stärktes 10,7 procent. Flexqube har fått en första order på det nya och patenterade AMR-systemet Flexqube Navigator på den nordiska marknaden. Ordervärdet uppgår till 5,2 miljoner kronor och kunden är en global tillverkare av kommersiella fordon. Aktien stärktes 9,4 procent till 13,35 kronor.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
06.12.2023
Market Buzz – Zealand Pharma

Market Buzz – Zealand Pharma

Det danska läkemedelsbolaget Zealand Pharma hade en utbildningsdag för investerare igår och gick igenom deras kliniska studier av nya substanser i tidiga faser. Idag är nära en miljard av jordens befolkning överviktig och sedan mitten av 2021 har försäljningstillväxten för fetmasläkedel tagit fart. SEB skriver att marknaden förväntas mångdubblas de kommande åren när mer effektiva läkemedel finns tillgängliga. GLP-1 produkter har även en positiv effekt på många andra livsfarliga sjukdomar som till stor del relateras till övervikt.

Zealand hade bjudit in tre ledande auktoriteter inom fetmamediciner och deras budskap är att bolaget har tre lovande framtida läkemedelskandidater för att behandla fetma men även andra sjukdomar. SEB anser att presentationerna påminde banken om att bolaget har en lovande portfölj av läkemedel som kan hjälpa patienter i framtiden som drabbats av övervikt och relaterade sjukdomar. Aktien rankas Köp.

Källa: SEB

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
Annons
06.12.2023
Small Cap - Betydande framsteg för Moba Network

Small Cap - Betydande framsteg för Moba Network

First North-listade Moba Network meddelar att bolagets ansträngningar under de senaste kvartalen har resulterat i betydande framsteg. Med fokus på att fortsätta utveckla bolagets plattformar, kan man rapportera att Porofessor, en av Mobas förvärvade plattformar, ökat kraftigt i antal nedladdningar sedan förvärvet. Porofessor har nått totalt 11,5 miljoner nedladdningar, med en stabil tillväxtsiffra på över 7 800 per dag. Dessutom observerar bolaget en positiv trend i intäkter per användare. I verksamhetsuppdateringen skriver Moba att utöver utvecklingen av Porofessors användarbas, har bolaget aktivt arbetat med att strukturera och utveckla sina övriga plattformar och sitt YouTube-nätverk, Union For Gamers. Aktien förbättrades 7,4 procent i tunn handel.

Annons

OssDsign skriver i ett pressmeddelande att bolaget förväntar sig att intäkterna för det fjärde kvartalet 2023 kommer att överträffa marknadens förväntningar. De preliminära totala intäkterna för perioden oktober - november uppgår till 25,2 miljoner kronor, främst till följd av en fortsatt stark marknadsutveckling för bolagets ortobiologiprodukter och ett antal större ordrar från ett stort sjukhusnätverk. En fullständig finansiell rapport för det fjärde kvartalet kommer att presenteras i bokslutskommunikén för 2023, som publiceras den 6 februari 2024. Aktien rusade 21,8 procent till 7,72 kronor.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
Miljardkontrakt lyfte Ericsson
05.12.2023

Miljardkontrakt lyfte Ericsson

Stockholmsbörsen avancerade på tisdagen med Ericsson i fokus efter ett stort avtal.

OMXS30-index steg 0,6 procent och OMXSPI lyfte 0,9 procent. Carnegie varnar för en kortsiktig rekyl nedåt efter den starka börsuppgången under november. Rekylen bedöms dock inte bli alltför djup och Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, menar det kan skapa ett bra köptillfälle. Sverige befinner sig i en teknisk recession och arbetslösheten har ökat, men enligt Danske Bank ser det inte lika dystert ut som många vill göra gällande. Danske Bank spår att Riksbanken gör den första sänkningen av styrräntan i juni 2024.

Ericsson handlades upp 6,1 procent efter att ha tecknat ett femårigt avtal värt 14 miljarder dollar med den amerikanska operatören AT&T. Den amerikanska branschorganisationen för lastbilstillverkare, ACT, rapporterar en orderingång på tunga lastbilar i USA på 41 700 fordon i november, en uppgång med cirka 9 000 fordon jämfört med månaden innan och november ifjol och den högsta månatliga noteringen sedan oktober 2022. Enligt Ålandsbanken kan den starka orderingången under hösten motivera upprevideringar av vinstestimaten för Volvo för 2024 med 1-2 procent. Volvo B klättrade 2,3 procent till 250,10 kronor och noterade ett nytt kursrekord. UBS sänker riktkursen på Volvo Cars till 32 kronor (39), med upprepad säljrekommendation. Aktien minskade 3,9 procent till 33,32 kronor.

Annons

SEB förväntar sig att uppgången för försäljningen av brädspel som skedde i samband med pandemin fortsätter även i år. Brädspel är utsedd till årets julklapp i Sverige. En breddning av olika spel lockar allt fler enligt en detaljhandlare SEB pratat med. Asmodee som ägs av Embracer har en stark marknadsposition med drygt halva marknaden för brädspel hos den detaljist banken pratat med. Priserna har höjts för att kompensera ökade kostnader. SEB rankar Embracer Köp. Aktien klättrade 6,1 procent. Öresund har köpt ytterligare 350 000 aktier i Securitas under november. Under oktober månad köpte Öresund in sig i Securitas med ett innehav om 1 miljon aktier. Securitas tappade 1,5 procent.

Investmentbolaget Creades har skrivit upp värdet på fintechbolaget Klarna med 18 procent. Den tidigare värderingen på innehavet var satt till strax under 100 miljoner kronor i oktober. I rapporten för november har det skrivits upp till 118 miljoner kronor. Creades aktie handlades upp 5 procent. Sportboksleverantören Kambis styrelse har beslutat om ett återköpsprogram om 2,8 miljoner euro. Återköpsprogrammet kommer att pågå till den 21 maj 2024. Aktien ökade 1,7 procent till 158,30 kronor. Micro Systemation har erhållit en order på drygt 17 miljoner kronor från en federal myndighet i Nordamerika. Försäljningen avser förnyelse av licenser både av extraktions- och analysmjukvaran XRY respektive XAMN samt annan kringutrustning. Vid stängning noterades aktien 5 procent högre.

Diagnostikbolaget Devyser har vunnit en upphandling i Wales avseende Devyser RHD, företagets produkt för icke-invasiv testning av fostrets RHD-status i moderns plasma under graviditeten. Aktien stärktes 3,1 procent. Hansa Biopharma planerar en omstrukturering av organisationen vilket spås spara 75-85 miljoner kronor årligen. Enligt ett pressmeddelande kan omstruktureringen resultera i en minskning av den nuvarande arbetsstyrkan med cirka 20–25 procent vilket kommer att innebära cirka 75–85 miljoner kronor i årliga besparingar när det genomförts. Aktien backade 6,4 procent. Vestum fortsatte sin kursuppgång med ytterligare 19 procent. På en vecka har aktien stigit 51 procent.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
05.12.2023
Market Buzz – Ericsson och Epiroc

Market Buzz – Ericsson och Epiroc

AT&T och Ericsson bekräftade på måndagskvällen att AT&T har valt Ericsson, Corning, Fujitsu, Intel och Dell som huvudpartners för utvecklingen av nästa generations mobil infrastruktur (Open RAN). Enligt Ericsson väntas kontraktet med Ericsson vara värt cirka 14 miljarder dollar över de närmaste fem åren. Ålandsbanken skriver att detta innebär att Ericsson förstärker sin marknadsandel i USA ytterligare och är nu den helt dominerande leverantören av mobil infrastruktur i USA. Det förefaller som om Ericsson kommer att svara för 100 procent av leveranserna av radioaccess till AT&T, vilket är första gången på mycket lång tid som en amerikansk operatör går till ”single sourcing”. Visserligen innebär Open RAN att det ska vara betydligt enklare att ta in alternativa leverantörer i näten över tid, men Ålandsbanken ser ändå kontraktet med AT&T som en indikation på att Ericsson i nuläget är tydligt ledande vad gäller RAN-teknologi.

Ålandsbanken har preliminärt höjt prognosen för 2024 och 2025 med 10-15 procent, men kan komma att justera upp prognoserna ytterligare då detaljerna blir kända. Värderingen av Ericsson är låg efter det senaste årets svaga utveckling. P/E-talet för 2024 är låga 6.5x, vilket ger en betydande uppsida även med försiktiga antaganden om resultatutvecklingen för problemområdena Enterprise och Cloud. Ålandsbanken höjer synen på Ericsson från neutral till positiv – en positiv reaktion i linje med estimatförändringarna framstår som fullt motiverad. För Nokia sänks synen från positiv till Neutral.

Annons

SEB deltog i en middag med Epirocs VD och finanschef. Budskapet är liknande det som bolaget kommunicerade i samband med presentationen av deras tredje kvartalsrapport. Det är lite lägre lönsamhet inom Tools & Attachment men bra utveckling inom gruvutrustning. Det är fortfarande en tidig fas inom omställningen mot ökad andel av gruvutrustnings som elektrifieras och automatiseras. De satsar på att kunna elektrifiera och automatisera en bred portfölj av olika leverantörers utrustning och det är speciellt fördelaktig inom underjordsgruvor. Målet är fortfarande att öka intäkterna med 8 procent per år och framöver blir det ett ökat fokus på att breda erbjudandet och exponeringen via förvärv. Nettoskulden är låg, kassaflödet starkt, vilket ger utrymme för expansion. Epiroc angav att de förvärv som gjorts har överraskat positivt. SEB rankar aktien Köp.

Källa: ABS och SEB

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
05.12.2023
Small Cap -Abera Bioscience rapporterar positiva resultat

Small Cap -Abera Bioscience rapporterar positiva resultat

Spotlight-listade Abera Bioscience har avslutat den sista toxikologiska studien med Ab-01.12 samt tagit del av slutrapporten som visar att vaccinet tolereras väl, har en god säkerhetsprofil och att ingen av de testade doserna gav upphov till bestående sidoeffekter. Aberas universella vaccin mot pneumokocker har genomgått ett tvådelat toxikologiskt program där vaccinet har doserats intranasalt 4 gånger med 14 dagars intervall. Den första delen, med flertalet doser och administrationer, genomfördes under våren och bolaget meddelade positiva resultat från studien i april 2023. Under sommaren genomfördes en större studie med liknande upplägg i samarbete med ett erkänt kontraktslaboratorium och i enlighet med Good Laboratory Practice (GLP). Bolaget har nu tagit del av slutrapporten som visar att vaccinet, i alla doser, är väl tolererat och inte uppvisar några bestående negativa effekter. Samtliga myndighetsreglerade studier som krävs för att påbörja de första kliniska studierna är nu genomförda. Marknaden ställde upp aktien 12,4 procent.

Annons

BioInvent meddelade på tisdagen att bolaget rekryterat den första patienten till fas 1/2a-studien av BI-1910, bolagets andra monoklonala antikropp mot tumörnekrosfaktorreceptor 2 (TNFR2) att gå in i klinisk fas. Den kliniska fas 1/2a-studien kommer att genomföras i USA och Europa och har en innovativ, adaptiv design för doseskalering. Den första delen av studien kommer initialt att inkludera alla former av solida tumörer - först med BI-1910 som monoterapi, följt av en doseskaleringsfas med BI-1910 i kombination med pembrolizumab. Därefter planeras explorativa dosexpansions-kohorter i hepatocellulärt karcinom (HCC) och icke-småcellig lungcancer (NSCLC). Aktien förbättrades 4,4 procent.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
JM ny 1:a på blankningslistan
01.12.2023

JM ny 1:a på blankningslistan

Stockholmsbörsen noterades högre på fredagen vilket även de ledande börserna ute i Europa gjorda.

OMXS30-index och OMXSPI lyfte båda 0,8 procent. Inom Large Cap ökade Boliden 4,7 procent. Gruvsektorn utvecklades starkt i Europa efter bl.a. rekommendationshöjningar från UBS på vissa Londonnoterade bolag i sektorn. Investerarna är osäkra på om Telia kommer kunna leverera på ambitionen om ett utdelningsgolv vid 2 kronor per aktie. Carnegie ser flera faktorer som talar för att bolaget lyckas. Investmentbanken rekommenderar Köp med riktkurs 32 kronor. Aktien klättrade 1,5 procent till 25,28 kronor. SHB framhåller att Elekta, som igår rapporterade för sitt andra kvartal i det brutna räkenskapsåret, har vänt en negativ utveckling och anser att kursfallet i aktien är överdrivet. Banken upprepar köprekommendation och långsiktiga rekommendation outperform. Elekta rekylerade upp 0,3 procent.

Bostadsutvecklaren JM har gått om SBB och är nu den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen, enligt Finansinspektionens blankningsregister. 17,4 procent av kapitalet är blankat i JM och i SBB är 17,1 procent blankat. Aktierna föll 2 respektive steg 3,1 procent. Danske Bank inleder bevakning av New Wave med rekommendationen köp och riktkursen 115 kronor, vilket lyfte aktien 2,1 procent. Industribolaget Troax förvärvar samtliga utestående aktier i Garantell, ett svenskt bolag med en årlig omsättning om 35 miljoner euro. Förvärvet väntas ha en positiv påverkan på Troax vinst per aktie från dag ett. Troax aktie ökade 3,4 procent till 210,80 kronor. Smart Eye har valts ut för att leverera sin Driver Monitoring System-mjukvara (DMS) till ytterligare nio bilmodeller av en befintlig kund. Den beräknade intäkten för ordern är 150 miljoner kronor baserat på prognoser för den beräknade produktlivscykeln. Aktien stärktes 3,5 procent till 64,80 kronor.

Annons

AFV väljer nu att sänka rekommendationen på Sinch efter en rejäl uppgång den senaste tiden. Aktien avslutade veckan med en kursuppgång om 0,9 procent. Textilåtervinningsbolaget Renewcells produktionsvolym var under produktionskapaciteten i november, för att inte påverka kassaflödet negativt. Detta på grund av uteblivna försäljningsvolymer. Produktionsvolymen väntas även under december ligga under produktionskapaciteten på grund av låga förväntade försäljningsvolymer. Aktien försvagades 5,4 procent till 7,57 kronor. Kontraktstillverkaren Hanza har tecknat avtal om att förvärva samtliga aktier i det svenska bolaget Orbit One för preliminärt 367 miljoner kronor. Marknaden ställde upp aktien 6,1 procent. Minesto, en utvecklare av havsenergi, fick se sin aktie rusa 14,3 procent. Bolaget är en del av den svenska officiella näringslivsdelegationen till FN:s globala klimatkonferens.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
01.12.2023
Market Buzz – Elekta och Media and Games Invest

Market Buzz – Elekta och Media and Games Invest

Ökningen av Elektas organiska orderingång om 4 procent var i linje med konsensusförväntningarna för det andra kvartalet, där SHB noterar att ökningen var 17 procent justerat för det kraftiga ordertappet i Kina (-50 procent). Det mest negativa i Q2-rapporten var den oväntat låga bruttomarginalen om 36 procent, vilket innebar 1,4 procentenheters minskning jämfört med motsvarande kvartal förra året och 2,2 procentenheters negativ avvikelse från konsensusprognosen. SHB tror att det avgörande här var ”gamla prisstrukturer”, med en svag geografisk mix. Trots detta, levererade Elekta för fjärde kvartalet i rad ett rörelseresultat som var bättre än förväntat.

Utsikterna om ytterligare 50 procents orderminskning i Kina under räkenskapsårets tredje kvartal i kombination med fortsatt bruttomarginalpress dämpar de kortsiktiga utsikterna. SHB bedömer att svagheten på den kinesiska marknaden är temporär, med potential för ett uppdämt behov. Givet en attraktiv värdering i kombination med en förväntad genomsnittlig årlig vinsttillväxt på 19 procent under 2023/2024-2025/2026 menar banken att förhållandet mellan risk och potentiell avkastning är förmånligt. SHB upprepar sin kortsiktiga rekommendation Köp och långsiktiga rekommendation Outperform.

Annons

På grund av osäkerhet när annonsmarknaden återhämtar sig, intar Kepler en mer försiktig hållning till Media and Games Invest (MGI) och sänker sina förväntningar på justerad ebitda med 1 procent respektive 9 procent för åren 2024-2025. Medan den organiska tillväxten förblev dämpad, en ökning med 1 procent i årstakt, växte impressions/visningar på annonser med 8 procent i årstakt och antalet mjukvarukunder med 9 procent i årstakt. Tidpunkten för en återhämtning på marknaden är osäker och kan i ett negativt scenario ligga en tid fram i tiden, vilket är anledningen till att Kepler sänker sina prognoser.

MGI kommer att behöva fortsätta att fokusera på det man kan kontrollera - kostnader och att få in fler mjukvarukunder. På lång sikt anser Kepler fortfarande att bolaget är attraktivt positionerat i ett segment som bör gynnas av långsiktig strukturell tillväxt när annonsutgifterna fortsätter att flyttas över från traditionella kanaler till digitala och programmatiska. Hävstången var 3,2 gånger vid slutet av tredje kvartalet. Bolagets mål är 2-3 gånger. Kepler upprepar köprekommendationen, men sänker riktkursen till 15 kronor (24).

Källa: SHB och Kepler

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
Rapportfall i Elekta
30.11.2023

Rapportfall i Elekta

Stockholmsbörsen stängde oförändrat efter att ha fallit tillbaka under eftermiddagen.

Nordea fortsätter att rekommendera en övervikt i aktier på bekostnad av obligationer. Det framgår av den senaste marknadssynen för december. Bankens bedömning är att tillväxten kommer bli något lägre framöver, men tillräcklig för att uppvisa en vinsttillväxt nästa år, vilket talar för aktier. Det kom statistik som visar att inflationen i euroländerna är nere på 2,4 procent på årsbasis i november. Nästan samtliga euroländer visar samtidigt upp en negativ inflation på månadsbasis, jämfört med oktober.

ABB skruvade upp sina finansiella mål i samband med kapitalmarknadsdagen i Italien i dag. Enligt de nya målen ska ABB:s jämförbara försäljningstillväxt uppgå till 5-7 procent genom en konjunkturcykel, att ställa mot det tidigare målet på 3-5 procent. Lönsamheten, mätt i operationellt ebita-marginal, ska uppgå till 16-19 procent årligen. Det målet var tidigare minst 15 procent. Aktien avancerade 3,3 procent. H&M backade 4,1 procent sedan Goldman Sachs sänkt rekommendationen till Sälj (Behåll). I telekomsektorn sjönk Ericsson och Nokia 1,2 procent respektive 0,6 procent. JP Morgan har kapat rekommendationerna för båda bolagen till Neutral (Övervikt).

Annons

Elekta rapporterade ett justerat rörelseresultat om 542 miljoner kronor (316) för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Utfallet var 7 procent högre än marknadens snittestimat. Engångsposterna blev -17 miljoner kronor (-117) och kan jämföras med väntade -90 miljoner kronor. Orderingången ökade till 4 989 miljoner kronor (4 598) och var något över förväntningarna. Marknaden sänkte aktien 7,5 procent. Nordea ser utmaningar för Thule den närmaste tiden och sänker rekommendationen till Sälj. Aktien handlades ned 6,3 procent. Carnegie internmäklade en post omfattande 500 000 aktier i Truecaller till kursen 31,63 kronor. Posten är värd 15,8 miljoner kronor och motsvarar 0,13 procent av kapitalet. Aktien ökade 3,4 procent och stängde till 32,27 kronor.

Styrelsen för fastighetsbolaget Swedish Logistic Property (SLP) har beslutat om riktade nyemissioner av sammanlagt 20 miljoner B-aktier, motsvarande 550 miljoner kronor. Teckningskursen har fastställts till 27,50 kronor per aktie och motsvarar en rabatt om cirka 8,3 procent i förhållande till stängningskursen på onsdagen. Emissionen medför en utspädningseffekt om 8,9 procent baserat på det totala antalet aktier och 4,5 procent baserat på det totala antalet röster. Aktien föll 7,2 procent, till 27,85 kronor. Pareto höjer rekommendationen på Kindred till Köp (Behåll) efter gårdagens rapportfall. Vid stängning noterades aktien 1,4 procent lägre.

Norvik fullföljer budet på aktierna i Bergs Timber sedan acceptfristen för buderbjudandet löpt ut idag den 29 november. Norvik kontrollerar cirka 95,37 procent av aktiekapitalet och rösterna i Bergs. Aktien steg 0,7 procent. Viaplay har kommit överens om att sälja tillbaka den brittiska sportstreaming- och tv-kanaloperatören Premier Sports till en tidigare ägaren SSBL. Bolaget ska publicera sin senarelagda rapport efter dagens börsstängning. Viaplay stängde oförändrat. Synthetic MR utökar sitt globala partnerskap med Philips till att inkludera SyMRI 3D. Det utökade avtalet innebär att Philips kommer kunna erbjuda kunderna SyMRI 3D så snart som regulatoriska tillstånd har erhållits. Aktien förbättrades 3,5 procent till 22,20 kronor.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
30.11.2023
Market Buzz – Systemair och Catena

Market Buzz – Systemair och Catena

Systemair kommer att rapportera den 7 december. Kepler förväntar sig att de organiska intäkterna ökar med 8,4 procent jämfört med motsvarande period föregående år, med en total intäktstillväxt på 2,5 procent, eftersom avyttringen av luftkonditioneringsverksamheten i slutet av förra året sannolikt kommer att tynga tillväxtsiffrorna något. Dessutom spår Kepler en justerad ebit-marginal på 10,5 procent jämfört med 10,6 procent under första kvartalet. Det kommer att vara viktigt framöver att befästa marginalen över ebit-målet på 10 procent, eftersom första kvartalet var första gången på ett antal år som ebit-marginalen kom in över målet. Det andra kvartalet är historiskt sett det starkaste kvartalet säsongsmässigt.

Sammantaget förväntar sig analyshuset ytterligare ett starkt kvartal, eftersom den globala marknaden för ventilation verkar vara motståndskraftig. Något att notera är att Latour presenterade Swegons siffror i sin rapport som släpptes den 7 november, som visade en organisk tillväxt på 8,2 procent, vilket tyder på en marknad som fortsätter att vara stark, bortsett från bostadssegmentet i Norden. Kepler upprepar Köp med riktkurs 97 kronor.

Annons

Enligt SEB har Catena utvecklats till den ledande aktören att utveckla logistikfastigheter i Sverige. Det är ett segment där efterfrågan gynnas av ökad e-handel och snabba transporter som kräver en infrastruktur med sista milen transporter till konsumenter. De har stärkt sin balansräkning, gjort förvärv och ser en potential att utnyttja sina fastigheter för nya tjänster som laddningsinfrastruktur. De har en landbank som kan öka deras fastighetsyta med 70 procent.

Sedan 2016 har substansvärdet per aktie ökat med i snitt 13 procent per år och exklusive nyemissioner på 4,9 miljarder under 2021 och 2022 har substansvärdet per aktie varit ganska stabilt de senaste åren. SEB ser en mindre nedsida i fastighetsvärdena från stigande räntor jämfört med andra fastighetsbolag. Avkastningskraven är högre inom logistikfastigheter jämfört med andra kommersiella fastigheter. Catena har långa kontrakt med sina stora kunder som DHL och Elgiganten samt en låg vakansgrad på 6 procent. SEB inleder bevakningen av Catena med rekommendationen Köp.

Källa: Kepler och SEB

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker

Mina Bevakningar


Skapa konto gratis och lås upp våra Online FREE artiklar

Annons
Annons
Till början