Stäng
Missa inga kursdrivande nyheter och aktietips. Vart ska vi skicka infon?
Fortsatt volatil handel i SBB
05.06.2023

Fortsatt volatil handel i SBB

Stockholmsbörsen handlades på plus fram till USA-öppningen för att sedan tappa kraft.

OMXS30-index och OMXSPI stängde till slut oförändrat. Med ränteuppgången har företagsobligationer blivit ett alltmer attraktivt alternativ till aktier. Fastighetsbolagen möter dock en tuffare kapitalmarknad, säger Johan Alsterlind, obligationsspecialist på Carnegie Private Banking. Försvarskoncernen Saab har fått en order på den autonoma undervattensfarkosten Sabertooth från företaget PXGEO, som är en leverantör av tjänster inom marin geofysik. Ordern är värd 620 miljoner kronor och leveranser ska ske 2023-2025. Aktien backade 1,5 procent till 587,80 kronor. Bland Large Cap-bolagen ökade Volvo och Sandvik 0,8 respektive 0,3 procent. Data på nettot för orderingången av tunga lastbilar för hela industrin uppgick preliminärt till 15 500 enheter i Nordamerika under maj månad enligt ACT Research. Det är förbättring med 10 procent jämfört med maj 2022 och 29 procent jämfört med april 2023.

Biltillverkaren Volvo Cars sålde 60 398 bilar i maj vilket är en ökning på 31 procent jämfört med samma månad 2022. Försäljningen av helt elektriska bilar och laddhybrider ökade med 55 procent i maj och utgjorde 40 procent av koncernens sålda bilar under månaden. Aktien handlades upp 6,9 procent. New Waves storägare och vd Torsten Jansson har den senaste tiden köpt på sig aktier för cirka 45 miljoner kronor. Torsten säger till Di att han inte vill uttala sig om kursen men som privatperson tycker han att det är en god investering just nu. Bl.a. pekar Torsten på att p/e talet för närvarande är lågt. I det senaste numret av Stockpicker Newsletter har vi uppdaterat vår syn på New Wave. Aktien tappade 0,4 procent. SBB fortsatte under förmiddagen sin uppgång från i fredags. B-aktien var upp med som mest kring 25 procent på måndagen. Vid stängning var SBB endast upp 2 procent. Fastighetsbolagets nytillträdde vd Leiv Synnes säger i en intervju med Bloomberg News att SBB inte kommer att sälja tillgångar till rabatt.

Annons

Peab har fått uppdraget att bygga en ny testbana åt Scania i Södertälje. Ordervärdet uppgår till 730 miljoner kronor. Byggstart är i höst och projektet ska vara klart 2026. Aktien steg 0,6 procent. Gamingbolaget Enad Global 7 har fått höjd riktkurs av SHB till 60 kronor (55). Rekommendationen på kort sikt (tre månader) är fortfarande köp. På lång sikt (tre år) upprepas rekommendationen outperform. Aktien stärktes 5,5 procent. Ålandsbanken menar att Mildefs nuvarande värdering om 15 gånger ebit för 2024 samt 11 gånger för 2025 är attraktivt givet verksamhetens tillväxt, i kombination med de allmänt goda förutsättningarna på försvarsmarknaden. Banken ser ett köpläge i aktien efter den senaste tidens kursnedgång. Aktien minskade 1,2 procent till 73,10 kronor.

Initiator Pharma rusade 31 procent sedan bolaget meddelat positiva, statistiskt signifikanta och dosberoende kliniska observationer relaterade till effekt vid erektil dysfunktion samt att inga allvarliga eller kritiska biverkningar observerats i den kliniska fas 2a-studien med IP2018 hos patienter med mild till måttlig erektil dysfunktion. Dicot har tecknat garantiåtaganden om cirka 13,4 miljoner kronor avseende teckningsoptioner av serie TO4, utöver redan kommunicerade teckningsförbindelser om cirka 3,9 miljoner kronor. Aktien avancerade 0,8 procent till 0,126 kronor. Gapwaves har erhållit en order från Hella värd cirka 3,7 miljoner kronor. Ordern gäller design, utveckling och produktion av antennprototyper till Hellas nya generation av radarsensorer för fordon. Aktien klättrade 3,4 procent till 24,40 kronor.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
05.06.2023
Market Buzz – Enad Global 7 och Epiroc

Market Buzz – Enad Global 7 och Epiroc

SHB skriver i en uppdatering att gamingbolaget Enad Global 7 uppvisar en god tillväxt, relativt låg affärsrisk och ett stabilt kassaflöde, samtidigt som bolaget har en nettokassa på 0,5 miljarder kronor. Problemet är att ledningen ännu inte kommunicerat hur man kommer att prioritera vad gäller investeringar eller utdelningar till aktieägarna. SHB känner sig ganska trygga med att EG7 har råd att göra båda, och förväntaratt detta kommer att kommuniceras före hösten. Givet en värdering om EV/EBIT på under 5x (2023), menar banken att aktien är en lockande investering med både kort- och långsiktig potential. Riktkursen höjs på tre års sikt till 60 kronor (55), vilket uppskattningsvis motsvarar ett fritt kassaflöde i förhållande till börsvärdet på 6,5 procent och en EV/EBIT-multipel på 8x per 2026. Utöver att kassan nästan uppgår till 20 procent av börsvärdet, verkar EG7 i ett spelsegment med förhållande låg risk. SHB upprepar sin kortsiktiga rekommendation Köp och långsiktiga rekommendation Outperform.

Annons

Epirocs kapitalmarknadsdag belyste väl bolagets goda tillväxtutsikter, drivna av automation och elektrifiering för gruvindustrin. Inga större nyheter presenterades men bolaget beskriver tydligt hur de kan hjälpa sina kunder höja produktiviteten, sänka kostnaderna och samtidigt dramatiskt reducera sina utsläpp. Som underleverantör till primärt de bästa segmenten av gruvindustrin bör Epiroc vara en stor vinnare på flera sätt av samhällets elektrifiering. Enligt Epiroc kommer det råda brist på flera av de viktigaste metallerna till 2030 med nuvarande planering på utbuds och efterfrågesidan. Lösningen kan endast finnas i att antingen dra ner på efterfrågan genom att avvika från de målsättningar som finns vad gäller samhällsomställningen eller någon typ av nya tekniska lösningar på materialsidan. Det förstnämnda är inte önskvärt och det andra inte sannolikt. Efter den senaste tidens kursfall är aktien attraktivt värderad med P/E 21 på SEB:s prognos för 2024. Banken upprepar köprekommendation.

Källa: SHB och SEB

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
Annons
Fastighetsrally avslutade börsveckan efter VD-byte i SBB
02.06.2023

Fastighetsrally avslutade börsveckan efter VD-byte i SBB

Stockholmsbörsen steg på fredagen vilket var i linje med de ledande börserna i Europa.

OMXS30-index avancerade 1,8 procent medan OMXSPI stärktes 2,1 procent. EQT ingår avtal om att förvärva det brittiska bolaget Dechra Pharmaceuticals. Dechra är specialiserat inom veterinärmedicin och relaterade områden. Bolaget befinner sig i hela värdekedjan genom både utveckling, tillverkning och försäljning av produkter till veterinärmarknaden. EQT betalar 3,875 pund per aktie, motsvarande en premie om 44 procent mot gårdagens stängningskurs. EQT-aktien ökade 4,4 procent till 211,20 kronor.

På torsdagskvällen kom beskedet att Ilija Batljans ägarbolag IBIAB skjuter på sin rapport för första kvartalet vilket ytterligare ökade på oron kring SBBs framtid. Under eftermiddagen meddelades att Ilija Batljan avgår som VD för SBB och ersätts av Akelius vice VD. B-aktien rusade 53,3 procent. I sektorn har Nordea återupptagit bevakning av Castellum med en köprekommendation. Aktien klättrade 5,9 procent. I sektorn avancerade Balder och Corem 8,3 respektive 8,6 procent. Powercell har tecknat avtal med Bosch om tillverkning av bränslecellstacken S3 åt Powercell. Företaget ökar därmed produktionskapaciteten betydligt och ger Bosch exklusiv rätt att tillverka och sälja Powercell S3 till fordonsindustrin. Bosch är största ägare i Powercell med drygt 11 procent av aktierna och de båda parterna har sedan tidigare samarbeten med varandra. Powercells aktie avancerade 6 procent.

Annons

Sectra redovisade ett rörelseresultat på 197 miljoner kronor (141) för det fjärde kvartalet (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023. Nettoomsättningen ökade med 11,7 procent till 725 miljoner kronor (649). Givet oförändrade valutakurser var ökningen 6,7 procent. Marknaden reagerade positivt på rapporten och ställde upp aktien 8,2 procent. Gapwaves har fått en order från Sensrad värd cirka 4,5 miljoner kronor. Beställningen avser design, utveckling och leverans av högupplösta radarantenner. Förväntad leverans är under fjärde kvartalet. Aktien tappade 1 procent.

Pareto internmäklade en post omfattande 181 900 aktier i Surgical Science till kursen 226 kronor. Posten är värd 41,1 miljoner kronor och motsvarar 0,36 procent av kapitalet. Aktien ökade 2,3 procent och stängde till 235,20 kronor. Bioinvent har erhållit ett IND-godkännande för den monoklonala antikroppen BI-1910, som blir bolagets andra program mot tumörnekros-faktorreceptor 2 i klinisk utveckling. Vid stängning noterades aktien 3,8 procent högre.

Tradedoubler förvärvar tyska KAHA (Zezam), ett tyskt teknikbolag inom influencer marketing. Avsikten med köpet är att integrera Zezam-verksamheten med Tradedoublers dotterbolag Metapic och ytterligare utöka satsningen inom influencer marketing. Aktien förbättrades 2,2 procent till 4,70 kronor. Addnode avancerade 8,6 procent efter förvärvet av amerikanska Team D3 med 200 anställda och en omsättning på 120 miljoner dollar. Köpeskillingen uppgår till maximalt 59 miljoner dollar.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
02.06.2023
Market Buzz – Getinge och Embracer

Market Buzz – Getinge och Embracer

Carnegie skriver att i grunden har Getinge mycket av det investerare söker: en konjunkturokänslig affär, starka marknadspositioner – nummer ett eller två i de flesta segmenten, en huvudägare i Carl Bennet med bra track-record och en verksamhet med goda tillväxtutsikter – inte minst drivet av att människor lever allt längre. Getinges utveckling på senare år har dock varit blandad. Hur utvecklingen beskrivs handlar dock i mångt och mycket om vilket perspektiv som anläggs. Från toppnivåerna hösten 2021 är aktien ner cirka 40 procent. Räknat från bottennivåerna i slutet av 2018 är aktien i stället upp över 220 procent. Vid en kurs på drygt 250 kronor handlas aktien samtidigt bara marginellt över toppnivåerna från sommaren 2013 – tio år bakåt. Bakgrunden är att Getinge under en lång period var en hyllad förvärvsmaskin med stark kursutveckling, vilket också avspeglades i värderingen. Därefter kom bolaget in en problemtyngd fas 2014, vilken varade i flera år.

Bl.a. hade Getinge kvalitetsproblem som uppmärksammades av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, med kostsamma åtgärder som följd. När pandemin lättade i fjol kom Getinge in i en ny svacka och aktien halverades inom loppet av nio månader. Operativt blev fjolåret en besvikelse. Utifrån Carnegies prognoser handlas Getinge med en tydlig rabatt mot en grupp internationella medicinteknikbolag. Rabatten är i Carnegies ögon för stor och man anser att Getinge förtjänar en uppvärdering till EV/EBITA 18x på prognosen för 2023. Investmentbanken rekommenderar Köp med riktkurs 300 kronor (270).

Annons

SEB har i detalj dykt ner i Embracers skuldsättning, investeringar och varje affärsområde. Bankens slutsats är att bolaget har möjlighet att göra både mindre och större avyttringar samt även andra strukturella förändringar. Efter genomgången är SEB mer övertygad att bolaget kan lösa både sina temporära och strukturella problem. SEB:s uppskattning är att Embracer kan reducera sina investeringar med 3 miljarder per år om det lyckas hitta externa finansiärer till 10 stycken större spelutvecklingsprojet, AAA spel. SEB anser att bolagets kommunikation att nå en nettoskuld på 10 miljarder vid årets slut innebär att det troligen kommer ske strukturella förändringar. Den strategin möjliggör också att de kan reducera antalet anställda inom förlagsverksamheten med runt 1 000 personer. Baserat på vad de enskilda delarna, uppdelat i 12 verksamheter, anser banken att värdet är klart högre än nuvarande aktiekurs. SEB rankar Embracer Köp.

Källa: Carnegie och SEB

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
Avanza sänker belåningsvärdet på SBB till noll
01.06.2023

Avanza sänker belåningsvärdet på SBB till noll

Stockholmsbörsen noterades högre på torsdagen efter att det amerikanska representanthuset under natten röstat ja till en uppgörelse som innebär att det amerikanska skuldtaket höjs.

OMXS30-index ökade 0,8 procent medan det bredare OMXSPI lyfte 0,7 procent. Inflationstakten (HIKP) i euroområdet sjönk till 6,1 procent i maj jämfört med 7,0 procent i april. Väntat var en preliminär inflation på 6,3 procent. Kärninflationen sjönk till 5,3 procent, jämfört med 5,6 procent i april. Väntat var 5,5 procent. Under torsdagen arrangerade Epiroc en kapitalmarknadsdag. Bolaget upprepade både sina finansiella mål och utsikterna på kort sikt. Aktien stärktes 0,7 procent.

Fastighetsbolaget SBB, som föll med nästan 28 procent under gårdagen, tappade ytterligare 1 procent. Grundaren och storägaren Ilija Batljan uppger för Di att han inte sålde aktier under onsdagens ras. Avanza kommer på grund av den volatila handeln i fastighetsbolaget SBB att sänka belåningsvärdet för fastighetsbolagets aktier från 40 procent till noll. Castellums företrädesemission fulltecknades och bolaget tillförs cirka 10,2 miljarder kronor före avdrag för emissionskostnader. Aktien ökade 0,7 procent till 102,35 kronor. Heba har tecknat avtal om överlåtelse av tio fastigheter i ett samlat bestånd i Hökarängen i södra Stockholm. Köpeskillingen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 605 miljoner kronor och uppgår preliminärt till 324,3 miljoner kronor. Aktien lyfte 3,3 procent. Nordea internmäklade en post i Truecaller omfattande 475 000 aktier till kursen 33,91 kronor. Posten är värd 16,1 miljoner kronor. Aktien sjönk 4,5 procent till 32,37 kronor. Gamingkoncernen Embracer klättrade 8,6 procent medan branschkollegan Stillfront steg 1,8 procent.

Annons

Flygbolaget SAS, som är under rekonstruktion i USA, rapporterade kvartalssiffror och upprepar sina helårsutsikter. Intäkterna för kvartalet februari-april steg till närmare 9 miljarder kronor från drygt 7 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Nettoresultatet visade på en förlust på 1,5 miljarder kronor. Aktien försvagades 11,9 procent. Skanska har erhållit en order i Boston värd cirka 3,2 miljarder kronor. Samtidigt har företaget gjort en markinvestering för initialt 3,7 miljarder kronor. Aktien sjönk 0,6 procent. Aktiespararna sätter en köprekommendation på Fagerhult. Enligt analysen skapar trenden med energieffektivisering regulatorisk medvind för Fagerhult och ger goda förutsättningar för organisk tillväxt många år framöver. Aktien förbättrades 3,1 procent.

Enskilda internmäklade en post i Sedana Medical omfattande nästan 97 000 aktier till kursen 28,46 kronor. Posten är värd nästan 2,8 miljoner kronor. Aktien backade 1,1 procent till 29,48 kronor. BHG Group avancerade 7,1 procent sedan det blivit känt att bolagets styrelseledamot och tidigare vd Mikael Olander köpt nästan 2,4 miljoner aktier i BHG för 28,6 miljoner kronor. Filo Mining ökade 9,9 procent. Bolaget vill ta in 100 miljoner kanadadollar genom en riktad emission av drygt 4,7 miljoner aktier.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
01.06.2023
Market Buzz – Frontline och Zordix

Market Buzz – Frontline och Zordix

Under första kvartalet tog Frontline emot två senast beställda fartyg och är nu redo att skörda frukterna av den starka marknaden för tankerfrakt. Kepler behåller sin positiva syn på råoljefrakt trots kortsiktig volatilitet i frakttaxorna. De främsta anledningarna till analyshusets positiva inställning är fortsatt begränsad utbudstillväxt och förändringar i handelsmönster i kombination med en återhämtning av efterfrågan. Då det inte återstår några kostnader för nybyggda fartyg kommer Frontlines kassaflöde sannolikt att användas för att belöna aktieägarna och minska skuldsättningen. Om terminpriserna stabiliseras kan vi få se att kapacitetstäckningen ökar något. Under tiden kommer spotmarknaden sannolikt att ge stöd till starka resultat för Frontline. Kepler upprepar rekommendationen Köp och höjer riktkursen till 267 norska kronor (258).

Annons

Pareto skriver i en analysuppdatering att Zordix har haft en hektisk period med flera nya släpp. Bland de nya släppen finns "Smalland" och "Bramble", två spel Pareto tidigare lyft fram som lovande titlar. Zordix har slutfört sitt förvärv av den rumänska spelutvecklaren FUN labs. Studion kommer att vara en del av Modus Studios Bukarest och addera 33 utvecklare till gruppen med tidigare erfarenhet av att arbeta med Maximum Entertainment. Zordix första kvartal inkluderade inte något betydande bidrag från spelsläpp sedan den förväntade titeln "Smalland: Survive the Wilds" släpptes med endast ett par dagar kvar av kvartalet. Jämförelsesiffrorna var därmed tuffare detta kvartal, förklarat av stark katalogförsäljning från titlar som släpptes under fjärde kvartalet 2021, vilket resulterade i en minskning med 22 procent på årsbasis i nettoomsättning.

Företagets mål är att ha 30 procent av intäkterna från egen IP 2025, och ju tidigare Zordix/Maximum Entertainment når det målet, desto bättre. Pareto ser redan Smalland som en framgångsrik release och tror att det är en IP man kan fortsätta bygga vidare på. Dessutom ser Pareto också potentialen för Bramble att fortsätta att bidra med försäljning av bakkataloger efter andra kvartalet. Om det visar sig lyckas förväntar sig Pareto en uppföljare snarare än innehållsuppdateringar. Pareto upprepar sin köprekommendation och sänker riktkursen till 14 kronor (16,50).

Källa: Kepler och Pareto

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
01.06.2023
Small Cap - Index Pharmaceuticale rusade på licensavtal

Small Cap - Index Pharmaceuticale rusade på licensavtal

Detta är en låst artikel. Prenumerera på nyhetsbrevet för att fortsätta läsa.
Om ni inte ännu är prenumerant Stockpicker Swing Trader Sveriges med avstånd största och mest exklusiva tradingprodukt som varje börsdag ger dig affärsförslag för Stockholmsbörsens aktier. Beställ
Stockpicker Swing Trader
Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
Artikeln har publicerats i
Stockpicker Swing Trader

Sveriges med avstånd största och mest exklusiva tradingprodukt som varje börsdag ger dig affärsförslag för Stockholmsbörsens aktier. Beställ
Storpost mäklad i Vimian
31.05.2023

Storpost mäklad i Vimian

Stockholmsbörsen visade på en oregelbunden handel på onsdagen. OMXS30-index minskade 0,89 procent medan OMXSPI föll -0,75 procent.

I går och i dag är positiva. Segern över inflationen är inte här än men banan är den rätta. Det sade ECB:s vice-chef Luis de Guindos på onsdagen, enligt Bloomberg News. Regeringen har via finansdepartementet ringt runt och förhört sig kring intresset i marknaden för att köpa samhällsfastigheter. Det uppger källor för Dagens industri, Di. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) bekräftar att regeringen haft samtal med fastighetsinvesterare.

Nyligen gick styrelsen i SBB ut med beskedet att man ser över strategiska alternativ, däribland en försäljning av hela bolaget. SBB-aktien såldes ned 27,7 procent till 3,475 kronor. I sektorn tappade Corem B och Balder 2,7 respektive 1,6 procent. Bland Large Cap utvecklades Astrazeneca positivt med en uppgång om 1,3 procent. Embracer steg ytterligare 3,7 procent under hög omsättning efter tisdagens tvåsiffriga kurslyft.

SHB har tecknat avtal om att sälja vissa delar av verksamheten i Finland. På överlåtelsedagen kommer banken att erhålla kontant ersättning motsvarande substansvärdet, cirka 1 300 miljoner euro, plus en premiebetalning om maximalt 8,5 miljoner euro. SHB A minskade 0,7 procent. Elekta backade 5,4 procent efter besked om att en kund i Australien förbereder en konkursansökan. Bostadsutvecklaren Bonava har slutit avtal om att avyttra bolagets verksamhet i S:t Petersburg till RBI Group för en köpeskilling på omkring 1,3 mdr rubel, motsvarande cirka 440 miljoner kronor. Affären är villkorad godkännande från ryska myndigheter, men väntas kunna slutföras under tredje kvartalet i år. Bonava har tidigare skrivit ned värdet på verksamheten i S:t Petersburg till noll, varför affären är positiv om den kan slutföras. Aktien handlades ned 1,9 procent till 18,19 kronor.

Annons

Besqabs rörelseresultat sjönk till 6,6 miljoner kronor (37,4) i det första kvartalet. Innevarande år ser ut att bli fortsatt utmanande för bostadsutvecklare, skriver bolagets vd Carola Lavén. Vid stängning noterades aktien 1,9 procent lägre. Wästbyggs koncernbolag Logistic Contractor har fått i uppdrag att uppföra byggnader vid Ahlsells logistikcentrum i Hallsberg. Ordervärdet uppgår till 600 miljoner kronor. Aktien klättrade 1,4 procent. Enskilda internmäklade en storpost omfattande cirka 8,1 miljoner aktier i Vimian till kursen 28,24 kronor. Posten är värd 228,5 miljoner kronor och motsvarar 1,78 procent av kapitalet. Aktien stängde 9,8 procent högre till 31,26 kronor. DNB Markets inleder bevakning av Bilia med en köprekommendation och riktkurs 130 kronor. Aktien försämrades 1,1 procent till 104,6 kronor.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
Embracer rusade på uppköpsrykten
30.05.2023

Embracer rusade på uppköpsrykten

Stockholmsbörsen tappade momemtum under senare delen av tisdagen efter en blandad öppning på Wall Street.

OMXS30-index och OMXSPI sjönk båda cirka 0,2 procent efter att ha varit markant upp under eftermiddagen. Den svenska ekonomin visade på tillväxt under det första kvartalet jämfört med kvartalet innan. Kvartalstillväxten på 0,6 procent kan jämföras med den preliminära siffran på 0,2 procent och analytikernas prognos som låg på 0,1 procent. Efter dagens BNP-siffra bedömer SHB att den svenska ekonomin går mot en mild lågkonjunktur. Finansinspektionen publicerade på morgonen en ny stabilitetsrapport. Den visar att höga räntor och lägre risktagande för med sig en ekonomisk miljö där sårbarheter i det finansiella systemet snabbt kan blottas. Fastighetsbolag och hushåll pekas ut som särskilt utsatta för högre räntor.

Försvarskoncernen Saab har fått en beställning på ammunition till granatgeväret Carl-Gustaf från Försvarets Materielverk (FMV). Ordern är värd 3 miljarder kronor och leveranserna ska ske under 2026-2030. Aktien backade 1,8 procent till 587,80 kronor. Barclays har sänkt rekommendationen på Millicom till Jämvikt (Övervikt) med riktkurs 195 kronor. Aktien försvagades 4,3 procent till 182,25 kronor. Profilklädesbolaget New Waves aktie föll 6,3 procent under hög omsättning. Di skriver att varken bolagets ekonomi- och finanschef Lars Jönsson eller vd och grundare Torsten Jansson har någon direkt förklaring till det plötsliga tappet.

Annons

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger i en kommentar att nätbankens kunder fiskar djupt i kurskollapserna. SBB har varit en av de mest nettoköpta aktierna under alla månader hittills i år. Köpmönstret är liknande i Embracer vars aktie rasade i samband med förra veckans kvartalsrapport. Mest nettosåld hos Nordnet i maj var Electrolux, vars aktie stigit kraftigt sedan i mars för att sedan falla tillbaka något de senaste veckorna. Di skriver att krisdrabbade SBB kan tvingas sänka priset på sina fastigheter till mer än 15 procent under bokfört värde. För att locka utländska köpare på en utmanande marknad krävs nämligen rejäla rabatter i dagsläget, åtminstone för stora affärer enligt fastighetsvärderaren Anders Elvinsson. SBB-aktien handlades ned 5,2 procent till 4,80 kronor.

Embracer rekylerade upp 11,2 procent. Di skriver att marknaden spekulerar i ett bud på det kurskollapsade gamingbolaget efter uppgifter om att det privatjet vd Lars Wingefors brukar flyga i befinner sig i Saudiarabien. Ålandsbanken ser dock inget exceptionellt i att en VD besöker en av bolagets största ägare (Savvy Gaming Group) efter en delårsrapport, särskilt då rapporten sammanföll med ett negativt besked om ett större strategiskt samarbetsavtal. SHB internmäklade en post i Tobii Dynavox omfattande 150 000 aktier till kursen 25,88 kronor. Posten är värd 3,88 miljoner kronor och motsvarar 0,14 procent av kapitalet. Aktien stängde oförändrat till 25,45 kronor. SHB gör en justering i sin småbolagslista där Tobii Dynavox ersätts av Bergman & Beving.

En annan transaktion var att DDB internmäklade en post omfattande 100 000 aktier i Hexatronic till kursen 69,38 kronor. Posten är värd nästan 7 miljoner kronor. Aktien klättrade 2,5 procent till 68,76 kronor. Ekobrottsmyndigheten har lagt ned brottsutredningen mot forskningsbolaget Oncopteptides forskningschef och tidigare vd Jakob Lindberg. EBM anser inte att det finns tillräckliga bevis för att Jakob Lindberg gjort sig skyldig till brott. Misstankarna rörde grovt insiderbrott. Aktien avancerade 0,1 procent till 8,10 kronor. Som högst betalades aktien till 8,62 kronor. Diagnostikbolaget Aegirbio skriver ned goodwill med cirka 277 miljoner kronor till 0 kronor i samband med att bolagets årsredovisning sammanställs. Aktien såldes ned 1,2 procent till 1,75 kronor.

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker
30.05.2023
Market Buzz – Thule

Market Buzz – Thule

I samband med Thules uppdatering igår av verksamheten för finansiella aktörer tolkar SEB kommunikationen som att lagerneddragning fortsätter hos deras slutkunder inom cykelrelaterade produkter och påverkar leveransvolymerna negativt. Thule anger att de förväntar att denna effekt kan fortgå till slutet på juni i ett pessimistiskt scenario. Tidigare har de angivit att det kunde ske mot slutet av maj. Orderingången förbättras sekventiellt, vilket inte är särskilt överraskande och VD Magnus Welander angav att intresset för cykling fortsätter vara högt, vilket gynnar utsikterna längre fram. Detaljisternas överskott av cykelrelaterade barnprodukter är till största delen inom lägre prissatta produkter och påverkar bolaget i mindre omfattning.

Annons

Thule har även själva en ambition att undvika för höga varulagernivåer, vilket kan påverka produktionsnivån negativt och innebära att produkterna som säljs har en högre andel fasta kostnader jämfört med en högre produktionstakt. SEB tolkar informationen från mötet under gårdagen att bolaget inte driver kampanjer för att öka volymerna, vilket innebär en fortsatt bra bruttomarginal med ett visst stöd från en viss positivt bidrag från externa faktorer. Inom produkter relaterat till fritidsfordon uppgav Thule att verksamheten stöds av en bra orderbok och att det inte varit några tecken på annulleringar när verksamheten närmar sig högsäsongen. SEB rankar Thule Köp.

Källa: SEB

Stäng×
Av
Fredrik Larsson Analytiker

Mina Bevakningar


Skapa konto gratis och lås upp våra Online FREE artiklar

Annons
Annons
Till början