Bufab – Storägaren fortsätta att köpa
Konjunktursignalerna har successivt försvagats på sistone, och den internationella valutafonden IMF här sänkt sin globala BNP-prognos två gånger de senaste fyra månaderna. Man räknar förvisso fortfarande med en tillväxt om 3,5% i år och 3,6% nästa år, men där har man inte tagit hänsyn till den senaste tidens försvagning i Kina. Börsen har som vanligt, varit duktig på att prisa in nedgången i förväg medan många bolag fortfarande inte har känt av en inbromsning.
BUFAB | Mid Cap | 100,6 kr
Väldigt hög är konjunkturkänsligheten för underleverantörer till tillverkningsindustrin, såsom Bufab, och mycket riktigt noterade handelsbolaget en ökad försiktighet hos kunderna redan under Q4 ifjol. Som följd av det var efterfrågan sekventiellt oförändrad, och lägre än under Q4 året innan.
Tack vare högre marknadsandelar och positiva valutaeffekter uppgick den organiska tillväxten, jämfört med samma kvartal ett år tidigare, ändå till 4%. Totalt ökade nettoomsättningen med 17% till 966 Mkr, då även det senaste förvärvet av Rudhäll Industri bidrog positivt. Därmed infriades vår tidigare förväntning på en helårsomsättning på 3,8 miljarder kr.
Uppmuntrande är dessutom att en del av volymerna verkar bara ha förskjutits till efter årsskiftet, vilket har lett till en god start på försäljningen under januari. På minussidan utmärker sig den fortsatt pressade bruttomarginalen inom segmentet Sweden som sjönk med hela 4,3 procentenheter till 25,1%. Omkring hälften av försämringen är dock hänförligt till Rudhäll, som har en strukturellt lägre bruttomarginal men en rörelsemarginal i linje med resten av segmentet.
Den andra hälften av försämringen beror på stigande inköpspriser under 2018, och den mycket svaga svenska kronan. Trots betydande prishöjningar mot kund har man inte lyckats kompensera tillräckligt för det. Fler prisökningar är planerade för första delen av 2019, samtidigt som uppgången i råmaterialpriserna har stannat av, vilket ger hopp om marginalförbättringar framöver.
Att koncernens rörelsemarginal (EBITA) för helåret 2018 trots allt var oförändrad på 9,7% ser vi som styrketecken, då man även investerar i ökad digitalisering med både kunder och leverantörer. Det utsatta målet på en marginal på 12% är, emellertid, en bra bit borta, och blir sannolikt svårt att nå om volymtillväxten inte tar fart igen på allvar.
Omkring 4% i omsättning borde adderas i år genom resterande bidrag från Rudhäll-förvärvet. Det är inte omöjligt med fler tilläggsförvärv, vilket skulle kunna tillföra ytterligare 1-3% i tillväxt. Vi anpassar våra förväntningar på den organiska tillväxten till de senaste makroekonomiska signalerna och räknar nu med nolltillväxt i år, vilket är lägre än de 3% som vi kalkylerade med i samband med vår senaste analys i början av november (Newsletter 1656).
Vinsten per aktie landar i vårt uppdaterade scenario på omkring 7,6 kr, 12% högre än ifjol. Bolaget värderas därmed till p/e 13 i skrivande stund. Som aktieägare kan man dessutom glädja sig åt en direktavkastning på 2,5%.
Vi gillar kombinationen och behåller aktien bland våra Top Picks. Riktkursen anpassas dock till 115 kr, från tidigare 125 kr. Det ska för övrigt bli intressant att följa storägaren Liljedahl Groups agerande de kommande månaderna. Efter det senaste stora aktieköpet för några veckor sedan, äger Liljedahl motsvarande 28,8% av kapital och röster, och närmar sig därmed budpliktsnivån på 30%.