Intervju med ObsteCare

2019-04-2411:17

ObsteCare erbjuder ett system, AFL® Monitoring System, och en patenterad metod för övervakning av förlossningsförloppet genom att mäta mjölksyrahalten i fostervatten. AFL®-systemet är skräddarsytt för användning på förlossningskliniker och består av mätprober (engångsartiklar), en datorbaserad analysutrustning samt guidelines för användarna. AFL® -systemet har lanserats på den europeiska marknaden och är CE-märkt I enlighet med det medicintekniska regelverket. En process för godkännande i USA har påbörjats och en ansökan till FDA, den amerikanska läkemedelsmyndigheten, kommer att lämnas in under första halvåret 2019.

obsteaaa

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Jag har en bred bakgrund från olika produktbolag som sålt sina produkter på en internationell marknad både direkt och via partners. Förutom medicinteknik har jag jobbat inom områden som IT och Telekom. Jag har jobbat i ett antal funktioner som bland annat internationell försäljningschef samt chef för produktledning och service verksamhet

obste

VD Johan Itzel

Vänligen beskriv ObsteCare och Er verksamhet för Stockpickers läsare.

Värksvaghet är ett stort problem på förlossningskliniker runt om i världen. Cirka 40% av alla förstföderskor drabbas av långdragna, smärtsamma och komplicerade förlossningar, som läkare och barnmorskor ofta har mycket svårt att hantera.

Dessa förlossningar leder ofta till akuta kejsarsnitt och kan orsaka långsiktiga skador hos både mamma och barn, som blödningar och syrebrist. ObsteCare erbjuder förlossningsklinikerna en ny, unik metod för att hantera dessa förlossningar på ett individanpassat sätt, utifrån varje kvinnas behov och situation.

ObsteCares produkt för förlossningsövervakning, AFL®-metoden, innebär att man mäter halten av mjölksyra i fostervattnet. Metoden ger nyckelinformation om kvinnan och hur hennes livmoder arbetar under förlossningen, som man tidigare inte haft tillgång till. På så sätt kan behandling med värkstimulerande dropp anpassas, för att öka chanserna till en normal, vaginal förlossning med mindre komplikationer för mamma och barn, men också stora kostnadsbesparingar för vården.

AFL®-systemet är skräddarsytt för användning på förlossningskliniker och består av mätprober (engångsartiklar), en datorbaserad analysutrustning. AFL® -systemet har lanserats på den europeiska marknaden och är CE-märkt I enlighet med det medicintekniska regelverket. En process för godkännande i USA har påbörjats och en ansökan till FDA, den amerikanska läkemedelsmyndigheten, kommer att lämnas in under
första halvåret 2019.

Hur ser bolagets affärsmodell ut?

Vi säljer ett mätsystem med tillhörande förbrukningsartiklar som behövs för att göra mätningen. Mätsystemet kan säljas eller hyras ut. Förbrukningsartiklarna gör att bolaget löpande får återkommande intäkter.

Ni genomför just nu en nyemission där Ni tar in 11,8 MSEK. Vad skall emissionslikviden användas till?

En av de viktigaste punkterna är vår satsning på USA. Vi tecknade i slutet av förra året ett distributionsavtal med en partner med 650 förlossningskliniker i USA som kunder. För att genomföra den satsningen behöver vi bland annat få produkten godkänd för den amerikanska marknaden av FDA och bygga en marknadsnärvaro. Förutom detta skall vi stärka vår marknadsnärvaro i Europa.

Hur ser Er konkurrens ut och vad skiljer Er från denna?

I dag finns ingen direkt konkurrent. Vi har en helt ny forskningsbaserad behandlingsmetod som möjliggör för förlossningsvården att individualisera det värkstimulerande droppet. Detta ger möjligheten att minska akuta kejsarsnitt och akuta blödningar i samband med förlossning. Det som är vår konkurrent är att man fortsätter att som förut att ge det värkstimulerande droppet oberoende av vilken kvinna man har framför sig.

Vad krävs för att Ni skall nå lönsamhet och hur nära är Ni?

Vi fick i och med introduktionen förra året resurser att börja bygga upp en kompetent säljstyrka. För att nå lönsamheten måste vi fortsätta att stärka och intensifiera vårt säljarbete. Vi har redan sett att de satsningar vi gjort under förra året har börjat ge resultat i form av kraftigt ökade kundförfrågningar.  I övrigt ger vi inga försäljningsprognoser

Vad skulle du säga är de största riskerna i Er verksamhet?

Vi har en unik metod som ger klara fördelar både för den födande kvinnan, förlossningsvården och samhället, men hälsovården är en trögrörlig verksamhet. Det ger långa säljprocesser. Fördelen är att har man väl kommit in så kommer du har intäkter under lång tid.

Kan du säga något om hur stor ObsteCares potentiella marknad är?

Marknadspotentialen är betydande. Totalt antal förlossningar per år i världen är cirka 130 miljoner, varav 4 miljoner i USA och 5 miljoner i Europa. I Sverige föds cirka 110 000 barn per år. En normal förlossning kostar i Europa cirka 25 000 kronor, medan ett akut kejsarsnitt kostar cirka 65 000 kronor. Ett kejsarsnitt är därmed mer än dubbelt så dyrt som en normal förlossning.

Uppskattningsvis kostar akuta kejsarsnitt årligen 26 miljarder kronor bara i Europa. Värksvaga förlossningar och akuta kejsarsnitt påverkar även arbetsflödet på förlossningsklinikerna negativt. Bland annat försvåras planering, nyttjandet av vårdplatser och det krävs också en högre nivå av beredskap. Genom rätt behandling, kan antalet akuta kejsarsnitt minimeras, postpartumblödningar reduceras och därmed förkortas också vårdtiden. Det leder till stora besparingar

Om AFL®-metoden användes på samtliga förlossningar som betecknas som värksvaga, vilka utgör ca 20 %, av alla förlossningar, skulle det enligt bolagets beräkningar utgöra potentiella intäkter från försäljningen i Europa och USA om drygt 1 miljard kronor per år för ObsteCare med dagens prissättning. Skulle AFL®-metoden bli allmänt accepterad och användas vid samtliga förlossningar i Europa och USA, skulle de potentiella intäkterna mer än flerdubblas.

Enligt dig, vilka är de främsta skälen till att man skall investera i ObsteCare?

Sju goda skäl att teckna aktier i ObsteCare

1. Stor marknad med potential. Förlossningsvården har stor potential, och är eftersatt när det gäller medicinteknisk utveckling. Varje år föds 9 miljoner barn bara i USA och Europa, varav 20% efter en värksvag förlossning. ObsteCare riktar in sig på detta vårdsegment.

2. Unik metod som minskar lidande. ObsteCares patenterade metod, AFL®, ger läkare och barnmorskor ett nytt verktyg att ”titta in” i livmoderns arbete vid värksvaga förlossningar, genom att mäta hur mycket mjölksyra som utsöndras. Det ger helt nya möjligheter att övervaka besvärliga förlossningar och sätta in en behandling som anpassas till varje kvinnas unika fysiologi. Det sparar lidande och ger tryggare förlossningar för både kvinnan och barnet.

3. Metoden sparar pengar för vården. Värksvaghet är ett allt mer omtalat globalt problem, som leder till mycket stora kostnader. Kejsarsnitt efter värksvaghet är idag västvärldens vanligaste kirurgiska ingrepp. För varje akut kejsarsnitt som kan undvikas med ObsteCares metod uppstår en stor besparing.

4. Organisation och rätt kompetens på plats. Målsättningen efter notering på Spotlight Stock Market,(fd AktieTorget) i början av 2018, var att bygga en kompetent sälj- och marknadsorganisation med rätt kunskap och förmåga att etablera en global försäljning, vilket nu är gjort. Claes Blanche – ett tungt namn från branschen knöts till ObsteCare juni 2018. Claes har lång erfarenhet av att etablera sälj- och distributionsorganisationer inom Life Sciencebolag och kommer närmast från Boule Diagnostics, där han under sex år haft motsvarande arbetsuppgifter. Lollo Hägg, Klinisk Specialist, med lång erfarenhet från förlossningsvården som barnmorska och närmast från försäljning inom healthcare, rekryterades till bolaget i februari 2019. Med dessa förstärkningar finns nu rätt kompetens på plats för att accelerera försäljningen ordentligt.

5. Bolaget har växande kundbas. ObsteCare har kunder idag vid förlossningskliniker i Sverige, Norge, Finland, UK, Island och i Baltikum. Dessutom har bolaget slutit distributionsavtal med en partner avseende marknaderna i USA och Kanada. Den nya partnern erbjuder sedan tidigare egna produkter till förlossningsvården och ser AFL®-metoden som ett viktigt komplement till sin befintliga produktportfölj.

6. Färdig produkt på vetenskaplig grund. ObsteCare har i AFL®-systemet en färdigutvecklad produkt som vilar på gedigen vetenskaplig grund. AFL® är CE-märkt och är godkänd för försäljning som medicintekniskt instrument i hela EU.

7. Arbete pågår för FDA-godkännande. ObsteCare har inlett arbetet med att erhålla ett godkännande av AFL®-metoden i USA. Ansökan kommer att lämnas in senast i juni 2019.

Avslutningsvis om du blickar framåt 5 år i tiden, hur ser ObsteCare ut då?

ObsteCare är ett företag som växer snabbt med bibehållen god lönsamt. Företaget är väl etablerat som en betydande leverantör till förlossningsvården i Europa och USA och har gjort substantiella inbrytningar på viktiga marknader i Asien.

-----------------------------------

Info om nyemissionen

Teckningspris: 2,65 SEK/aktie

Teckningsperiod: 23 april - 9 maj 2019

Erbjudandets storlek: 11,8 MSEK

Handelsplats: Spotlight Stock Market

Läs mer om erbjudandet och teckna aktier

Hemsida 

 

Publicerad
Ändrad 2024-11-13 07:42:17