Stockpicker intervjuar - EcoRub
EcoRub är ett greentech-företag som utvecklar nya material baserat på återvunnen plast och återvunnet gummi. Denna nya resurs omvandlas från avfall till ett miljövänligt alternativ för nytillverkning av plaster och gummi. EcoRubs egna material benämns ‘ThermoPlastic Recycled Rubber’ (TPRR). EcoRubs sortiment av TPRR-material tillverkas i form av pellets, vilket direkt kan implementeras i vanligt förekommande metoder för tillverkning av plast- och gummiprodukter.
I dagens intervju träffar vi EcoRubs vd Johan Westin.
Vänligen berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag är civ.ek och har en bred bakgrund. Har bl.a. arbetat i Teliakoncernen först i deras finansbolag och sedan var jag med och drog igång deras Outsourcingbolag, TOP. Blev sedan rekryterad till en MIT-spin off, Cambridge Technology Partners och sedan EY Management Consulting. Efter det drivit egna bolag i byggbranschen med produkter inom tätskikt, isolering, stål och betong. Flera från idé till kommersialisering och försäljning. Utköp och turn-around av EPSCement. VD för ett av bolagen i Forsheda Gruppen. Arbetat mycket med organisationsutveckling och sälj, internationellt (Baltikum, Ryssland, Tyskland, Benelux och Kina, samt i de Nordiska länderna. Jag har därigenom fått ett brett internationellt nätverk.
Kan du beskriva EcoRub och Er verksamhet för Stockpickers läsare?
Ecorub har idag fyra tydliga affärsområden:
* Tillverkning och försäljning av plaster, hårda & mjuka. Främst Polymerer, där vi är världsledande på mjuka TPE’er, med stor andel återvunnet material.
* Gjutna produkter. Där vi har en helautomatiserad produktionslinje. Här tillverkar vi främst gym- och stallmattor av 100% återvunnet gummi, ifrån uttjänta bildäck. Vi tar även fram tunnare mattor för bl.a. industri, båtbranschen, gym och Försvarsmakten.
* Vi driver en anläggning tillsammans med Svensk Däckåtervinning i Ånäset, nära vår egen fabrik i Hökmark (utanför Skellefteå). Där tar vi hand om, och klipper ner, hela Norrlands uttjänta däck. Idag ca: 10.000ton årligen. Vi klipper ner materialet till mindre fraktioner, där materialet används till olika ändamål.
* Kundcirkuläritet. Här hjälper vi större internationella industrikunder och tittar på deras restströmmar, som idag går till deponi eller förbränning. Vi hjälper till att hitta adekvata alternativ, där kunden istället kan göra nya produkter av sitt spill.
Hur ser bolagets affärsmodell ut?
– Vi tillverkar och säljer plastgranulat till formsprutning, extrudering, kalandrering och 3-D printning. Vi säljer också gjutna gummiprodukter. Dessa produktgrupper främst till den Nordiska marknaden, men vi går nu in i Tyskland och tysktalande länder. Detta med egen säljkår och partnersamarbeten. Vi utökar också vårt engagemang avseende kundcirkuläritet och kopplar in partners som universitet, större tillverkare av plast och gummi, EU samt lokal förankring i kommun och region.
Ni genomför just nu en nyemission där Ni tar in ca 10,4 MSEK. Vad skall Ni använda pengarna till?
– Nu skall vi växa bolaget och öka marknadspenetreringen, så en stor del går till marknadsföring och sälj. Vi lägger en del på ytterligare investeringar i produktionsutrustning, samt stärker upp vårt rörelsekapital.
Vilka är de största riskerna för EcoRub?
– Ja, det skulle väl vara att omvärlden och marknaden prioriterar ned sitt fokus på cirkuläritet, spårbarhet och återvinning, men det känns inte sannolikt. Vi har en spännande utmaning organisatoriskt, att växa bolaget med bibehållet fokus på kvalitet, lönsamhet och innovation.
Hur ser Er konkurrens ut och vad skiljer Er från denna?
– Vi har naturligtvis stor konkurrens ifrån de stora Polymer tillverkarna, men vi är världsledande när det gäller mjuka TPE-polymerer. Här har vi en mycket hög andel återvunnet material. Ecorub är dessutom bredare i sin produktstruktur där vi också gör gjutna produkter i 100% återvunnet gummi. Vi är ensamma tillverkare av Gym- och hästmattor i Norden. Tillsammans med vårt affärsområde kundcirkuläritet är vi bredare än våra konkurrenter. Vi kan plast och gummi samt att hantera restströmmar av dessa material. Där vi skapar nya intressanta produkter av dessa restströmmar.
Hur stor är Er adresserbara marknad?
– Jag vill säga att den är hur stor som helst! Tittar man specifikt på andelen återvunna material i plast och gummi, som används till nya produkter, så är procentsatsen mycket låg! Endast 5-7%. Årligen ökar dessutom produktionen av plast och gummi! Det är därför mycket viktigt att vända trenden. Här känner jag att Ecorub verkligen kan göra skillnad.
Enligt dig, vilka är de främsta skälen till att man skall investera i EcoRub?
– Om man är intresserad av, och tror på att återvinning, spårbarhet och cirkuläritet kommer att vara viktigt framgent, och att ett ännu större fokus kommer att läggas på att använda produkter i plast och gummi - med hög andel återvunnet material. Ecorub är nu inne i en mycket spännande fas med nya produkter och strategiska samarbeten som sker nu! Därför är det helt rätt att investera i Ecorub nu!
Avslutningsvis om du blickar framåt 5 år i tiden, hur ser EcoRub ut då?
– Vi har fått upp volymerna ordentligt avseende våra återvunna plastmaterial, och breddat oss ännu mer. Nu med ännu högre andel återvunnet material med bibehållen kvalitet! För våra gjutna produkter når vi en marknad inte bara i hela Norden, utan även en bra bit ut i Europa.
Vårt affärsområde ”Kundcirkuläritet” har då växt ordentligt. Vår spetskunskap avseende handhavande av restströmmar har rönt framgång och resulterat i nya produktionsanläggningar, nära flera större restströmmar, där vi gör nya intressanta produkter i direkt anslutning till våra kunder.
Erbjudandet i sammandrag
Teckningstid: 28 april – 15 maj 2025.
Teckningskurs: Åtta öre (0,08 SEK) per aktie.
Handel med teckningsrätter: Handel kommer att ske på Spotlight Stock Market under perioden 28 april – 12 maj 2025.
Emissionsvolym: 10,4 MSEK.
Pre-money värdering: 34,7 MSEK.
Tecknings- och garantiåtaganden: EcoRub har erhållit teckningsförbindelse från bolagets huvudägare Svante Larsson gällande att Svante Larsson kommer teckna hela sin andel i emissionen vilket uppgår till cirka 24,14 procent av emissionen. Därutöver har Svante Larsson förbundit sig att garantera resterande del av emissionen, så länge det kan göras utan att han tvingas lägga bud på hela bolaget enligt de så kallade budpliktsreglerna. Om Svante Larssons ägarandel efter utnyttjande av garantin skulle hamna över 30 procent kommer han att söka dispens från budpliktsreglerna från Aktiemarknadsnämnden.
Handelsplats: Spotlight Stock Market.