Inflationskampen nästan vunnen – men riskerna kvarstår
SEB skriver i sin färska Nordic Outlook att USA-valet är över men politikens osäkerhet består. Politik och konflikter har varit i fortsatt fokus under hösten samtidigt som den ekonomiska utvecklingen varit lugnare. Väntan på USA-valet och vad presidentkandidaternas politik kan få för politiska, finansiella och ekonomiska effekter har stått i centrum. SEB antar att USA höjer tullarna mot framför allt Kina; de högsta nivåerna som nämnts under valrörelsen – 60 procent mot Kina och 10–20 procent mot resten av världen – blir brickor i förhandlingar. Grunden till detta antagande är att höga tullar väntas skada även USA:s ekonomi.
Den ekonomiska utvecklingen fortsätter enligt SEB att trotsa politisk osäkerhet, krig och konflikter och tillväxtbilden står sig i stort jämfört med Nordic Outlook i augusti. Stabil global tillväxt på drygt 3 procent 2024–2026 visar på motståndskraft även om världen jämfört med tiden innan pandemin växer långsammare och bilden är splittrad. En prognosförändring är att tillväxtkonvergensen mellan USA och euroområdet dröjer. USA:s tillväxt revideras upp, drivet av konsumtionsstarka hushåll, medan tillväxten blir fortsatt dämpad i euroområdet när Tyskland kämpar vidare med konjunktur- och strukturproblem. Kina tyngs av tidigare kreditexpansion som skapat problem på fastighetsmarknaden och en exportinriktad tillväxtmodell som möter handelshinder och tullar. Politiska beslut, konflikter, fragmentering och tullar är stora och osäkra krafter som snabbt kan förändra förutsättningarna.
Enligt SEB har inflationskampen i stort sett vunnits utan djup recession, även om det är stagnation i vissa länder. Inflationsnedgång och styrräntesänkningar är avgörande för köpkraft, investeringar och tillväxt kommande år. Men det gäller att försiktiga hushåll spenderar, inte bara sparar. Att inflation och tillväxt bromsar in i olika takt i olika länder avspeglas i centralbankspolitiken. Krigen i Ukraina och Mellanöstern fortsätter utan slut i sikte och med oro för eskalering. Även länder som inte är direkt inblandade påverkas av aggressiva försök att påverka politik, ekonomi och försvarsförmåga genom olika typer av påverkansoperationer och hybridkrigsföring.