Intrum i fokus efter sågning i Di
Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket i fredagens handel med Intrum som förlorare sedan Di sågat bolaget.
OMXS30-index och OMXSPI stängde båda oförändrat. Svensk ekonomi utvecklades oväntat trögt i april. Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte inte alls jämfört med mars, visar en preliminär så kallad BNP-indikator från Statistiska centralbyrån (SCB). Analytiker hade i genomsnitt räknat med en tillväxt på 0,3 procent i april jämfört med månaden före. Den svenska inflationen föll tillbaka ytterligare i maj. Det spår Nordea i ett marknadsbrev. De centrala faktorerna bakom att inflationen faller nedåt är de minskade energi- och matpriserna. Nordeas prognos ligger enligt dem själva långt under Riksbankens, där Nordea menar att KPIF kommer landa på 6,4 procent i maj, jämfört med Riksbankens prognos på 7,1 procent.
Intrum tillhörde dagens förlorare efter ett kursras på 7,2 procent under hög omsättning efter en negativ analys i Di. Som mest var aktien ned kring 18 procent. Affärstidningen menar att Intrum nu själv är fast i skuldfällan. Di anser att Intrum har ohållbara utdelningar och tror att risken för att aktien halveras på kort sikt är betydligt större än chansen att den dubblas på längre sikt. Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell menar dock att Intrum genererar ett starkt kassaflöde och kan välja att minska skulderna snabbt – vilket han menar att bolaget står i begrepp att göra. Astrazeneca avancerade 0,4 procent. Läkemedelsbolaget har ingått ett samarbete med Quell Therapeutics i utvecklingen av behandlingen med cellterapier inom typ 1-diabetes och inflammatorisk tarmsjukdom. Samtidigt har FDA:s rådgivande kommitté röstat enhälligt för att Astrazeneca och Sanofis nirsevimab hade gynnsam profil vid behandling av RS-virus.
Avanza hade nya tekniska problem på fredagen. SEB befarar att Avanza kommer att tvingas öka sina investeringar i IT signifikant samtidigt som courtageintäkterna pressas. Avanza riskerar även böter från Finansinspektionen och SEB anser att ett högre kapitalavkastningskrav är motiverat. Banken sänker vinstprognosen marginellt men anser att aktien är fullvärderad och kapar rekommendationen till Behåll (Köp). Aktien försvagades 2,8 procent. Viaplay B steg initialt för att sedan vända ned 2,5 procent. Bolagets strategiska inriktning ligger fast och Viaplay har inte ett likviditetsproblem, säger ordförande Pernille Erenbjerg i en intervju med DI efter en vinstvarning, vd-byte och kurskollaps.
Under torsdagskvällen visade insynsrapportering till Finansinspektionen att SBB:s grundare Ilija Batljan har flyttat en stor del aktier från eget ägande till sitt ägarbolag. Ilija Batljan har som privatperson avyttrat 33,8 miljoner A-aktier och 1,9 miljoner B-aktier samtidigt som hans ägarbolag Ilija Batljan Invest AB rapporterat in förvärv av lika många aktier till dotterbolaget Ilija Batljan Invest Kristianstad. B-aktien stängde 3,1 procent högre till 5,38 kronor. I sektorn ökade Balder 2,5 procent och NP3 Fastigheter förbättrades 4,2 procent. Bactiguard handlades ned 10,7 procent sedan Kepler inlett bevakning av bolaget med rekommendationen minska.
JM-aktien har fallit 8 procent sedan SEB initierade bevakningen med rekommendation Sälj. Aktien handlas nu nära bankens riktkurs samtidigt som det tidigare oroande överhänget av aktier från dåvarande storägaren SBB försvunnit. Värderingen är rimlig men SEB ser fortfarande problem med prispress, långsamma säljprocesser och konsumenter som är ovilliga att köpa ny bostad på ritning med leverans långt in i framtiden. Rekommendationen höjs till Behåll, från tidigare Sälj. Aktien rekylerade upp 0,9 procent.