Market Buzz – Carlsberg och Dometic
En av de stora globala bryggerikoncernerna är danska Carlsberg. Under 2022 omsatte koncernen drygt 70 miljarder danska kronor med ett rörelseresultat på knappt 11 miljarder, motsvarande en rörelsemarginal på cirka 14 procent. Carnegie menar att Carlsberg har en bra position på de flesta av koncernens marknader. Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 fick omedelbara negativa effekter på Carlsberg. Aktien föll med cirka 30 procent på en dryg månad. Senare fattades beslut om att sälja den ryska verksamheten – Baltika Breweries. Med ryska förluster bakom bolaget kan nye vd:n fokusera på möjligheterna framåt. Carlsbergs starka position på flera stora tillväxtmarknader i Asien innebär möjligheter till såväl god tillväxt som stärkt lönsamhet.
Carlsbergs asiatiska affär uppvisar högre tillväxt än koncernen i stort och har den klart bästa lönsamheten med en rörelsemarginal kring 23 procent. Enligt Carnegie talar för Carlsbergs favör även stabila kassaflöden och en generös utdelningspolicy. På Carnegies prognos för 2024 handlas Carlsberg till ett P/E-tal på knappt 15x. Det är väsentligt lägre än bolagets median-P/E-tal senaste fem åren på drygt 20x. Investmentbanken rekommenderar Köp med riktkurs 1 025 danska kronor.
Medan RV-volymerna i både USA och EU nyligen har varit lite bättre än väntat, tar den starka svenska kronan ut sin rätt på Keplers prognoser, och sänker därför sina prognoser för vinst per aktie med 4-5 procent för åren 2024-25. Dometic släpper sin rapport den 31 januari, och Kepler ligger 13 procent under konsensus för ebita på grund av valutauppdateringen, men analyshusert har också blivit mer försiktiga i sina förväntningar på marginalerna för EMEA och Marine. Skulle vi få en negativ reaktion i aktien i samband med bokslutet ser Kepler det som en köpmöjlighet, givet att avkastningen på fritt kassaflöde för 2024 förblir tvåsiffrig, vilket gör att bolaget snabbt kan minska skuldsättningen. Kepler upprepar därför sin Köprekommendation och riktkurs på 100 kronor, med stöd av kassaflödesmodellen som rullats framåt med ett år.
Källa: Carnegie och Kepler