Market Buzz – Elekta och Boliden
På SHB:s ”Life Science Innovation Day” igår presenterade bland annat Elektas vd Gustaf Salford. Han underströk att Elekta har varit närvarande på den kinesiska marknaden i 40 år, och med lokal produktion sedan 15 år samt lokal mjukvaruutveckling. Elektas lokaliseringsstrategi, som det nyliga samriskföretaget med Sinopharm, har varit viktigt för bolagets förmåga att bibehålla eller öka marknadsandelar i Kina, trots att lokala aktörer flyttar fram sina positioner. Gustaf sade att det råder viss motvind inom hälsovårdsområdet till följd av pågående antikorruptionskampanjer, och indikerade en avmattning eller stabilisering under det andra kvartalet.
Även om situationen är flytande, bedömer SHB att kommentarerna avseende utvecklingen i Kina var överraskande positiva mot bakgrund av att en del marknadsbedömare förväntar sig 20-30 procents volymfall i Kina till följd av antikorruptionskampanjerna. Gustaf avslutade sessionen med att upprepa budskapet från den senaste rapporten; att en stark efterfrågan väntas driva ordertillväxten under det andra kvartalet och helåret, trots 7 procent organisk orderminskning under det första kvartalet. Han påpekade att situationen i leverantörskedjorna nu i stor sett har normaliserats, med kraftigt lägre fraktrater och förbättrad access till kunderna. SHB:s kortsiktiga rekommendation är Köp och långsiktiga rekommendation är Outperform.
Kepler bedömer att koppar och ädelmetaller kommer att stå för nära 60 procent av Bolidens vinst under de kommande åren; zink, nickel och bly är också viktiga metaller för bolaget. Boliden har en branschledande ESG-profil och har legat i framkant när det gäller att använda ny teknik i sin verksamhet. Andra kvartalet i år var dock katastrofalt, då verksamheten drabbades av lägre malmhalter än väntat, en brand vid kopparsmältverket Rönnskär och kostnader för att ta ner zinkgruvan Tara zinkgruvan i underhållsläge på grund av svaga zinkmarknader. Med tanke på att 2023 blir ett tufft år rent operativt, ligger Keplers fokus på en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 14 procent för ebitda och genomsnittlig årlig tillväxttakt på 20 procent för vinst per aktie under perioden 2023-2026. Enligt analyshusets uppfattning är de långsiktiga trenderna intakta. Med en EV/ebitda på 4-5 gånger för 2024-2025 återupptar Kepler bevakningen med en köprekommendation och riktkurs på 350 kronor.
Källa: SHB och Kepler