Market Buzz – Engcon och Embracer
Di skriver i spalten ”veckans aktie” att under 2023 sågs ett hack i maskineriet för verkstadsbolaget Engcon, framför allt under årets sista kvartal. Engcon bröt visserligen en dyster sekventiell trend i orderingången under årets sista kvartal, men försäljningen backade med 43 procent och bolagets rörelsemarginal rasade från 22,4 till 6,2 procent, i jämförelse med det fjärde kvartalet 2022. Den dramatiska nedgången har enligt Di sina förklaringar. Engcon mötte svåra jämförelsesiffror från 2022, då bolaget levererade på en uppdämd orderbok i spåren av den globala komponentbristsituationen. Därtill har ett byte av affärssystem påverkat resultatet då det krävt resurser som minskat kapaciteten i produktionen.
Engcon är i princip skuldfritt och branschledare inom en nischprodukt med stor strukturell tillväxtpotential med en marknadsandel på omkring 45 procent. Det har gjort aktien till något av en förvaltarfavorit, med flera tunga fonder i ägarlistan. Engcon gjorde börspremiär under sommaren 2022 till ett marknadsvärde på 7 miljarder – det har på under två år växt till 13 miljarder. Di räknar med att bolaget gör en rörelsevinst på 450 miljoner kronor under nästa år, vilket innebär att bolagets skuldjusterade värdering på 2025-prognoserna landar på närmare 30 gånger. Det är för högt. Di anser att marknaden har tagit ut segern väl mycket i förskott och ser närmare 20 procents fallhöjd i aktien. Engcon bör gå att plocka upp på 70 kronor inom det närmaste året. Rådet blir därför sälj.
Gamingkoncernen Embracer annonserade i torsdags att man kommer att sälja delar av Saber Interactive till dess grundare Matthew Karch. Ålandsbanken skriver i sitt morgonbrev att bolagets kassaflödesprofil förbättras då de delar som säljs väntas ha ett negativt kassaflöde på drygt 1 miljard kronor under kommande år. Transaktionen är tydligt värdeskapande. Sabers Rysslandsexponering har varit ett problem för Embracer. Samtidigt anser Ålandsbanken att Embracer gör rätt saker som lyckas sälja de delar inom Saber som inte genererar kassaflöde för tillfället, samtidigt som man behåller de viktigaste varumärkena. Banken anser inte att skuldsättningen efter transaktionen på 1.3x EBITDA är något problem men ser ändå positivt på att Embracer gör mer framöver för att nå skuldsättningsmålet. Embracer inte är det bolaget i sektorn som får högst poäng vad gäller kvalitet, men Ålandsbanken anser nu att värderingen är för attraktiv för att ignorera. På kommande år handlas Embracer till en EV/EBIT-multipel på runt 5x samt ett fritt kassaflöde på dryga 10 procent. Ålandsbanken höjer sin syn på aktien till positiv.
Källa: Di och ABS