Market Buzz – Fagerhult och Cibus
Kepler uppdaterar sina prognoser inför belysningsbolaget Fagerhults rapport avseende det första kvartalet den 25 april. Utsikterna gynnas av att kunderna uppgraderar till energieffektiva belysningslösningar. Analyshuset tror att ordrarna i stort sett bör ligga i linje med samma kvartal föregående år, givet de tuffa jämförelsetalen. En EBIT-förbättring väntas på 10 procent och Kepler tror att EBIT-marginalen kommer in strax under målet på 10 procent. Rörelseresultatet spås förbättras från 173 miljoner kronor till 194 miljoner kronor, eller 3 procent organisk försäljningstillväxt och en marginalförbätttringen för EBIT från 9,3 procent till 9,7 procent. Kontantomvandlingen kommer att vara god med hjälp av en viss frigörelse av rörelsekapitalet. Kepler räknar med att nettoskuld i relation till EBITDA kommer att ligga närmare 2 gånger på grund av en minskad nettoskuld och förbättrad tolv månaders ebitda. Försäljningen kommer att förbättras gradvis på grund av att kunderna vill införa energieffektiva belysningslösningar för att kompensera för höga energipriser. Ett ökat fokus på bolagets energieffektiva uppkopplade belysningssystem bör gynna den långsiktiga tillväxten. Köprekommendationen upprepas medan riktkursen höjs till 67 kronor (65).
I mars 2018 när fastighetsbolaget Cibus noterades fick utdelningshungriga investerare sitt lystmäte. Nu när det gått fem år sedan introduktionen har Di tittat närmare på Cibus i spalten ”veckans aktie”. Cibus har växt rejält på fem år. I stort sett allt utom aktiekursen har ökat – den är nu på ungefär samma nivå som vid introduktionen efter det senaste årets kollaps. Aktien har rasat med 63 procent från toppen 290 kronor i början på förra året. Enligt Di har fastighetsvärdet ökat från 9 till 20,5 miljarder kronor och även intjäningsförmågan har stärkts markant. Driftnettot är upp från 260 till 1.315 miljoner kronor och förvaltningsresultatet från 163 till 623 miljoner kronor – en ökning med 282 procent.
Det finns fortfarande bra tillväxtpotential i segmentet på sikt och marknaden är inte färdigkonsoliderad. Målet är att öka portföljen med ungefär en tredjedel till 28-33 miljarder kronor. Di skriver att tyvärr sprang Cibus rakt in i ränterusningen med den högsta belåningsgraden av alla 24 fastighetsbolag som affärstidningen följer – på 59 procent. För att lätta på skuldbördan gjordes en snabb riktad nyemission på 800 miljoner kronor för en dryg vecka sedan. Med nyemissionen sjunker belåningsgraden till cirka 57 procent inklusive hybridobligationerna. Det är fortfarande högre än snittet i sektorn som ligger på 47 procent, men samtidigt kan Cibus också bära en lite högre belåning. Aktien är nu lågt värderad efter kurskollapsen det senaste året. Med nyemissionen är en avsevärd del av den finansiella osäkerheten borta. Di rekommenderar Köp.
Källa: Kepler och Di