Market Buzz – Getinge och Embracer
Carnegie skriver att i grunden har Getinge mycket av det investerare söker: en konjunkturokänslig affär, starka marknadspositioner – nummer ett eller två i de flesta segmenten, en huvudägare i Carl Bennet med bra track-record och en verksamhet med goda tillväxtutsikter – inte minst drivet av att människor lever allt längre. Getinges utveckling på senare år har dock varit blandad. Hur utvecklingen beskrivs handlar dock i mångt och mycket om vilket perspektiv som anläggs. Från toppnivåerna hösten 2021 är aktien ner cirka 40 procent. Räknat från bottennivåerna i slutet av 2018 är aktien i stället upp över 220 procent. Vid en kurs på drygt 250 kronor handlas aktien samtidigt bara marginellt över toppnivåerna från sommaren 2013 – tio år bakåt. Bakgrunden är att Getinge under en lång period var en hyllad förvärvsmaskin med stark kursutveckling, vilket också avspeglades i värderingen. Därefter kom bolaget in en problemtyngd fas 2014, vilken varade i flera år.
Bl.a. hade Getinge kvalitetsproblem som uppmärksammades av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, med kostsamma åtgärder som följd. När pandemin lättade i fjol kom Getinge in i en ny svacka och aktien halverades inom loppet av nio månader. Operativt blev fjolåret en besvikelse. Utifrån Carnegies prognoser handlas Getinge med en tydlig rabatt mot en grupp internationella medicinteknikbolag. Rabatten är i Carnegies ögon för stor och man anser att Getinge förtjänar en uppvärdering till EV/EBITA 18x på prognosen för 2023. Investmentbanken rekommenderar Köp med riktkurs 300 kronor (270).
SEB har i detalj dykt ner i Embracers skuldsättning, investeringar och varje affärsområde. Bankens slutsats är att bolaget har möjlighet att göra både mindre och större avyttringar samt även andra strukturella förändringar. Efter genomgången är SEB mer övertygad att bolaget kan lösa både sina temporära och strukturella problem. SEB:s uppskattning är att Embracer kan reducera sina investeringar med 3 miljarder per år om det lyckas hitta externa finansiärer till 10 stycken större spelutvecklingsprojet, AAA spel. SEB anser att bolagets kommunikation att nå en nettoskuld på 10 miljarder vid årets slut innebär att det troligen kommer ske strukturella förändringar. Den strategin möjliggör också att de kan reducera antalet anställda inom förlagsverksamheten med runt 1 000 personer. Baserat på vad de enskilda delarna, uppdelat i 12 verksamheter, anser banken att värdet är klart högre än nuvarande aktiekurs. SEB rankar Embracer Köp.
Källa: Carnegie och SEB