Market Buzz – H&M och Systemair
Ålandsbankens mätningar av H&M:s prisnedsättningar under tredje kvartalet (juni-augusti) ger intrycket att bolaget strävat efter att aktivera tveksamma kunder för att driva försäljning och minska sitt varulager. Banken skulle se positivt på en sådan utveckling, även om det skulle resultera i en något svagare bruttomarginal jämfört med motsvarande kvartal förra året. Tyskland, som är H&M:s största marknad, sticker ut med en kraftig ökning av antal prisnedsatta varor under sommarmånaderna. Under juli och inledningen av augusti låg den genomsnittliga andelen prisnedsatta varor på 63 procent, avsevärt över snittet på 30 procent under samma period 2022 men också väl under jämförelsen med 96 procent 2021.
Från och med andra veckan i augusti går sedan andelen prisnedsatta varor ned till en mer normal nivå i såväl Tyskland som i övriga fem marknader banken följer, vilket skulle kunna vara en indikation på att H&M är tillfreds med utförsäljning och lagernivåer. En hög andel prisnedsatta varor i försäljningen utgör i regel en belastning på bruttomarginalen. Ålandsbanken ser fortsatt förutsättningar för att H&M ska kunna generera tillväxt och marginaler i linje med det långsiktiga målet om en omsättning på omkring 400 miljarder kronor med en rörelsemarginal över 10 procent till år 2030, även om vägen dig givetvis inte är utan utmaningar. Ålandsbanken håller fast vid sin positiva syn på H&M-aktien.
Tack vare långsiktiga strategiska besparingar och effekter från avyttring av AC-verksamheten ökade Systemair sin justerade rörelsemarginal under det första kvartalet 2023/2024 med 1,1 procentenheter. SHB sänker därför sina prognoser för rörelsekostnaderna för de kommande kvartalen, vilket höjer rörelsemarginalen i bankens prognoser med 0,4 procentenheter till 10,2 procent för 2023/2024. Detta innebär att bolaget borde nå sitt marginalmål under innevarande räkenskapsår. SHB skriver att Systemair nu går in i sitt säsongsmässigt mest lönsamma kvartal. Banken tror att aktien kan utvecklas positivt i närtid, tack vare förbättrade kostnadsnivåer i kombination med förbättrad leveranskapacitet och stabila utsikter på nästan alla marknader. Vinstprognosen för andra kvartalet höjs med 12 procent och SHB:s kortsiktiga rekommendation till Köp (Behåll), samt upprepar den långsiktiga rekommendationen Outperform.
Källa: ABS och SHB