Market Buzz – Novo Nordisk och Biogaia
Ålandsbanken upprepar sin positiva syn på Novo Nordisk-aktien och ser den senaste tidens relativa svaghet i aktien som ett bra tillfälle att öka exponeringen mot den danska läkemedelsjätten. Banken räknar med en fortsatt hög tillväxt både i intäkter och resultat under de närmaste 5-10 åren som i första hand drivs av en hög efterfrågan på GLP 1-preparat som Wegovy och Ozempic. Under förra veckan publicerades studiedata för preparatet monlunabant, som inte fullt ut levde upp till förväntningarna. Novo Nordisk kommer trots det att inleda en andra fas 2-studie, som utformas på ett annat sätt vilket möjligen kan leda till andra slutsatser. Även om denna studie inte skulle ge önskade resultat är det värt att påminna om att Novo betalade 7 miljarder danska kronor för substansen – nedgången i marknadsvärde efter studien är över 200 miljarder danska kronor.
På den positiva sidan presenterade Novo Nordisk för två veckor sedan starka data för amycretin – en kombination av GLP-1 och amylin som ökar möjligheten till att distribueras i tablettform – som på sikt kan komma att bli en storsäljare för bolaget. Värderingen har enligt Ålandsbanken kommit ned, och även om vinstmultiplarna fortfarande är höga är det inte svårt att motivera en betydligt högre aktiekurs mot bakgrund av bolagets höga tillväxt och starka lönsamhet. Bankens värderingsmodell indikerar ett långsiktigt värde på cirka 1,075 danska kronor, vilket är nästan 30 procent över dagens nivå.
Den 22 oktober rapporterar probiotikabolaget Biogaia för det tredje kvartalet. SHB prognostiserar 6 procents organisk tillväxt (ned från 8 procent) till följd av tuffa jämförelsetal och kommentarer om lageruppbyggnad i kundledet under föregående kvartal. Bankens försäljningsprognos är 4 procent lägre än konsensusprognosen, medan resultatprognosen är 8 procent högre än konsensus. En förklaring till det kan vara att SHB prognostiserar att en mindre andel av Biogaias kommunicerade extra rörelsekostnader om 75-85 miljoner kronor kommer att hamna i det tredje kvartalet och mer i det fjärde (medan konsensus har en jämnare fördelning). SHB upprepar sin kortsiktiga rekommendation Behåll då man bedömer att risken är förhållandevis hög i närtid. SHB menar dock att den långsiktiga potentialen är stor och upprepar sin långsiktiga rekommendation Outperform med en riktkurs på tre års sikt om 200 kronor
Källa: ABS och SHB