Market Buzz – Platzer och Intrum
Kvaliteten på fastigheterna, bolaget och den operationella samt finansiella utvecklingen under det fjärde kvartalet gör att SHB inte ser något skäl till den stora värderingsrabatten jämfört med Platzers rapporterade substansvärde. Banken prognostiserar nu en vinsttillväxt på 6 respektive 16 procent under 2024-2025 som en följd av hyresindexering, offentliggjorda förvärv under det fjärde kvartalet, projektfärdigställande under 2024 och frånvaron av räntehöjningar. Den genomsnittliga betalda räntan uppgick till 4,15 procent under det fjärde kvartalet, vilket innebar 0,16 procentenheters sänkning tack vare ränteswappar och längre löptider under kvartalet. Fastighetsmarknaden i Göteborg utvecklas bättre än genomsnittet i Sverige och Stockholm, och den högre vakansgraden på marknaden tycks vara temporär. Platzers vakansgrad sjönk 1 procentenhet till 7 procent under kvartalet. SHB har höjt sina resultatprognoser något efter bokslutet samt riktkursen på tre års sikt till 120 kronor. Banken upprepar sin kortsiktiga rekommendation Köp och långsiktiga rekommendation Outperform.
Kredithanteringsbolaget Intrum rapporterade ett starkt resultat för det fjärde kvartalet, där det underliggande rörelseresultatet på 1 899 miljoner kronor var 8 procent bättre än marknadens förväntningar. Även det operativa kassaflödet på 3 506 miljoner kronor var starkare än väntat, drivet av en fortsatt monetarisering av den egna investeringsportföljen. Investeringarna i egna portföljer sjönk till 511 miljoner kronor under kvartalet, vilket kan jämföras med fjolåret 1,3 miljarder kronor. Den organiska tillväxten var negativ p.g.a höga inkasseringar i södra Europa som inte fullt ut kompenserades av nya inflöden.
Ålandsbanken noterar i en uppdatering att nytecknad affär totalt sett växer och med betydligt högre marginalnivåer än den befintliga portföljen, vilket tillsammans med fortsatta kostnadsminskningar bör ge positiva effekter på koncernens vinstmarginal under det kommande året. Efter rapporten har Ålandsbanken gjort relativt stora förändringar i prognoserna till följd av försäljningen av portföljer till Cerberus som annonserades tidigare i veckan. Intrum värderas i nuläget till drygt 8 miljarder kronor – givet att bolaget kan nå sina målsättningar för Servicing är enbart den verksamheten värd 30-35 miljarder kronor. Under förutsättning att Intrum kan fortsätta att minska skuldsättningen genom tredjepartsfinansiering ser Ålandsbanken en betydande kurspotential från dagens nivåer.
Källa: SHB och ABS