Market Buzz - Scandic Hotels och Sobi

Market Buzz Scandic Hotels och Sobi

Di skriver i spalten ”veckans aktie” att Scandic Hotels tillhörde börsbolagen som hade det allra tuffast under coronapandemin. Trots omfattande statsstöd och hyresrabatter från hotellfastighetsägarna summerade nettoförlusten under pandemiåren 2020 och 2021 till 6,8 miljarder kronor. Det är mer än vad Scandic Hotels värderas till på börsen i dag. Trots ett tillfälligt bakslag under fjolårets första kvartal, då en ny coronavåg svepte in över världen och orsakade en kvartalsförlust för Scandic Hotels på 500 miljoner kronor efter skatt, innebar förra året totalt sett en stark återhämtning för hotellbranschen. När samhällena öppnade upp och folk kunde börja resa på allvar igen blev det snabbt fart på affärerna. Privatmarknaden för hotellbranschen är numera tillbaka på samma nivå som före pandemin, medan företagsmarknaden fortfarande släpar efter.

Di räknar med att Scandics resultat för första kvartalet som presenteras den 27 april blir starkt i relation till fjolårets lätta jämförelsesiffror. Tidningen räknar med att Scandic Hotels omsättning i år ökar med runt 7 procent men att nettovinsten backar med drygt 10 procent till 750 miljoner kronor efter skatt. Det är fortfarande en vinstnivå som gör Scandic Hotels-aktien intressant eftersom den handlas under 10 gånger årets förväntade vinst. Förutom den låga värderingen är även Scandics kraftigt förbättrade finansiella situation ett gott argument för att köpa aktien, anser affärstidningen. På ett års sikt bedömer Di att Scandic Hotels aktie kan stiga till de 45 kronor per aktie som bolaget handlades till förra sommaren. Det betyder en uppsida på runt 25 procent.

Annons

SEB höjer sina prognoser för Sobis rörelseresultat de kommande åren plus att banken anser att det omförhandlade avtalet avseende framtida RSV läkemedel är positivt för de långsiktiga lönsamhetsförväntningarna. Vinstprognosen för det första kvartalet är högre än nuvarande konsensus. En bra utveckling inom läkemedel mot blödarsjuka ger stöd till svagt ökade intäkter jämfört med samma period föregående år. SEB har högre vinstprognos för läkemedlet Kineret och Doptelet jämfört med konsensus samt lägre kostnader för avskrivningar. Banken anser att det nya avtalet med Sanofi och AstraZeneca är mer fördelaktig jämfört med tidigare prognoser. Det förändrade avtalet kan bero på att Sanofi kan vara intresserad av att förvärva Sobi men för ett framgångsrikt försök krävs det att AstraZeneca är intresserad. Ett annat alternativ är att Sanofi vill expandera läkemedlet, Beyfortus, till andra områden utanför RSV, vilket kan lyfta intäktsmöjligheterna avsevärt. Båda anledningarna kan förklara att Sanofi var villig att omförhandla avtalet och betala en högre ersättning. SEB rankar Sobi Köp.

Källa: Di och SEB

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2023-04-11 20:46:00
Ändrad 2024-11-13 10:25:59