Market Buzz – Securitas och Hufvudstaden
Carnegie skriver i en analys att säkerhetskoncernen Securitas har varit en riktig besvikelse för aktieägarna de senaste åren. Kursfallet ner till 86 kronor innebär att aktien handlas på samma nivåer som 2015. En viktig förklaring till den svaga utvecklingen är fjolårets förvärv av Stanley Security, inriktat på elektroniska säkerhetslösningar, från amerikanska Stanley Black & Decker. Storaffären aviserades i december 2021, slutfördes i juli 2022 och delfinansierades med en nyemission i höstas. Styrelse och ledning i Securitas är tydliga med att såväl tillväxt- som lönsamhetspotentialen är större inom teknik och säkerhetslösningar. Högre exponering mot detta mer lönsamma segment i kombination med bland annat kostnadssynergier bedöms kunna lyfta koncernens rörelsemarginal till 8 procent i slutet av 2025.
Koncernens förbättrade försäljningsmix och höjda ambitioner har inte resulterat i någon uppvärdering av aktien. Tvärtom. Sedan förvärvet aviserades har aktien backat med cirka 22 procent. På Carnegies prognos för 2024 är P/E-talet cirka 9x. Det kan jämföras med ett femårssnitt kring P/E 15x. Kort sagt är förtroenderabatten väldigt stor, vilket skapat ett intressant läge i aktien. Carnegie räknar med att Securitas nu står inför en marginalförbättringsresa efter Stanley Security-förvärvet och bedömer att rörelsemarginalen på EBIT-nivå går från 5,1 procent i år till 5,8 procent 2024 och 6,3 procent 2025. Investmentbanken upprepar köprekommendationen med riktkurs 119 kronor. Bortom 2023 ser Carnegie ytterligare potential i aktien.
Kepler upprepar Köp på Hufvudstaden samtidigt som riktkursen sänks till 175 kronor (180) efter första kvartalet. Hyrorna på den dyraste delen av kontorsmarknaden fortsätter att stiga trots makroekonomisk oro, vilket Kepler ser som en dragningskraft till kvalitet samt lågt nytt utbud. Med en belåningsgrad på 20 procent, likvida medel och bekräftade kreditfaciliteter på plats för att täcka de kommande tre årens förfall av skulder är refinansieringssituationen mindre problematisk jämfört med de flesta nordiska konkurrenter. FFO steg med 7 procent i årstakt medan substansvärdet sjönk med låga 2 procent och Kepler tror fortfarande på att vi får se en utdelningstillväxt för åren 2023-2025. Sammantaget landade rapporten för det första kvartalet i linje med konsensus, även om den var svagare jämfört med Keplers prognoser, delvis drivet av den "interna" verksamheten NK Retail & Other. Utdelningen per aktie bör öka i årstakt fram till 2025, efter att covid 2020 medförde en lägre utdelningbas.
Källa: Carnegie och Kepler