Market Buzz – Thule och Brinova
Thule har visat en volatil kursresa de senaste åren. Efter ett pandemipumpat rekordår under 2021 föll kursen som en sten året efter när cykelbranschen ställde sig på bromspedalen. Di skriver i spalten ”veckans aktie” att alldeles för stora lager i återförsäljarledet innebar att beställningarna av nya produkter från Thule föll kraftigt. Både 2022 och 2023 blev år med negativ försäljningstillväxt och tydliga resultattapp. Med snart ett halvår av 2024 passerat är marknadsförhållande för Thule bättre, även om bilden är tudelad. Enligt Di väntas inga större förändringar på kort sikt i den splittrade marknaden som Thule upplever, men lyfter man blicken något så är trenderna snart mer positiva. Försäljningen mot husbilsmarknaden, som historiskt sett är Thules enda cykliska exponering, bör kunna visa upp förbättringar redan under årets andra halva, i takt med att konsumenterna vittrar ett lägre ränteläge.
Den starka återhämtningen för cykelrelaterade produkter lär knappast bromsa, då allt fler människor vill ha en aktiv livsstil och dessutom minska sin inverkan på miljön. Som klassiskt kvalitetsbolag är Thules värdering i premiumsegmentet, där inget säljs till vrakpriser. Sett till tillbakablickande fyra kvartal landar den skuldjusterade bolagsvärderingen på drygt 23 gånger rörelseresultatet. Baserat på Di:s prognoser för 2025 sjunker dock värderingen ganska snabbt nedåt 15 gånger rörelsevinsten. Det anser affärstidningen är attraktivt för ett kvalitetsbolag av Thules kaliber. Di sätter en köprekommendation på Thule med riktkurs 400 kronor på ett års sikt, vilket ger en uppsida på uppemot 30 procent. Når bolaget sina mål är uppsidan i aktien betydligt högre än så.
Kepler upprepar sin köprekommendation på Brinova efter att rapporten för det första kvartalet i stort höll analyshusets prognoser. Brinova rapporterade hyresintäkter och ett driftöverskott som var helt i linje med Keplers prognos. Förvaltningsresultatet (nära FFO) var 2 procent bättre än vad estimerat. Brinova har beslutat sig för att dra sig ur ett tidigare aviserat förvärv som inte har tillträtts (Varmkröken i Kävlinge). Kepler utgår från att anledningen till detta är ledningens fokus på att stärka balansräkningen. Detta förklarar den lägre FFO-prognosen för 2025. För att vara på den säkra sidan har Kepler sänkt sina förväntningar på fastighetsvärdet under prognosperioden. Rekommendationen Köp med riktkurs 26 kronor upprepas.
Källa: Di och Kepler