Market Buzz – Volvo, Platzer och VEF

Market Buzz Volvo Platzer och VEF

Ålandsbanken skriver att Volvo fortsätter att visa på imponerande motståndskraft mot volymsvängningar. Trots en nedgång med cirka 10 procent för leveranserna av lastvagnar levererade koncernen en i stort sett oförändrad rörelsemarginal jämfört med föregående år och ett starkt kassaflöde. Banken bedömer att förutsättningarna är goda för att behålla en hög lönsamhet även framöver. Orderingången för CE verkar ha stabiliserats i västvärlden och ökar rejält i Kina. Det förefaller enligt Ålandsbanken som om Volvo fortsätter att prioritera lönsamhet före volymer, vilket resulterat i smärre förluster av marknadsandel under kvartalet.

Nettokassan uppgår i nuläget till cirka 52 miljarder kronor. Volvo är därmed fortsatt överkapitaliserat och utdelningsnivån på cirka 18 kronor per aktie bör kunna bibehållas även för 2024 och 2025. Kombinationen av god lönsamhet och starka kassaflöden gör att Ålandsbanken anser att värderingen av Volvo P/E 10,9x och EV/EBIT 7,6x för 2024 är alltför försiktig. Ålandsbankens värderingsmodell indikerar ett långsiktigt värde på över 400 kronor för aktien. Därför behåller banken sin positiva syn.

Annons

Efter Platzers rapport höjer Kepler sin förväntning på FFO under perioden 2024-2026 med 1-4 procent samtidigt som man upprepar Köprekommendationen och riktkurs 110 kronor. Fastighetsvärdet minskade marginellt med 0,1 procent, nettouthyrningen var fortsatt positiv och beläggningsgraden ökade till 93 procent. Vakanserna på kontorsmarknaden i Göteborg ser ut att stabiliseras och tack vare en förbättrad finansieringsmarknad emitterades nya obligationer. Projektutvecklingen motverkade den negativa påverkan från kassaflöde och avkastning. Potentiella katalysatorer är kontorstransaktioner och nya projektstarter.

Pareto ser rabatten på 55 procent i investmentbolaget VEF som överdriven och hävdar den senaste finansieringsrundan för TransferGo, som överträffade tilldelat NAV och den breda återhämtningen av offentliga fintech-tillgångar bör öka förtroendet för värderingarna. Dessutom med 95 procent av portföljen fullt finansierad för break even eller redan lönsamt, litet kontantbehov i portföljen och gott om utrymme tills obligationens löptid kan VEF strategiskt avvakta gynnsamma marknadsförhållanden. Pareto upprepar sin köprekommendation på VEF med riktkursen 3,30 kronor (3,10).

Källa: ABS, Kepler och Pareto

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2024-04-18 19:49:00
Ändrad 2024-11-13 11:42:34