Automatisera din aktiehandel

2023-06-2605:00

Handeln på de finansiella marknaderna blir allt snabbare och det blir också allt viktigare att kunna agera snabbt och effektivt för att dra nytta av prisförändringar och optimera sina affärer.

Automatisera din aktiehandel

En av de viktigaste verktygen för att uppnå detta är genom att använda olika typer av orderläggning. Genom att utnyttja avancerade orderläggningsfunktioner, såsom villkorade ordrar och flerdagarsordrar, kan traders automatisera sina beslut och minska behovet av att kontinuerligt övervaka rörelserna på börsen. I denna artikel kommer vi att gå igenom dessa olika ordertyper och hur de kan användas för att underlätta handeln.

Precis som när det gäller all effektiv prissättning, styrs aktiekurser av utbud och efterfrågan. Ju fler aktier som är till salu, desto lägre blir priset. Är efterfrågan hög, tävlar köparna om att få köpa till bästa möjliga pris vilket märks i en kursuppgång. En detaljerad vy över utbud och efterfrågan ser man vid varje given tidpunkt i en så kallad orderbok.


Orderbok


En orderbok kan beskrivas som en elektronisk anslagstavla där man ser köp- och säljordrar på olika prisnivåer. Uppdateringar sker i realtid vilket gör att man har möjlighet att bedöma kursläget i detalj när man ämnar köpa eller sälja aktier. Orderboken ovan visar köp- och säljnivåer i Telia. Vill man direkt köpa aktien, kan man få aktier på 33,82 kronor. Vill man sälja aktier direkt i marknaden är priset man får 33,8 kronor vid denna tidpunkt.

Olika ordertyper

Fill or kill

En "fill or kill" (FOK) order är en typ av order som innebär att en viss mängd av en order måste antingen genomföras i sin helhet omedelbart eller annulleras helt. Det innebär att om hela ordern inte kan fyllas omedelbart vid angivet pris, så avbryts ordern istället för att delvis fyllas.

FOK-order används vanligtvis när det man snabbt behöver genomföra en order. Det kan vara användbart vid handel med värdepapper där det är viktigt att undvika delvis fyllning av ordern, exempelvis om man behöver hedga en position.

Till exempel, om en handlare lägger en FOK-order för att sälja 100 aktier i ett företag för 50 kronor per aktie och det inte finns tillräckligt med köpare för att fylla hela ordern omedelbart, kommer ordern att avbrytas istället för att bara fyllas delvis. Detta garanterar att handlaren antingen får hela ordern utförd vid angivet pris eller ingen affär alls.

Fill and kill

En "fill and kill" (FAK) order är en typ av order som liknar en "fill or kill" (FOK) order, men med en viss skillnad. En FAK-order kräver nämligen att en del av ordern fylls omedelbart, medan resten av ordern omedelbart avbryts eller tas bort.

FAK-order används när en handlare vill säkerställa att en viss del av ordern fylls omedelbart, men är villig att acceptera att resten av ordern inte genomförs. Det ger flexibilitet genom att tillåta delvis fyllning av ordern, men samtidigt se till att resten av ordern inte ligger kvar och väntar på att fyllas senare. Denna typ av order används ofta vid arbitrage och spreadhandel.

Till exempel, om en handlare lägger en FAK-order för att köpa 200 aktier i ett företag för 60 kronor per aktie och bara 100 aktier är tillgängliga för omedelbar utförande, kommer 100 aktier att fyllas och resterande 100 aktier kommer att avbrytas eller tas bort. På så sätt får handlaren åtminstone en del av ordern genomförd omedelbart.

Skillnaden mellan FAK och FOK är att FAK tillåter delvis fyllning av ordern, medan FOK kräver antingen fullständig fyllning eller omedelbar annullering. Båda typerna av order används för att säkerställa snabb och effektiv exekvering.

Villkorad order

En villkorad order är en typ av order inom finansiella marknader där utförandet av ordern är kopplat till uppfyllandet av vissa förutbestämda villkor. Det innebär att ordern endast kommer att utföras om de specificerade villkoren är uppfyllda.

Det finns olika typer av villkorade order, och några vanliga är:

1. Stop loss-order: En stop loss-order är en typ av villkorad säljorder som aktiveras när priset på en värdepapper når en förutbestämd nivå, det vill säga en stoppnivå. Syftet med en stop loss-order är att begränsa förluster genom att sälja värdepappret om priset sjunker till eller under stoppnivån.

2. Take profit-order: En take profit-order är en typ av villkorad säljorder som aktiveras när priset på en värdepapper når en förutbestämd vinstnivå. Det används för att låsa in vinst genom att sälja värdepappret när priset når eller överstiger den önskade vinstnivån.

3. Villkorad köporder: En villkorad köporder aktiveras när priset på en värdepapper når en förutbestämd nivå. Det kan användas för att köpa ett värdepapper när priset når en lämplig triggernivå eller när priset bryter igenom en motståndsnivå.

Genom att använda villkorade order kan handlare automatisera sin handel och undvika behovet av kontinuerlig övervakning av marknaden. Det ger också en möjlighet att fastställa specifika prisnivåer eller villkor för att aktivt hantera risker och optimera vinstmöjligheter.

Ett mycket bra hjälpmedel som sparar tid är att använda sig av så kallad avancerad orderläggning. Du kan då lägga ordrar som är giltiga flera dagar, använda olika villkor eller dölja delar av ordern. I normala fall gäller en marknadsorder under innevarande dag men du kan välja att ordern ska vara giltig flera dagar. Det innebär helt enkelt att du själv väljer vilket datum ordern ska tas bort om den inte fylls.


Flerdagarsorder


Flerdagarsorder är ett bra verktyg när du följer våra case i Swing Trader. Exempelvis om vi etablerar en position genom att köpa Telia och sätter målkursen till 36 kronor, kan du redan strax efter att du köpt aktien lägga en flerdagarsorder som innebär att du säljer om aktien når 36 kronor. På detta vis behöver du inte kontinuerligt följa marknaden. Når Telia upp till 36 kronor tar du hem din vinst per automatik.

Ett annat bra hjälpmedel är som vi tidigare nämnt villkorad orderläggning. Detta kan dels användas då positionen etableras och dels som stoploss (för att begränsa förlusten). Anta exempelvis att vi i Swing Trader skriver att vi köper Telia om aktien når upp till 34 kronor. Är du intresserad av att genomföra en sådan affär, loggar du in på din internetbank/öppnar infront och tar upp fönstret för villkorad orderläggning.


Avancerad orderlaggning


Som triggervillkor lägger du högre än eller lika med 34 kronor. Triggerkurs 34,2 kronor och därefter hur länge ordern ska vara giltig. När detta villkor uppfylls, skickas en order till marknaden.

Orderpris måste man naturligtvis också specificera och det görs i Infront i samma orderfönster. När villkoret är uppfyllt, vill vi köpa 1000 Telia på 34,2 kronor. Ordern är giltig fram till det datum man väljer.

En villkorad order kan man också använda när man på förhand vill placera ut en skyddande stoploss. Anta exempelvis att affären gått till avslut och vi köpt Telia på 34,2 kronor. Vi vill dock begränsa nedsidan så att vi går ur om Telia faller ner till 33 kronor. För att inte behöva sitta och följa marknaden hela dagarna, kan även denna order placeras på förhand, efter att vi har köpt aktien. Då sätter vi villkoret så att ordern skickas om Telia noteras lägre eller lika med 33 kronor. Ordern som då går iväg är att sälja 1000 Telia på 32,9 kronor.


Stoploss


Den som handlar strategier som kräver väldigt snabb orderläggning bör överväga så kallad click trading. I detta orderfönster lägger man snabbt ordrar (eller tar bort) i marknaden.


Click trading


I ett click trading-fönster specificerar man först volymen, säg exempelvis 1000 aktier. Därefter kan man med ett klick placera 1000 aktier på olika nivåer i orderboken. Du kan också välja "hit ask" det vill säga att köpa direkt på bästa säljpris eller "hit bid", sälja direkt på bästa köppris. Det finns också möjlighet att rensa alla ordrar man har i orderboken med en knapptryckning.

Det man bör komma ihåg är att man inte behöver bekräfta ordrar i detta orderfönster - något som naturligtvis ökar risken för att man lägger felaktiga ordrar i marknaden.

Om du behärskar ovanstående orderläggningsfunktioner, speciellt villkorade ordrar samt flerdagarsordrar, kommer du att spara mycket skärmtid där du inte behöver bevaka marknaden. I princip är det då möjligt att läsa Swing Trader, placera orders och därefter låta affärerna rulla av sig själv.

Missade affärer och slippage

Det är viktigt att komma ihåg att villkorade ordrar inte är garanterade att gå igenom. Exempelvis vid nyheter kan rörelsen bli så kraftig att man inte lyckas få in ordrar enligt villkor. Därför kan det vara bra att sätta orderkursen en bit ifrån kursen i villkoret för att försäkra sig om att man hinner med att positionera sig som man vill.

Också helt vanliga köp/säljordrar kan bli svåra att lägga på de nivåer man tänkt sig när marknaden rör sig snabbt. Detta är något vi på olika sätt försöker att minimera i Swing Trader. I Large Cap är det oftast inga problem men i mindre bolag blir rörelserna stora och snabba. 

Slippage (när en order fylls på ett sämre pris än vad du hade tänkt dig) är något som alla som sysslar med kortsiktig handel får brottas med mer eller mindre dagligen. Högfrekvenshandeln som börsen tillåter större aktörer att genomföra har resulterat i att risken för slippage ökat de senaste åren.

Tips! Du vet väl om att både Avanza och Nordnet erbjuder kurslarm? Detta är ett verktyg som kan hjälpa mycket om du inte vill lägga en villkorad order utan agera efter att affären triggats.

Mer om Avanzas kurslarm: https://www.avanza.se/kundservice.html/948/hur-fungerar-kurslarm

Mer om Nordnets kurslarm: https://www.nordnet.se/faq/4217-hur-staeller-jag-in-ett-kurslarm

 

Publicerad 2023-06-26 05:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:58:05