Pan Capital - en riktig framgångssaga
Handeln på världens finansmarknader sköts allt mer av datorer och här är mikrosekunder viktiga. Hjärtat i verksamheten är dataprogram som det tar många år att utveckla.
Därför består inte längre tradingfirmorna endast av ekonomer utan också av högutbildade tekniska fysiker och matematiker som bygger tradingsystem. Hemlighetsmakeriet kring dataprogrammen är mycket stor eftersom hittar man ett bra system vill man knappast låta någon annan ta del av detta arbete. Amerikanska tradingfirmor och hedgefonder lägger ned hundratals miljoner dollar på att få fram effektiva system.
De senaste 10-15 åren har sättet att handla förändrats totalt. Tidigare tog banker och firmor större positioner i marknaden. Numera delar högfrekvensfirmorna upp sina order i småposter. På det viset sprider en handlare sina köp och försäljningar mellan olika marknader och tjänar lite pengar på varje order. Ibland kan man lyckas roffa åt sig affären framför en större order.
Högfrekvenshandeln har kritiserats hårt där vissa gått så långt och förordat att högfrekvenshandeln borde förbjudas. Tradingfirmorna menar dock att man bidrar positivt till likviditeten i marknaden. Den 6 maj 2010 föll Dow Jones index med cirka 10 procent på bara några minuter vilket berodde på en flash crash. Boven i dramat uppgavs först vara högfrekvenshandeln då orderböckerna började gå alltmer isär och att det i princip inte fanns en marknad under några sekunder. Michael Lewis, som har skrivit boken Flash Boy, menar att det amerikanska finanssystemet är manipulerat. Det vill säga att vissa människor kan påverka resultatet och som ger dem möjligheter att skapa fördelar som kan vara illegalt.
Svenska Pan Capital var tidigt ute inom avancerad trading med hjälp av algoritmer som finkammar världens börser efter felprissättningar och tillfälliga avvikelser. Pan Capital grundades 1998 av Pär Sandå, en före detta mäklarchef på Swedbank och tidigare medarbetare på Öresund. Yggdrasil, ett bolag som ägs av Erik Penser var finansiär med 51 procent av rösterna. När Pär Sandå tog kontakt med Erik Penser i slutet av 1990-talet var han för Penser en okänd person. Han visste inte att Sandå då låg bakom Swedbanks stora framgångar inom trading. Erik Penser charmerades dock av Pär Sandå då han var mycket förtroendeingivande. Investeringen I Pan Capital är knappast något som Erik Penser ångrar. 1 miljard kronor av Pan Capitals vinster har gått till Erik Penser och dessa pengar gick till att finansiera hans bank under krisåren.
Pär Sandå, Claes-Henrik Julander, och Henrik Hedman var de som en gång i tiden grundade Pan Capital. Med ett startkapital på cirka 40 miljoner kronor lyckades Pan Capital det första bokslutsåret visa ett rörelseresultat på över 20 miljoner kronor. År två uppgick rörelseresultatet till 58 miljoner kronor, en vinst som stadigt ökat. Under 2008 när finanskrisen slog till och många investmentbanker och hedgefonder kämpade för att överleva lyckades Pan Capital att leverera ett rekordresultat på otroliga 1,4 miljarder kronor. Under åren genererade tradingen vinster på sammanlagt cirka 4,5 miljarder kronor, motsvarande ett snitt på 450 miljoner kronor per år. När Pan Capital var som mest aktiva på marknaden hade bolaget kontor i Stockholm, Florida och Hong Kong. Därmed hade man koll på alla världens marknader dygnet runt. Sammantaget var Pan Capital aktiv på 40 börser runt om i världen och gjorde i snitt 300 000 affärer per dygn.
De första åren gick strategin ut på att trada aktier som noterades på olika börser och där kunde finnas möjlighet till arbitrage. Ericsson och Nokia var sådana bolag som handlades på flera börser. På den tiden var marknaden inte lika effektiv som nu så det finns oftast några ören att tjäna på att tex blanka Ericsson på USA-börsen och köpa aktien i Stockholm eller tvärtom. Pan Capital blev sedan väldigt stora på ETF-marknaden (börshandlade fonder) när den nischen växte väldigt snabbt och blev populärt. Det var väldigt komplexa affärer där en kunde ETF innehålla 20 olika marknader och lika många valutor samt att alla dessa börser inte var öppna samtidigt. Det var väldigt mycket anpassande för att kunna sätta ett värde på ETF:en.
Ett annat område som Pan Capital blev stora på var Kina i och med globaliseringen. År 2000 var Mexiko det största exportlandet för USA och Kina fanns knappt. Handeln kring Korea, Hong Kong växte extremt snabbt, vilket Pan Capital hade en stor nytta av. När Pan Capital år 2008 tjänade drygt 1,4 miljarder kronor kom vinsterna inte främst från arbitrageaffärer utan mer större affärer med en högre sannolikhet till att man tjänar än förlorar pengar. Pan Capital körde oftast fullt kapital in varje dag plus belåning, antingen på att man var kort eller lång marknaden. När Pan Capital var verksamma på marknaden hade man inga kunder utan handlade enbart med egna pengar. Därför kunde man ta större risk än tex en hedgefond som har speciella regler de satt upp som måste följas. Man kan jämföra Pan Capital med en multi-strategi hedgefond. Eftersom Pan Capital bara handlade med det egna kapitalet behövde man inte ställas till svar inför fondandelsägare och media. Därför var det mycket hemlighetsmakeri kring verksamheten eftersom bolaget inte hade något att vinna på att prata med media.
Kring 2010 började Pan Capital att förändra sin inriktning då tradingvinsterna kommit ned även om resultatet var godkända (cirka 500 miljoner kronor). Pär Sandå som bor i Florida sedan länge satt då mitt i ögat av finanskrisen. Eftersom många boenden i Florida är semesterbostäder så var typ hela bostadsmarknaden ned 50 procent. Bankerna ville snabbt komma ur lånen med bostäderna som säkerhet. Pär Sandå testade och lade ett bud på några lån som bankerna satt med och hade efter fem minuter köpt 12 fastigheter. Budet var omkring 2 miljoner dollar. Fastigheterna köptes för 60-70 procent av vad ett nybygge skulle kosta. Plus att man fick cirka 10 procent i årlig avkastning genom att hyra ut bostäderna. Pär fortsatte sedan att köpa fler bostäder och efter ytterligare en vecka hade han nu totalt köpt 50 stycken.
Efter att ha fått blodad tand pratade Pär med sina kompanjoner Claes-Henrik Julander och Henrik Hedman om fastighetsaffärer i Florida. Och det blev flera fastighetsaffärer och efter en tid ägde man cirka 500 hus och 35 hotell. Mycket av dessa fastigheter såldes sedan ut. 2014 började Henrik fokusera på bilracing och Claes-Henrik Julander började med egna investeringar samt gick in i Erik Penser Bank (där han idag är styrelseordförande). Då valde dessa partners att de skulle separera och dela upp verksamheten. Då började Pär Sandå att konsolidera sina fastigheter, i ett område vilket omfattar 5-6 kvarter med bostäder. Det är ursprungligen 30-40 småhotell som byggts om till färre men större hotell. Vidare finns det många bostäder och Pär Sandå har utvecklat detta område genom att bygga restauranger och butiker. I dessa kvarter har Pär också sitt tradingkontor som han går till varje dag. Nu för tiden tradar Pär dagligen bl.a. kinesiska aktier som är noterade i USA, japanska aktier, ETF:er och terminer. Sedan har Pär ett antal långa case som bygger på olika faktorer.