Så hittar vi våra swingtradingcase
Marknaden är som bekant i ständig förändring men det finns några grundfaktorer som vi byggt våra swingtradingstrategier på.
Vad är swingtrading?
Swingtrading brukar definieras så att man håller sina positioner i några dagar upp till några veckor. I de flesta fall försöker man fånga rörelser på 5 - 15 procent. Man är alltså relativt aktiv på marknaden men inte så pass aktiv att det är nödvändigt att bevaka marknaden kontinuerligt hela handelssessionen.
Nackdelarna med swingtrading kan vara att avgifterna blir högre i och med aktiviteten jämfört med att investera på lång sikt. I en riktigt stark uppåtgående marknad kommer man också ha svårt att hänga med sådana som investerar på lång sikt.
Fördelarna är att man kan dra nytta av korta prisrörelser och överreaktioner. Affärslägen uppstår betydligt oftare än för en långsiktig investerare vilket innebär att intjäningspotentialen på sikt kan bli högre än de som investerar långsiktigt. Volatila marknader ger ofta många affärslägen - speciellt om trenden är tydlig.
Kriterier för affärer
Vi följer följande steg när vi letar nya affärer i ett swingtradingperspektiv;
- Nyhetsflöde
- Trend
- Rekyl (Mean reversion)
Om vi börjar med nyhetsflödet så hänger detta faktiskt väldigt mycket ihop med punkt 2 nämligen trenden. Ofta ser vi nämligen att ett positivt nyhetsflöde också innebär att trenden är stigande. Successivt högre vinster, nya affärer ackompanjeras ofta av en stigande trend. Ett svagt nyhetsflöde med ett svagt allmänt sentiment kring aktien medför å andra sidan ofta en negativ trend. Trenden mäter vi med 200 dagars exponentiella glidande medelvärde. Sker avslut ovanför denna trendindikator är det köppositioner som lockar, handlas aktien under trendindikatorn är det blankningspositioner som blir intressanta.
När vi väl lyckats avgöra vilket nyhetsflöde som präglar aktien är nästa steg att leta lägen där vi kan köpa den trendstarka (eller blanka den trendsvaga) aktien i ett läge där vi också kan begränsa risken i affären. Vår hypotes är att man främst gör detta när aktien i fråga rekylerar mot den rådande trenden. Vi vill se översålda nivåer i positiv trend för köp och överköpta nivåer i negativ trend. Då ökar sannolikheten för att det blir en lyckad affär.
Hur vet man då att en aktie är översåld/överköpt? Här finns många olika tekniker att titta närmare på men vi mäter helt enkelt hur långt aktien handlas från sitt medelvärde. Rent konkret tittar vi på avståndet till 200 perioders exponentiella glidande medelvärde i ett 15-minutersperspektiv. När aktien handlas mer än 5 procent under 200 perioders exponentiella glidande medelvärde samtidigt som dagstrenden är stigande är det ett köpläge.
En viktig del i vår strategi är också att vi skalar in och ur aktien. Innan algohandeln gjorde sitt intåg på börsen var det enklare att köpa på en viss nivå, placera stoploss och målkurs för att sedan lämna affären och hoppas på vinst. Nu måste man jobba in och ur på ett helt annat sätt. Därmed har vi valt att skala in genom att köpa på olika nivåer och på så sätt låsa in en rörelse i förväntad riktning.
Genomförda affärer
I en marknadsregim där marknadsindex, i vårt fall OMXS30, successivt trendar högre är det oftast köppositioner som dominerar våra case. På motsvarande sätt hittar vi främst blankningscase när börstrenden är svag. Detta är grunden för att vi ska agera på "rätt sida" marknaden.
Ett exempel på en lyckad affär som vi genomförde i slutet av maj är den i Hexatronic. Bolaget behöver troligen ingen närmare presentation, verksamheten har utvecklats start de senaste åren och aktien har också belönats med kraftiga kurslyft. Trots den turbulens vi fått se i samband med krigsutbrottet under våren 2022, har köparna hållit kvar Hexatronic i en positiv trend. Nyhetsflödet i aktien har också varit positivt. Bolaget växer och insiders köpte aktier i maj. Samtidigt var trenden positiv.
Den 2 maj såg vi köpläge i Hexatronic. Aktien var då översåld (handlades över 5 procent från 200 perioders medelvärde). Prenumeranterna köpte vid den gröna pilen. Någon dag senare hade vi möjlighet att låsa in en vinst på 8,6 procent (röd pil)
Naturligtvis blir inte alla affärer vinstaffärer även om andelen vinstaffärer hittills varit betydligt större än andelen förlustaffärer. 4 maj 2022 försökte vi oss på en affär i Boliden. Trenden var då positiv (avslut skedde ovanför 200 perioders medelvärde)
Vi köpte vid tre olika tillfällen men aktien fick successivt in säljare och föll slutligen ner under långa trendindikatorn. Vår stoploss nåddes och den procentuella avkastningen landade på 3,9 procent.
Sammantaget går alltså strategin ut på att först identifiera trenden och sedan agera på rekyler. På detta sätt försäkrar vi oss om att följa edgen i marknaden, det vill säga agera med sälj när trenden är negativ och köp när trenden är stigande.