Sell in may and go away?
Vi har redan tidigare konstaterat att ”aktier är en vintersport”. Detta inte minst då samtliga av vinterhalvårets månader (november fram till och med april) har historiskt sett uppvisat positiv avkastning (baserat på data för de senaste 25 åren). En utveckling som skiljer sig markant från ”sommarhalvårets” dito (maj till och med oktober) och som därigenom tenderar att påverka avkastningen. Högst signifikant dessutom.
För faktum är att sträcker vi ut tidsperioden till 50 år har en återkommande satsad tusenlapp (eller det belopp den var värd efter respektive periodens utgång) under enbart vinterhalvåret vuxit till drygt 182 000 kr. I det motsatta fallet har tusenlappen som placerades under perioderna maj till och med slutet av oktober faktiskt krympt till knappt 900 kr (!) i detta nu. Har man legat investerad i börsen enbart under sommarperioden ligger man således back efter 50 års tid (!). Det om något visar hur enorm skillnaden på de båda perioderna är vilket sannolikt har gett upphov till det kanske allra vanligast förekommande mantrat i aktiesammanhang:
”Sell in may ang go away”
Självfallet är det dock inte på det sättet att börsen alltid toppar i slutet av april eller för den delen i inledningen av maj för att därefter bottna under september eller oktober. Det vore ju helt enkelt för lätt och alldeles för förutsägbart. Det sägs ju att det utöver ”skatter och döden” inte finns något annat som är hundraprocentigt säkert. Och nog ligger det en del i det där påståendet. För precis som alla andra regler har sina undantag finns det avvikelser även här.
Trots sommarhalvårets sammantaget relativt usla statistik har det historiskt sett faktiskt funnits fler årgångar med positiv sommaravkastning än tvärtom. Tittar vi på de omnämnda 50 åren ovan har börsen faktiskt stigit 28 gånger och fallit 22. Den genomsnittliga utvecklingen är även den positiv och uppgår till drygt 1,0%. Det som gör att det summerade utfallet blir så pass svagt som beskrivet ovan är det faktum att de gångerna som nedgångarna väl infunnit sig har de varit kraftfulla. I fler än hälften av fallen då börsen visade svaghet under sommarperioden (12 gånger av sammanlagt 22) blev det faktiskt tal om tvåsiffriga procentuella nedgångar. Hit hör även den senaste perioden från november ifjol till maj i år då OMXSPI-index backade 11,2%.
Köp till sillen., sälj till kräftorna
Sommarperiodens svaga statistik beror som redan omnämnts tidigare på det faktum att inte mindre än fyra av dess sex månader har uppvisat nedgångar historiskt med just maj som den historiskt sett första då negativ avkastning uppmätts i genomsnitt. De övriga är som bekant nu juni, augusti och september.
Vän av ordning noterar förstås att det mitt i denna svaghetsperiod finns insprängda fickor av styrka. I synnerhet juli har visat sig vara en synnerligen stark börsmånad. Den genomsnittliga uppgången om 1,9% placerar den faktiskt som fjärde bästa månaden på ett genomsnittligt börsår. Snävar vi in perioden som granskas till blott fem (5) år noterar vi att Stockholmsbörsen har stigit vid samtliga tillfällen och den genomsnittliga uppgången motsvarar 5,6%. Här går faktiskt årets upplaga i bräschen med sina 12,0% trots ett i övrigt uselt börsår.
Tar man ovanstående i beaktning och lägger därtill även det faktum att junis avslutande tre handelsdagar har historiskt sett haft en positiv tendens läggs grunden för ett annat klassiskt aktiemantra som du säkert har hört någon gång:
”Köp till sillen sälj till kräftorna”
Som den historiska statistiken visar är påståendet långt ifrån irrationellt. Då perioden som avses är så pass kort som en dryg månad (från midsommar 24-26:e juni till kräftpremiär som ju normalt inträffar omkring 8:e augusti) gäller det förstås också att köpa ”rätt aktier”. Det där är som alltid betydligt lättare sagt än gjort. Men även här har vi naturligtvis lagt en del arbete för att finna vilken sektor som är den allra bästa att söka exponering mot. Och svaret är att det är bank- och finanssektorn som har varit dragloket för börsen under de åren då julibörsen har uppvisat stigande tendens.
Den andra positiva börsmånaden under sommarhalvåret har historiskt sett oktober visat sig vara (+1,3% i genomsnitt). Att det trots det ändå ofta varnas för just oktober beror på det faktum att det historiskt sett har varit en månad då många uppmärksammade krascher har ägt rum. Senast det begav sig var som bekant 2008 då Stockholmsbörsen föll 17,9% i spåren av att finanskrisen kulminerade. Tidigare genom åren har även haft Rysslandskrisen (1997), Den svarta måndagen (1987) samt inte minst inledningen av den stora börskraschen (1929) ägt rum under just oktober.
Undantar man de ovan nämnda extraordinära händelserna har oktober i övrigt bjudit på bra börs. Det är också av den anledningen som en del brukar påpeka att man som investerare i regel gör bäst att ”tjuvstarta” inför den normalt sett starka vintersäsongen och börja addera positioner redan under senare delen av september:
Sell in may and go away,
Don’t come back until at St Ledgers Day*
*St Ledgers Day syftar på den årligen återkommande festivalen i brittiska Doncaster som avslutas med uppmärksammad galopptävling (hästar). Festivalen hålls normalt sett andra helgen i september.