Tulpankraschen

2019-03-1420:48

Tulpankraschen, tulpansvindeln eller tulpanbubblan var en av världens första stora spekulationsbubblor och ägde rum i Nederländerna under 1630-talet.

Tulip Stockpicker

Är du redo för nästa historia ifrån den spännande och fantastiska finansvärlden? Här kommer den. Och den handlar om någonting så konstigt som tulpaner. Ja du läste rätt...tulpaner! Vad har då tulpaner med finansvärlden att göra?

Ja innan vi går in närmare på detta vill belysa krascherna som inträffat på finansmarknaderna de senaste 400 åren. Självklart ska vi titta på de som inträffade på 1900-talet men också på de som drabbade marknaderna för mycket länge sen. Allmänt anses det att Tulpankraschen ifrån 1600-talet kan ha varit en av de första riktiga krascherna. Så nu börjar vi genomgången av den stora Tulpankraschen 1634-1637...

Intresserad av snabba aktiecase? Läs mera här

En förföriskt vacker blomma, men värd en förmögenhet? Ja många tyckte det under några galna år på 1600-talet. Tulpaner hade börjat handlas till Europa från Turkiet i slutet av 1590-talet och introducerades då ganska snart för holländarna som kom att älska denna blomma. Man betraktade blomman som en mycket exklusiv vara från första början och blommorna var relativt dyra men tillgängliga till överkomliga priser. Efter några år började tulpanerna få ett till synes allvarligt problem. De smittades av ett en sjukdom som visserligen inte dödade dem men flertalet tulpaner ändrade färg genom viruset som spred sig i blommorna. Färgerna som förstärkte blommornas redan unika egenskaper gjorde blomman ännu vackrare. Holländarna älskade dem ännu mer efter detta.

Tulpanerna som redan såldes till rejäla priser blev nu plötsligt ännu dyrare. Ju sjukare och färgrikare en blomma, ju mer fantastiska färgkombinationer den uppvisade, desto dyrare blev den på öppna marknaden. Helt plötsligt ville alla handla i tulpaner. Blomman blev den här tidens absolut hetaste vara! Speciellt blomlöken var het i tradingsyfte. Den tidens stora trädgårdscenter ökade genom en rad grepp efterfrågan ännu mer genom att reducera tillgången till tulpanlöken ytterligare. Naturligtvis ökade detta efterfrågan. På en månads tid började tulpanlökarna öka i värde 20 ggr. Den som tidigare hade betalat motsvarande 1 mynt för en tulpanlök för nu betala mer än 20 mynt för samma lök. En otrolig utveckling!

Många holländare trodde att de kunde få ut ännu mera pengar för tulpanerna genom att sälja dem till utlänningar som ännu inte förstod tjusningen med blomman. En inte oansenlig del av investerarna av tulpanlöken började trada bort land, besparingar och allting de kom över för att komma över flera tulpanlökar. Priserna sköt nu i höjden och det tycktes inte finnas några hinder för att tulpanlökarna skulle fortsätta upp ytterligare. Som högst nådde en tulpanlök priset av en hel egendom (omöjlig att värdera i efterhand) men som så många gånger när det handlar om en omotiverad uppgång så börjar somliga förr eller senare ta hem vinster...

När en jättestor tulpanägare så börjar sälja av allting han har börjar priset givetvis att dala. När priset väl börjar falla lockas andra säljare in som börjar bli osäkra på om investeringen verkligen var så oerhört bra som man först trodde. Var tulpaner det unika världen hade väntat på? Det man skulle betala stora summor för i överskådlig framtid? Förmodligen inte insåg en del och började sälja allt man hade.  Och priset fortsatte falla. Riktigt ordentligt. Vanligtvis när liknande spekulativa uppgångsbubblor spricker går det snabbt över i panik när kurserna halveras och nedgången accelererar och detta var precis vad som hände här.

Först nu började folk inse att de handlade med en blomma och hade bytt detta mot såväl hus och hem. Staten gjorde flera försök att ingripa men lyckades inte hejda paniken. Till slut var tulpanlökarna värda inte mer än priset för en vanlig gullök.

Alla i Holland drabbades av kraschen. Och tulpanernas nedgång från osannolika värden till nära nollpunkten orsakade en depression i landet av sällsynta mått. Än idag sägs just holländarna vara mer restriktiva än andra folk när det gäller risk. De lärde sig åtminstone en läxa i samband med den stora tulpankraschen för snart 400 år sedan...

Publicerad 2019-03-14 20:48:00
Ändrad 2025-01-23 16:17:46