Wiseguy - Erik Penser
Penser och Fischer hade ett avtal med Langenskiöld att de skulle få dela på 40 procent av bruttointäkten, medan resterande 60 procent skulle tillfalla mäklarfirman. Utväxlingarna för Penser och Fischer blev häpnadsväckande och betydligt högre än de kunnat drömma om.
Penser och Fischer hade ett avtal med Langenskiöld att de skulle få dela på 40 procent av bruttointäkten, medan resterande 60 procent skulle tillfalla mäklarfirman. Utväxlingarna för Penser och Fischer blev häpnadsväckande och betydligt högre än de kunnat drömma om.1971 tjänade Penser 616 961 kronor och året därefter fördubblades inkomsten till nästan 1,4 miljoner kronor. Översatt till dagens penningvärde tjänade Erik Penser omkring 9 miljoner kronor 1972. Trots en väldigt hög inkomst hade Penser ett modest leverne.
Hösten 1976 inledde Erik Penser det andra steget i sin karriär och flyttade med familjen till England, sedan han köpt en slottsliknande herrgård med namnet Compton Beaucamp. Efter denna affär hade Penser kvar cirka 5 miljoner kronor i finansiella tillgångar. Det var ingen ansenlig summa om man hoppades på att göra något stort i pengarnas värld. Penser kompenserade detta med ett bra kontaktnät och riskbenägenhet. Samma år som flytten till England skedde började Erik Penser tillsammans med två kumpaner, malmöläkaren Göran Adielsson och Lars Thulin att köpa upp aktier i olika företag, däribland Bofors, Asken och i Carnegie (före detta Langenskiöld). Köpen skedde ofta genom bulvaner och via en mängd olika bolag. Erik Penser köpte bolag med lånade pengar. Två år senare var Penser största aktieägare i Bofors och blev invald i styrelsen.
Under åren 1979-1980 köpte Penser aktier i Asken och tog över kontrollen av bolaget. 1980 övertar Asken en del av Pensers aktier i Bofors och pengarna används till att köpa in sig i Nobel som ett år senare fusioneras med Bofors till Nobel Industrier. Våren 1984 fick Erik Penser den svenska finansvärlden att hicka till. Då presenterades för första gången en tryckt årsredovisning för hans privata förvaltningsbolag Yggdrasil. Vad som hade börjat som ett 150 000-kronosbolag var nu ett företag med en aktieportfölj värd mer än 2,2 miljarder kronor. Media undrade hur en privatperson på bara några år kunde bygga upp en sådan förmögenhet. Hur skulle Penser klara av sina räntebetalningar? Och den mest intressanta frågan. Vilken var ägarens långsiktiga strategi för bolaget.
I slutet av 1980-talet börjar affärerna inte gå lika bra som tidigare. 1988 förvärvar Nordbanken mäklarfirman Carnegie. Det betyder att Nordbanken blir en av Pensers viktigaste finansiärer. Det är något som senare leder till Nordbankens konkurs och att den svenska staten får ta över banken. Penser tvingas att sälja sina fyra företag till Nordbanken för en krona styck. Nordbankens ledning tog till alla tänkbara grepp, varav några olagliga, för att knäcka Erik Penser och lägga beslag på hans aktieinnehav i Nobel Industrier. Det skedde med stöd av bl.a. den socialdemokratiska regeringen och av Finansinspektionen. Med dessa motståndare hade Penser inte en chans och han var ensam om att råka illa ut när bankerna slog vakt om sina positioner. Övertagandet ledde till en rättsprocess som Penser förlorade.
I juni 1991 borde det stå klart att Nordbankens ledning att bankens befarade kreditförluster var så stora att det krävdes en stor nyemission för att klara kapitaltäckningsgraden. Annars skulle det bli svårt att driva verksamheten vidare. Kombinationen Gamlestaden/Nobel kom som på beställning. Nordbanken fick någon att skylla på och därmed få staten att öppna kassakistan. Efter att med framgång ha sålt in konceptet glömde sedan bankledningen bort att Nobel var ett krisföretag och att dess aktie var i det närmaste värdelös. Lars Thunell sade vid en presskonferens att Nordbanken inte kommer att förlora pengar på Nobel. I ett annat uttalande i media uppgav Lars Thunell att det inte gick att sälja aktierna på kort sikt men att det skulle bli en bra affär på sikt. Han hade friserat siffrorna i Morgan Stanleys genomgång av kemikoncernen och visste att det fanns större övervärden i tillgångarna. Nordbankens övertagande av aktierna i Nobel var helt klart ett sätt att täcka upp för stora förluster i bl.a. Gamlestaden.
Bankkuppen mot Erik Penser väckte starka känslor inom det svenska näringslivet. Det var många frågor som radades upp. Hur kunde ordföranden i Sveriges tredje största bank, det vill säga Björn Wahlström, gång på gång tvinga igenom sin vilja med hot, bluff och uppenbara lögner och ändå få sitta kvar. Journalisten Bengt Ericson har skrivit en bok om Erik Penser, där han menar att övergreppet är det största i modern företagshistoria.
Efter Erik Pensers krasch försvann han från den svenska storfinansen. Han lyckades dock rädda en del pengar för att använda till att bygga upp en mindre och mer blygsam verksamhet i bolaget Erik Penser AB. Det bolaget drabbades sedan hårt av konkursen i investmentbanken Lehman Brothers.
Via ett nytt Yggdrasilbolag ägde han också ett antal småföretag. Våren 1994 fick Erik Penser tillstånd av Finansinspektionen att bedriva fondkommissionärsrörelse. Erik Penser Fondkommission skulle snart rulla igång. I comebackportföljen fanns främst två instrument. Dels mäklarfirman som snart skulle tjäna hyggligt med pengar. Andra benet var en satsning på förmögenhetsförvaltning åt rika personer. Lägsta insatsen var 10 miljoner kronor.
Pan Capital grundades 1998 av Pär Sandå, en före detta mäklarchef på Swedbank och tidigare medarbetare på Öresund. Yggdrasil var finansiär med 51 procent av rösterna. Det var här Erik Penser fann sin stora revansch. Investeringen I Pan Capital är knappast något som Erik Penser ångrar. 1 miljard kronor av Pan Capitals vinster har gått till Erik Penser och dessa pengar gick till att finansiera hans bank under krisåren. Det är ingen tvekan om att det är den bästa affär som Yggdrasil har gjort under de sista 15 åren.
Med ett startkapital på cirka 40 miljoner kronor lyckades Pan Capital det första bokslutsåret visa ett rörelseresultat på över 20 miljoner kronor. År två uppgick rörelseresultatet till 58 miljoner kronor, en vinst som stadigt ökat. Under 2008 när finanskrisen slog till och många investmentbanker och hedgefonder kämpade för att överleva lyckades Pan Capital att leverera ett rekordresultat på otroliga
1,4 miljarder kronor. Under åren 2004 till 2009 generade tradingen vinster på sammanlagt 2,8 miljarder kronor. Det var med hjälp av dessa överskott Erik Penser kunder gå på offensiven när andra höll igen efter Lehman Brothers kraschen. Under krisåren ökade Erik Penser Bank antalet anställda med 40 procent medan intäkterna per anställd sjönk lika mycket. I årsredovisningen våren 2009 skrev Erik Penser att man ska expandera under kriser så man är väl rustad när det vänder.
Fokus var att stärka sin ställning inom analys och satsa mer på tradingen. Satsningarna blev inte så lyckosamma eftersom marknaden förändrades. En flod av nya myndighetskrav infördes och tradingverksamheten fortsatte inte att leverera lika stor vinster som tidigare. Investor, Danske Bank och Öhman drog alla ner på sin egenhandel. Tredje kvartalet 2011 rapporterade Erik Penser Bank en förlust på 60 miljoner kronor. Efter många är med förlust trodde många att banken var till salu, något som Erik Penser ständigt förnekade. Bankens resultat har förbättrats rejält de senaste åren och visar positiva siffror.
Erik Penser titulerar sig numera lantbrukare. Sina marker i södra England har han förädlat med produktion av framför allt spannmål, med grödor som vete, korn och raps i stor skala. Compton Beauchamp Estates anses vara en av Englands tio största spannmålsodlare, vilket i sin tur har inbringat ägarfamiljen betydande belopp i EU-bidrag. The Guardian har rapporterat att Erik Pensers gård får ett tillskott på omkring 10 miljoner kronor per år. Det har förstås lett till ett bra ekonomiskt utfall för verksamheten. Erik Penser är idag miljardär.
Källa: Boken spekulanten om Erik Penser och hans tid, skriven av Bengt Ericson