Veckan i backspegeln… v26
Veckan i backspegeln… v26
Juni… Vi har en ganska svängig månad bakom oss där sex (6) av sammanlagt 22 handelsdagar resulterade i rörelser på nära 1% eller mer (vid stängning). När krutröken väl har lagt sig kan vi trots det konstatera att Stockholmsbörsen lyckades med bedriften att stiga 0,5% vilket innebar att den långa uppgångssviten har bibehållits. Det är nu åtta (8) månader i följd som Stockholmsbörsen har visat på positiv utveckling (däribland givetvis samtliga av årets). Skall man hitta liknande utveckling får man blicka tillbaka till 2009/2010 då det blev 12 positiva börsmånader i rak följd.
Starkt halvår… Juni avslutar som bekant börsårets inledande halva. Och nog handlade det inte om vilket halvår som helst. Stockholmsbörsen avkastade nämligen 19,3% vilket är den fjärde bästa bedriften på 25 år. Tittar vi på den här sidan om millennieskiftet var det nästintill bästa inledande halvåret någonsin. Vore det inte för onsdagens (30 juni) svaghet hade OMSPI lyckats avsluta bättre än 2009 då uppgången summerades till 19,85%. Inte illa, inte illa alls.
Gott tecken… Ovanstående är förstås enbart historiska siffror men jag kan ändå tycka att det finns en del intressanta samband att belysa. Tittar vi exempelvis på alla de åren då första halvåret bjöd på stark utveckling (som en sådan betraktar jag tvåsiffrig procentuell uppgång oaktat utdelningar) har det i samtliga fall (7) utom ett inneburit positiv utveckling under årets andra halvår. Det enda undantagsåret inträffade för drygt 20 år sedan (1998). I fyra av dessa sju fall har det andra halvåret dessutom visat sig vara bättre (!) än det första. Om inte annat så är i alla fall oddsen gynnsamma för att börsfesten ännu ej behöver vara avslutad.
Vinnaraktier… Tittar man på de absoluta vinnarna i år bland Stockholmsbörsens bolag (i listan exkluderas First North, Spotlight och NGM) såg den per halvårsskiftet ut så som framgår av sammanställningen intill (källa: Avanza). Varför är nämnda listan intressant? Jo, rent erfarenhetsmässigt vet vi att en hel del av dessa aktier lär återfinnas på motsvarande lista för helåret när det summeras vid kommande årsskifte. Exakt vilka som faller bort är däremot klart svårare att sia om. Kul att notera förstås att vi bland vinnarskaran hittar tre stycken aktier som fanns med i vårt Vinnarnummer för i år (Catena Media, Moment Group samt Zeta Display). Utfallet för hela ”Vinnarportföljen” finns att betrakta i dagens tidning.
Respass… Och på tal om vinnare eller kanske uteblivna sådana. I tisdags kväll tog fotbolls-EM lite oväntat slut för Sveriges del. Trist förstås inte minst som det svenska landslaget bjöd på turneringens (i mina ögon) klart bästa (eller i varje fall mest sevärda) prestation. Dessvärre hade de blågula hjältarna till skillnad mot tidigare inte riktigt marginalerna med sig mot ukrainska dito. Var uttåget trist för alla oss som följde Sveriges EM-resa så var det nog positivt för de olika spelbolagen med tanke på att Sverige sågs som en tydlig favorit (inte bara i Sverige).
Gnuggar händerna… Överlag kan man så här i efterhand konstatera att spelbolagen har haft en del medvind i åttondelsfinalerna. Dels ett par tunga favoritfall dit man onekligen kan räkna in Frankrike och även Nederländerna och som om inte det var nog också en rad skrällartade resultat såsom oavgjort för bl.a. Italien, Spanien samt redan omnämnda Sverige. Att speltokiga länders (syftar på betting) landslag såsom England och Italien har gått vidare i turneringen gör förstås inte förutsättningarna sämre.
Goldilocks… Första fredagen i månaden innebär i vanlig ordning amerikansk arbetsmarknadsstatistik. Så även den gångna veckan då vi blev varse om att antalet sysselsatta i USA ökade i juni med 850 000 personer vilket var en klart högre siffra än förväntat. Detta till trots steg arbetslösheten en aning till 5,9% jämfört med 5,8% i maj. Den genomsnittliga timlönen ökade med 0,3% i juni vilket även det understeg estimaten. Summerat i årstakt var siffran 3,6%. En stabil rapport som bekräftar att återhämtningen fortsätter utan att marknaden för den delen skall behöva oroa sig för att FED känner sig nödgade att lyfta bort stimulanserna tidigare än planerat.
jacek@stockpicker.se