Intervju med Northern CapSek Ventures VD Henrik Jerner
01.11.2023

Intervju med Northern CapSek Ventures VD Henrik Jerner

Kan du beskriva CapSek och Er verksamhet kort?

– Vi är ett noterat investmentbolag med kontor i Göteborg och Piteå. Vi investerar i svenska snabbväxande techbolag, företrädesvis onoterade bolag samt bolag belägna utanför Stockholm. Vi är aktiva minoritetsägare som bidrar med expansionskapital, kompetens och nätverk.

I dagsläget består portföljen av innehav i 13 techbolag, varav 9 bolag är onoterade.

Hur ser er affärsmodell ut?

– Vi investerar främst kontanta medel när målbolagen gör nyemission för att ta in expansionskapital. Vi kan också köpa aktier i målbolagen genom att betala med egna aktier. I takt med att målbolagen växer ökar de i värde och således även värdet på CapSeks innehav. CapSek har ingen tidsbegränsad ägarhorisont, men merparten av de målbolag CapSek investerar i kommer förr eller senare bli uppköpta av antingen en industriell eller finansiell aktör. När ett målbolag blir uppköpt avyttrar även CapSek sina aktier i målbolaget, målsättningen är att det då sker till en bra vinstmultipel på investerat kapital.

Ni har nyligen publicerat en tech-rapport där ni går igenom intressanta bolag som är etablerade i norra Sverige. Finns det några bolag i techrapporten som Ni finner extra intressanta?

– Det är många intressanta bolag, så svårt att välja. Men ska jag lyfta fram några bolag så är det de två scalup-bolagen Reclaimit i Piteå som hanterar returer/reklamationer och Blikk i Piteå som digitaliserar administration/affärsflöden. Båda bolagen har nått betydande omsättningsnivåer och Blikk uppvisar dessutom bra lönsamhet. Startup-bolaget Widefind i Luleå tycker jag också är intressant, de har en innovativ positioneringslösning för industrin som jag tror det finns stor potential för.

Ni genomför just nu en företrädesemission där Ni tar in ca 10 MSEK i första steget. Vad skall Ni använda emissionslikviden till?

– Kapitalet går främst till investeringar i nya bolag, företrädesvis i Region Norr, samt till följdinvesteringar i den befintliga portföljen. Vad gäller följdinvesteringar kommer vi göra tydliga prioriteringar och satsa på de bolag som utvecklas bättre än plan. Det är särskilt tre bolag som utvecklas särskilt bra just nu, med stigande omsättning och förbättrad lönsamhet. Det är Arkimera Robotics (machine learning för bokföring), Noda Intelligent Systems (AI inom energieffektivisering) samt PubQ (digitalisering av restaurangverksamheter). Fortsätter de i denna takt kommer de vara väl positionerade att ta in expansionskapital i större omfattning nästa år till bra värderingar. Vi avser i sådana fall investera mer samt det skulle också påverka vår balansräkning positivt med ökade värderingar.

Vilka är enligt er de främsta skälen till att investera i CapSek?

– Jag skulle vilja lyfta fram fyra saker: Det finns nu en möjlighet att investera i en rabatterad aktieportfölj. CapSeks substansvärde uppgick per den 30 juni till 1,27 SEK per aktie. Emissionskursen om 0,45 SEK per aktie ger investerare möjligheten att bli delägare i CapSek till en rabatt om 65% i förhållande till substansvärdet. För det andra, konkurrensen från andra

investerare om målbolag är låg inom de geografiska regioner CapSek verkar. Det ökar sannolikheten att hitta innovativa techbolag med hög potential till attraktiva värderingar. För det tredje, genom en investering i CapSek erhålls en unik exponering mot snabbväxande, onoterade, techbolag vilket kan vara svårt att uppnå på andra sätt. Sist, men inte minst, så vill jag lyfta fram att en investering i CapSek skapar arbetstillfällen genom att det expansionskapital CapSek i sin tur investerar i målbolagen främst används för nyrekryteringar.

Vilka risker medför en investering i CapSek?

– Den främsta risken som förknippas med vår verksamhet är att portföljbolag inte utvecklas i den takt som är önskvärd för att CapSek ska generera avkastning. Det kan orsakas av att portföljbolagets erbjudande eller teknologi inte är tillräckligt konkurrenskraftigt eller att portföljbolaget inte lyckas attrahera tillräckligt tillväxtkapital. En sådan utveckling i portföljen skulle avspeglas genom att CapSeks substansvärde utvecklas negativt. CapSek hanterar denna risk bland annat genom att ha en diversifierad portfölj där inget innehav väger för tungt.

Avslutningsvis om du blickar framåt 5 år i tiden, hur ser CapSek ut då?

– Då är vår målbild att vi ska ha en portfölj på runt 20-25 innehav. Jag tror att vi då också har geografisk närvaro på andra platser i Sverige och/eller Norden. Vi lär ha gjort några lyckosamma exits vid det laget och vårt mål är att då ha ett förvaltat kapital som överstiger 500 MSEK. Vår långsiktiga vision är att vara den aktör som de duktigaste techentreprenörerna vänder sig till för att få hjälp med kapital och kompetens för att växa. På så sätt kommer vi kunna investera i de bolag med störst potential vilket i sin tur genererar hög avkastning till våra aktieägare.