Global X Uranium
För drygt två veckor sedan presenterade Stockpicker Fund Timer högriskportföljen för 2017. Och ett av de sex fondinnehaven var Global X Uranium ETF.
För drygt två veckor sedan presenterade Stockpicker Fund Timer högriskportföljen för 2017. Och ett av de sex fondinnehaven var Global X Uranium ETF. Fonden är utformad för att återspegla utvecklingen av urangruvindustrin. Portföljen består av globalt utvalda företag som i första hand ägnar sig åt någon del av urangruvindustrin, såsom gruv-, raffinering, prospektering, och tillverkning av utrustning för uranindustrin.
Uran är ett grundämne vars viktigaste användning är som bränsle i kärnreaktorer. Uran är vanligt förekommande och finns nästan överallt i jordskorpan, i jordens inre och i världshaven. De flesta berg- och jordlager innehåller uran dock oftast i låga koncentrationer. De största uranfyndigheterna i världen finns i Australien, Kazakstan, USA, Kanada och Sydafrika.
Uranindustrin drabbades av ett stort bakslag efter katastrofen i Fukushima i mars 2011. Kärnkraftsindustrin nästan kollapsade och påverkade uransektorn. Efterfrågan på uran minskade kraftigt efter katastrofen då många kärnkraftverk stängdes och flera projekt försenades. Utbudet översteg efterfrågan vilket fick priset på uran att falla drastiskt.
Men nu väntas efterfrågan återigen öka med Japan i spetsen som ska starta upp flera kärnkraftverk. Japan planerar att ta sju reaktorer tillbaka i drift i mars 2017 och ytterligare 12 reaktorer våren 2018. Atomkraft stod för drygt 33 procent av Japans elproduktion före Fukushimaolyckan. Japans premiärminister Shinzo Abe arbetar för att minska landets beroende av import av dyrare fossila bränslen och är en förespråkare för kärnkraft.
Bortsett från Japan spås efterfrågan på kärnkraft stiga i USA. Många marknadsexperter räknar med att den tillträdande presidenten Donald Trump har en vänligare inställning till kärnkraft. Efterfrågan är också böljande i Asien, särskilt i Indien och Kina, som har en hög elförbrukning på grund av sina enorma befolkningar. Uranmarknaden står redo för att dra nytta av stigande elbehov. En ökning av oljepriset kan dessutom ha en positiv effekt på efterfrågan på uran.
Kazakstan planerar att sänka produktionen med 10 procent i år. Landet står för 12 procent av världens uranresurser och har varit världens ledande uranproducent sedan 2009. Under 2015 stod Kazakstans produktion om 23.800 ton av uran för 39 procent av världsproduktionen. Nyheten avseende Kazakstans planerade minskning av produktionen markerar en betydande förändring från landets produktionspraxis sedan slutet av 1990-talet, under vilken tid Kazakstan ökade produktionen mer än tiofalt. Starten av ett stort antal reaktorer globalt skulle vända utbudsöverflödet på lång sikt, vilket resulterar i högre priser på uran.
Som en investerare kan man dra nytta av stigande uranpriser genom att köpa ETF:en Global X Uranium ETF (URA). Fonden trackar Solactive Global Uranium Total Return Index. Volymen i denna ETF är bra med en daglig snittomsättning om 158 000 andelar. De största innehaven i Global X Uranium ETF är Cameco Corp (19,98 procent), NexGen Energy Ltd (9,90 procent) och Uranium Participation Corp (8,11 procent). Sammantaget finns det 23 olika aktieinnehav i denna ETF.
En investering i enskilda uranbolag är förknippad med en väldigt hög risk och betat är högt. En uranaktie handlas ofta med så pass stora kursrörelser som 15-20 procent under en enskild dag. Vill man sänka risken något i denna högrisksektor är Global X Uranium ETF ett bra val. Denna ETF kan man bl.a. handla via Avanza och Nordnet.