Stoploss och riskhantering
22.06.2019

Stoploss och riskhantering

Helt avgörande för huruvida en trader har möjlighet att klara sig på marknaden är riskhanteringen och det kan inte nog poängteras vikten av att ha effektiva metoder för att hantera risk.

Det som alla framgångsrika investerare och traders har gemensamt är att de är duktiga på att hantera risk men så är det också just riskhantering som hela aktiemarknaden handlar om. Vissa vill ta risk och andra vill undvika risk

Vi kan börja med att titta på ett konkret exempel. Säg att du har 100 000 kronor att placera och du vill maximalt riskera 1 procent i en affär. Samtidigt har du hittat en lämplig stoplossnivå 5 procent under den beräknade inköpsnivån. Detta innebär att du kan köpa aktier för 20 000 kronor givet den stoplossnivån.

Det felet som många gör är att de håller statiska positionsstorlekar, det vill säga köper alltid för exempelvis 50 000 kronor. Detta oavsett om det är en högbetaaktie eller inte.  I förlängningen leder detta till en snedvriden fördelning av affärerna och resultatet blir nästan helt beroende av hur man lyckas i de mera riskfyllda aktierna.

Ett annan vanligt misstag är att man väljer en stoplossnivå som ligger alltför nära, detta för att kunna höja upp positionsstorleken och ha chans till en riktigt bra affär. Det slutar ofta med att man blir utstoppad ur positionen för att sedan se aktien röra sig mot målkursen. Se till att du alltid har en plan för affären och att den inkluderar positionsstorlek. På så sätt tar du ytterligare ett steg mot en framgångsrik tradingverksamhet.

Stoploss är naturligtvis en viktig del av riskhanteringsarbetet. Innan en affär initieras, måste man ha en plan för när man kommer att gå ur affären om den går emot. I takt med att högfrekvenshandeln ökat i omfattning de senaste åren har också korrekt placering av ordrar blivit svårare. Likviditeten är nämligen ofta inte alls så bra som den vid en blick på orderboken kan verka, och vissa algoritmer är kodade för att försöka dra nytta just av lagda stoplossordrar.

För att anpassa sig efter detta har många kortsiktiga traders börjat titta på handel i ett längre tidsperspektiv. Om man tidigare utgick från 1 eller 5-minutersdata så kanske man nu främst agerar i ett 15-minutersperspektiv. Det finns också de som helt gått över till swingtrading och på detta sätt lyckas hantera högfrekvenshandeln på ett bättre sätt.

Relaterade ämnen