Academedia – En risk för mycket
Utbildningsbolaget Academedia har haft en riktigt usel kursutveckling de senaste åren. Bara den senaste 12-månadsperioden har börsvärdet minskat med cirka 35% och på fem år är aktien i stort sett oförändrad.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1927 (26 januari 2022)
ACAD | Mid Cap | 53,4 kr | NEUTRAL
Kursutvecklingen har tyngts av ökad risk då politikerna höjt tonläget kring privata aktörer inom skolområdet. Stockpicker har svårt att se att regeringen lyckas få majoritet kring vinstförbud i Riksdagen. Möjligen kan man dock få igenom någon typ av reglering på skolmarknaden. Vi tror att Socialdemokraterna inte främst är ute efter förskolor utan i första hand grund- och gymnasieskolor.
Academedia meddelade i tisdags att de har tecknat avtal om förvärv av alla aktier i det norska företaget Sandviks AS som främst erbjuder produkter och tjänster som inspirerar barn till läsning i tidig ålder. Via förvärvet startar Academedia ett nytt affärsområde för att tillhandahålla olika typer av produkter och tjänster för utbildningsmarknaden.
Köpeskillingen uppgår preliminärt till 87 Mnok. För det för man ett bolag som under fjolåret omsatte cirka 103 Mnok med ett rörelseresultat på runt 14 Mnok. I år spås verksamheten omsätta cirka 105 Mnok med ett rörelseresultat om cirka 16 Mnok. Academedia bedömer att det finns potential att utveckla verksamheten, både på befintliga och nya marknader.
Under de senaste 10 åren har Academedia varit en drivande aktör i konsolideringen av den svenska utbildningsmarknaden. Lönsamheten har inte alls hängt med tillväxttakten de senaste fem åren beroende på fokus på tillväxt. För Q1 i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 (juli – september 2021) redovisade bolaget ett rörelseresultat på 233 Mkr (221), vilket överträffade marknadens snittestimat med 10 Mkr. Rörelsemarginalen landade på 6,7% (5,9). Nettoomsättningen ökade med 10,2% till 2 911 Mkr (2 641) och var i nivå med förväntningarna. Antalet barn och elever i för-, grund- och gymnasieskola ökade med 6,8 % och uppgick till 91 431 (85 642) i genomsnitt under kvartalet.
Academedias vinst per aktie väntas växa med 10% i år. Trots det handlas aktien till ett P/E-tal på 8-9. Det är förstås inte rimligt även om beaktar den politiska risken. Värderingen understiger de flesta bolag på Stockholmsbörsen och då bör man lägga till att Academedia faktiskt har ett bra kassaflöde. Verksamheten är stabil och bolaget har starka finanser vilket innebär goda möjligheter att växa via förvärv.
Marknaden för utbildningsverksamhet i Sverige, Norge och Tyskland förväntas växa i takt med att demografiska trender utvecklas positivt. Även inom vuxenutbildning finns positiva demografiska trender. Visst påverkas verksamheten av politiska beslut. Men fortsätter koncernen att växa sig starka ute i Europa och då främst i Tyskland finns det bra förutsättningar för att aktiemarknaden kan tänka sig att värdera om Academedia, på sikt. I Tyskland är potentialen stor vad det gäller förskoleverksamhet. Lagstiftning kring garanterad förskoleplats för alla barn över ett år i Tyskland har på senare år bidragit positivt till investeringar, främst inom förskolor.
Trots en uppenbart (för) låg värdering upprepar vi vår neutrala inställning till aktien. Vi misstänker att skolfrågor kommer att få ett stort utrymme i media inför riksdagsvalet i höst och därför riskerar att lägga sig som en våt filt över de noterade utbildningsbolagen. Den politiska risken blir helt enkelt en risk för mycket (vi har redan geopolitisk- och inflationsoro idag). Academedia rapporterar den 1 februari för räkenskapsårets Q2. Omsättningen spås landa kring 3 750 Mkr medan rörelseresultatet (EBIT) förväntas bli 270 Mkr.