Academedia – valutgång kan ge lyft
Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och utgången är oklar då det skiljer väldigt lite mellan vänster- och högerblocket.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1977 (7 september 2022)
ACAD | Mid Cap | 45,34 kr | NEUTRAL
Valresultatet kan på sikt få stor påverkan på välfärdsbolagens utsikter att driva sin verksamhet. Frågan om privata företag ska få ta ut vinster ur välfärden har varit en del av årets valdebatt.
Det kommer knappast bli ett förbud för privata aktörer att driva skolor även om vänstersidan skulle segra i valet. I värsta fall kan det på sikt införas någon form av begräsning av de privata utbildningsbolagens möjlighet att överföra vinster i form av aktieutdelningar. Samtidigt har nuvarande regering inte haft majoritet för att rösta igenom större begräsningar för välfärdsbolagen. Vi tror inte att så blir fallet efter valet heller oavsett regering. Osäkerheten skapar dock ovisshet och frågan man kan ställa sig är om den typen av bolag bör vara börsnoterade?
En av de större aktörerna inom utbildningsväsendet är Academedia. Bolaget äger och förvaltar förskolor, vuxenutbildningar samt skolor på grund- och gymnasienivå. Största ägare är Mellby Gård (22,8%) och ordförande Rune Andersson sade nyligen att det inte finns några planer på att köpa ut Academedia från Stockholmsbörsen.
Under Q4 i bolagets brutna räkenskapsår ökade omsättningen med 4,9% till 3 851 Mkr (3 672). Det justerade rörelseresultatet kom in på 279 Mkr, att jämföra med 280 Mkr föregående år. Rörelseresultatet var stabilt trots lägre deltagarvolymer inom vuxenutbildningssegmentet och lägre lönsamhet i den norska förskoleverksamheten.
Den kraftiga efterfrågan på arbetskraft efter pandemin har påverkat vuxenutbildningen under våren. Många elever kommer i arbete och Academedia närmar sig normala deltagarnivåer inom vuxenutbildning. Något som framöver kan öka efterfrågan på vuxenutbildning är den ökade inflationen och stigande räntor vilket kan leda till en lågkonjunktur.
Under helåret ökade antalet barn och elever i för-, grund- och gymnasieskola med 5,4% till 92 549. Verksamhetsåret 2021/2022 är ett av de starkaste i koncernens historia. I augusti invigde Academedia två nya campus i Stockholm med plats för över 4 000 elever i toppmoderna lokaler. Detta är en satsning i miljardklassen där bolagets storlek gjort denna unika satsning möjlig. Bolaget investerar också 55 Mkr i ett gymnasium i Nacka och 67 Mkr i ett i Linköping.
Utdelningen för det senaste räkenskapsåret landade på 1,75 kr per aktie, totalt 185 Mkr. Det motsvarar cirka 30% av helårsresultatet på 605 Mkr, vilket är på samma nivå som föregående år. Utdelningar retar den politiska vänstern väldigt mycket. Man bör dock komma ihåg att Academedias aktieägare inte direkt är bortskämda med utdelningar. De senaste 11 åren har man delat ut pengar fyra (4) gånger. Debatten borde därför vara något mer nyanserad. Skolbolagen levererar inte några övervinster utan investerar den största delen av överskottet i verksamheten för att upprätthålla en hög nivå på utbildningen och för att finansiera framtida tillväxt. Stockpicker anser att det måste finnas en valfrihet även på utbildningsområdet. Och då måste aktörerna få tjäna pengar och bygga upp en stark finansiell ställning.
För 2022/2023 upprepar vi vår prognos om en vinst per aktie om 7 kr. Det innebär att aktien handlas till P/E strax under 7, vilket helt klart är en attraktiv värdering. Skulle borgarsidan gå segrande ur valstriden kan en del av den politiska rabatten minska vilket kan ge en del kortsiktig potential för den spekulative. Eftersom utfallet är ovisst väljer vi att fortsätta hålla fast vid vår neutrala hållning.