Adidas – Laddar för comeback
Dansken Kasper Rorsted har blivit en av Tysklands mest omtalade företagsledare sedan han 2016 tog över rodret hos Adidas, den renommerade tillverkaren av sportartiklar.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1788 (27 maj 2020)
ADS | Tyskland | 233 euro | KÖP
Fram tills ganska nyligen såg det ut som om 2020 skulle bli ytterligare ett rekordår under hans ledning. Situationen har dock förändrats i rasande fart och de senaste veckorna har Rorsted hamnat i blåsväder till följd av några kontroversiella beslut under den pågående coronakrisen.
Samtidigt som efterfrågan tvärbromsade på i stort sett alla marknader, sitter bolaget på ett stort lager av tröjor, shorts och skor som tappar i värde för varje dag som går. Branschen har under de senaste åren nämligen blivit alltmer modeinriktad och årets vårkollektion har ett lika kort bäst-före-datum som tex i H&Ms fall. Till och med de allra flesta idrottsskor köps nuförtiden som lifestyle-produkt snarare än för att utöva en idrott, vilket har drivit volymerna de senaste åren.
Baksidan av medaljen är att bolaget tvingas göra sina beställningar hos leverantörerna upp till nio (9) månader innan artiklarna hamnar i butiken. Det är inget större problem under normala omständigheter, men när ingen kan eller vill lämna hemmet för att shoppa innebär det att mycket pengar flödar ut, och ganska lite in. Dessutom måste man underhålla ett nätverk av fler än 2 500 egna butiker.
Största ”butiken” är förvisso e-butiken nuförtiden, där ambitionen är att nå en omsättning om 4 miljarder euro i år, vilket kan jämföras med bolagets totala försäljning på 23 640 Meuro i fjol. Tillväxttakten inom online låg på imponerande 34% och har accelererat till 55% under mars månad. Enligt kommenterar i samband med kvartalsrapporten har motsvarande siffra dessutom ökat avsevärt under de tre första veckorna i april.
Det var dock långt ifrån tillräckligt för att väga upp nedgången i de fysiska butikerna och totalt minskade omsättningen under årets Q1 med 19%, jämfört med samma period året innan, till 4 753 Meuro, samtidigt som rörelseresultatet minskade med 93% till 65 Meuro. Tillsammans med den ofördelaktiga utvecklingen av rörelsekapitalet innebar det att bolaget dränerades på pengar i rekordfart och vid slutet av mars hade den tidigare nettokassan på 873 Meuro omvandlats till en nettoskuld på 570 Meuro.
Under 2019 köpte man fortfarande tillbaka egna aktier till ett värde om 800 Meuro, och året innan uppgick återköpen till sammanlagt 1 miljard. Den ursprungliga planen var att satsa liknande summor på återköp i år, samtidigt som utdelningen skulle höjas till totalt 800 Meuro. Båda dessa beslut fick man givetvis dra tillbaka, men ilskan bland allmänheten var icke desto mindre stor när Kasper Rorsted i slutet av mars meddelade att han inte ville betala hyrorna för bolagets tyska butiker.
Efter kraftiga protester kom han dock till sitt sinne och valde i stället att nyttja statliga lån om 2,4 miljarder euro, samt banklån om ytterligare 600 Meuro för att säkra likviditeten. Visserligen en prestigeförlust för den ambitiösa dansken, men osäkerheten kring framtiden ger honom inget val. I slutet av april var 70% av bolagets globala butiker stängda, och ledningen räknar med ett intäktsfall om 40% och ett negativt rörelseresultat under Q2.
Längre än så vågar man inte titta givet de extraordinära omständigheterna. I USA, världens största marknad för sportartiklar, hade försäljningen av sportskor sjunkit med 75% under första veckan i april. Värst drabbat är skor till lagidrotter som Amerikansk football, baseball och fotboll, där Adidas traditionellt sett har en stark position. En av de ljusglimtar är online-försäljningen, som redan före krisen har varit ett av bolagets fokusområden. Nu vill man utnyttja det positiva momentumet och satsa ännu mer resurser på digitaliseringen, samtidigt som online-leveranser ska prioriteras.
Vd Rorsteds förhoppning är att coronakrisen kommer på sikt gynnar hälso- och fitnesstrenden, vilket i grunden låter rimligt. Oklart är hur fort människorna kommer återuppta sina tidigare köpbeteenden, men i Kina räknar han i alla fall med en återvändning till förkrisnivåer mot slutet av innevarande kvartal. Ett liknande V-mönster är kanske lite väl optimistiskt för resten av världen, men faktum är att år 2021 borde kunna bli riktig bra igen, tack vare positiva effekter från både fotbolls-EM och OS i Tokyo, som har skjutits upp till nästa år.
Aktien har länge varit ett viktigt draglok i tyska DAX 30, och så sent som i januari var den uppe vid all-time-high kring 320 euro. I krisens spår halverades kursen på kort tid och dagens nivå innebär en värdering till P/E-tal om 23 räknat på fjolårets vinst (10 euro per aktie). Realisten i oss säger att det kommer bli svårt att ens nå upp till hälften av det under 2020. Optimisten i oss tror däremot att 2021 borde kunna bli desto bättre, bland annat tack vare de stora idrottsevenemangen. I ett ”normaliserat” läge är en vinst per aktie kring 11 euro inte omöjligt, och P/E-talet sjunker då under 21. Det kan jämföras med 10-års snittet kring 25, och konkurrenten Nikes 34.
För den långsiktige ser vi därmed ett tillfälle att köpa in sig i en global ”blue chip”. På 12-månaders sikt ser vi kurser kring 275 euro som realistiska.