AGES Industri – Stå kvar vid sidlinjen
Precisionskomponentbolaget Ages noterades på börsen i maj 2014 efter att ha delats ut till aktieägarna i Xano Industri. Initialt var också aktien riktigt stark och periodvis uppe kring dryga 170 kr. De senaste åren har dock utvecklingen mestadels präglats av omstruktureringar men även stundtals underkapacitet i förhållande till extremt hög efterfrågan inom europeisk fordonsindustri.
AGES |First North| 66,2 kr
Framförallt har lönsamheten trendat nedåt, vilket har gjort att även aktiekursen successivt har dalat kraftigt. Den senaste treårsperioden är aktiekursen ner i storleksordningen 40-45% och bara i år är nedgången drygt 20%. Vi har under åren från tid till annan funnit aktien vara tämligen intressant och därför gjort en del kortare affärer i bolaget med både bra och även sämre resultat.
Senast vi hade köp på aktien var i våras efter ett ganska bra Q1. Redan efter Q2 i maj fick vi dock slänga ut aktien från Top Picks igen med en förlust kring 5-10%, då rapporten var en uppenbar besvikelse. Sedan dess har vi avvaktat från sidlinjen för att upptäcka eventuella signaler om en vändning, då aktien har stor potential om man når tillbaka till historisk lönsamhet.
Hittills har dock dessa signaler lyst med sin frånvaro och vi kan också skatta oss lyckliga att vi har haft en tveksam inställning till aktien. Sedan den försvann kring 100-lappen i maj har den nämligen tappat ytterligare omkring drygt 30% och faktiskt periodvis under hösten varit ner ännu mer. Tyvärr gjorde inte heller Q3-rapporten som presenterades nyligen någon skillnad i synen på aktien, även om resultatet åtminstone förbättrades.
Nettoomsättningen var en besvikelse, precis som under Q2, och minskade faktiskt med 1% till 224 Mkr (226). Det kan jämföras med Q2 då omsättningen steg 7%. I Q1 steg omsättningen med 38% men påverkades då av förvärvet av Hörle Automatic Grupen AB som gjordes under våren 2017. Enligt bolaget har dock gjorda investeringar i produktionskapacitet gjort att bolaget nu har möjlighet att växa med nya kontrakt och att man med den kinesiska verksamheten i Ningbo har goda möjligheter att växa än mer på sikt.
Inom pressgjutningsverksamheten är flytten av produktionen från Ages Solna till Ages Kulltorp genomförd och nu väntar en utbyggnad även där. För Ages Unnaryd startas en större omläggning inom produktion och en renodling av olika produktionsflöden för att effektivisera och rationalisera. Detta startar under hösten i år och väntas ge effekt under senare delen av 2019. Under hela niomånadersperioden steg omsättningen med 14,3% till 822 Mkr (719).
Precis som tillväxten var en besvikelse var även resultatutvecklingen det. Rörelseresultatet förbättrades visserligen från en förlust i fjol på -8 Mkr till ett positivt dito på 1 Mkr. Lite bättre blir det också om vi justerar för omstruktureringskostnader i fjolårskvartalet och kostnader i årets kvartal för omorganisationen i ledningen där tidigare VD Magnus Björn lämnade sin befattning och ersattes av nye VD:n Anders Magnusson.
Justerat för omstruktureringskostnader i fjol på -10,7 Mkr och kostnader för ledningsbytet i år på -7,6 Mkr, hade rörelseresultatet varit 8,6 Mkr (2,7). Rörelsemarginalen hade då ändå varit tunna 3,8% (1,2) och likafullt svagare än vi hade räknat med. Rörelseresultatet för hela niomånadersperioden blev 42 Mkr (28) men skulle justerat för engångsposter både i fjol och i år varit 49,6 Mkr (40,3), motsvarande en marginal på 6% (5,6).
Med risk för fler svaga kvartal innan det vänder och då Q3-rapporten var svagare än väntat, behåller vi vår neutrala rekommendation på Ages trots den kraftiga kursnedgången. Dock tycker vi att aktien är värd att bevaka ganska noggrant. Bolaget och därmed även aktien har nämligen mycket god potential den dag man får ordning på verksamheten och lönsamheten.
Ända fram till i mitten av 2015 hade Ages rörelsemarginaler kring 11-12% och visade då bra tillväxt. Skulle man kunna komma tillbaka dit inom ett par år finns absolut en chans att aktien kan fördubblas i kurs. Just idag känns detta dock tämligen avlägset. Ett justerat p/e-tal borde ligga kring 11 i år och ännu lägre 2019 och kan som sagt falla snabbt åren därefter. Vi avvaktar aktien men håller fortsatt utkik efter signaler om att en vändning ligger i korten.