AGES Industri - Upprekyl i vardande?

Verkstads- och precisionskomponentbolaget Ages Industri noterades på börsen i maj 2014 efter att ha delats ut till aktieägarna i Xano Industri. Initialt gick det också riktigt bra för företaget som började handlas kring 140 kr och snabbt lyfte till cirka 170 kr. Under de första åren som noterat företag var också lönsamheten mycket god med en rörelsemarginal en bit över 10%. Därefter har det dock gått grus i maskineriet för företaget med kunder främst i fordonsindustrin, och bolaget har de senaste åren tvingats till flera rationaliseringar och omstruktureringar av verksamheten.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

AGES| First North| 77 kr

 En svagare resultatutveckling har även inneburit att aktien har tappat tämligen rejält och handlas idag kring dryga 70 kr, vilket är ungefär halva nivån från när bolaget först noterades. Även om rationaliseringarna fortsätter även i år med ett större program inom pressgjutningsverksamheten i Unnaryd, har nu mycket redan gjorts och även resultatutvecklingen har stabiliserats något. Skulle bolaget i år bara lyckas lyfta sina marginaler något borde aktien kunna ha en ganska betydande uppsida. Det gör att vi tycker att aktien är värd en chansning.

 Efter att ha tagit ganska stora extraordinära kostnader för rationaliseringar under 2017 blev 2018 ett något stabilare år, om än utan några större förbättringar. Nettoomsättningen ökade under året med 9% till 1 099 Mkr (1 012) men påverkades då av förvärvet av Hörle Automatic Grupen AB som gjordes under våren 2017. Under det fjärde och senaste kvartalet där siffrorna är mer jämförbara minskade istället omsättningen med 5,5% till 277 Mkr (293).

Annons

 Under nämnda kvartal påbörjades som tidigare nämnts ett större program inom pressgjutningsverksamheten i Unnaryd med syfte att rationalisera och effektivisera produktionsflöden, ett program som kommer att pågå fram till i september i år. I övrigt sägs det tidigare arbetet med att förbättra leveransprecision och kvalitet givit bra resultat och har resulterat i nya kontrakt och förfrågningar på exportmarknaden. Efter fjolårets flytt av verksamheten i Solna till Kulltorp som avslutades under hösten, har också en utbyggnad påbörjats för att kunna expandera enheten.

 Gjorda förbättringar syns dock inte ännu i speciellt hög grad i resultatutvecklingen. Visserligen förbättrades rörelseresultatet på helåret till 57 Mkr (40), motsvarande en marginal på 5,2% (4,0), men då påverkades båda resultaten av extraordinära kostnader och skulle annars ha varit cirka 65 Mkr (61), motsvarande marginaler på 5,9% (6,0). I Q4 blev rörelseresultatet 15 Mkr (12), motsvarande en marginal på 5,4% (4,1). Då påverkades jämförelsekvartalet av extrakostnader på 8,8 Mkr och därmed var ökningen egentligen en försämring. 

Företagets tidigare vd Magnus Björn som lämnade i Q3 ersattes i senaste kvartalet av tillförordnade vd Anders Magnusson. Vinsten per aktie under fjolåret blev sammantaget 5,30 kr (3,80) varav 1,10 kr (0,85) under sista kvartalet, men skulle ha varit bättre än så justerat för extraordinära kostnader. Föreslagen utdelning för året är 1,50 kr (1,50) som kommer att delas ut vid två tillfällen, 0,75 kr i maj och 0,75 kr i november.

 Det som gör Ages intressant är inte nuvarande utveckling utan snarare värderingen om bolaget kan få till en förbättring. Med många rationaliseringar redan gjorda och en betydande minskning av personalen inom Unnarydsenheterna, borde chansen vara god att åtminstone öka lönsamheten något i år och då framstår aktien som billig.

Även med nolltillväxt skulle det räcka med en rörelsemarginal kring 6,5 % för att p/e-talet skulle hamna kring 10 och då ska man veta att den justerade rörelsemarginalen de senaste två åren (ex extraordinära kostnader) har legat kring 6 % trots stora problem för företaget. Man ska även veta att bolaget mellan 2013–2015 i snitt visade en rörelsemarginal på drygt 11%.

 Vi är på intet sätt övertygade om att bolaget står inför en tydlig vändning i år då man har stor exponering mot fordonsbranschen, men kan samtidigt konstatera att en sådan inte heller är nödvändig för att det ska finnas en betydande uppsida i aktien. Det räcker bra med en måttlig lönsamhetsförbättring. Det genomsnittliga p/e-talet sedan noteringen har legat kring 13–14 och dagens p/e-tal på vår prognos är inte högre än cirka 10. Vi ger aktien en spekulativ köprekommendation men sätter i nuläget ingen riktkurs.      

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2019-04-28 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:54:30