Airbus – Få moln på himlen

Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus befinner sig i en avundsvärd situation.

Airbus Fa moln pa himlen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2122 (4 augusti 2024)

KÖP | AIR | Tyskland | 131,9 Eur

Resebranschen boomar efter pandemiåren och flygbolagen skriker efter nya, bränslesnåla flygplan. Samtidigt gräver den värsta konkurrenten (Boeing) grop efter grop för sig själv.

Efter ett flertal allvarliga incidenter under de senaste åren har Boeing hamnat i blåsväder, både vad gäller myndigheter och kunder. Amerikanerna har tvingats sänka sin produktionstakt och ligger idag långt efter Airbus. Européerna i sin tur investerar kraftigt i expansion och modernisering av sin industriella infrastruktur, inte minst för att uppgradera slutmonteringsanläggningarna för den mycket populära A320-familjen. Målet är att nå en månatlig produktionstakt på 75 flygplan.

Förutom ett brett utbud av olika passagerarflygplan (såsom A320, A330 och A350) erbjuder Airbus även militärflygplan, helikoptrar och rymdprodukter. Verksamheten omsatte 65,5 miljarder euro år 2023 och är uppdelad i de tre divisioner: Airbus (73% av koncernens omsättning), Airbus Helicopters (11%) och Airbus Defence and Space (16%).

Inom området passagerarflygplan ("Airbus") förser man flygbolag över hela världen med flygplan för passagerar- och frakttransport. Denna division är inte bara den största utan också den mest lönsamma inom koncernen. 2023 uppvisade Airbus-divisionen en justerad EBIT-marginal på 10,0% som därmed var 1,1 procentenheter högre än koncernens 8,9%. Efterfrågan är mycket hög, då flygbolagen har börjat investera intensivt i sina flottor sedan pandemins slut; särskilt bränslesnåla alternativ som Airbus A320neo är mycket efterfrågade.

Sedan Rysslands angrepp på Ukraina har även intresset för Airbus produkter och system till försvarssektorn ökat markant. Här erbjuder man militärflygplan såsom Eurofighter, A330 MRTT, C295 och A400M, men även satelliter som tillhandahåller säker kommunikation för väpnade styrkor och erbjuder anslutnings- och informationslösningar för regeringar. Airbus-helikoptrar används till sök- och räddningsuppdrag, brottsbekämpning och akutsjukvård, samtidigt som militära modeller som H225M och NH90 stödjer väpnade styrkor över hela världen.

Annons

Att allt inte är frid och fröjd, de goda förutsättningarna till trots, påminde bolaget om i slutet av juni, när man blev tvungna att vinstvarna för Q2. Till följd av en nedskrivning inom rymdsektorn och fortsatta problem i leveranskedjan sänkte Airbus sin prognos för 2024 och siktar numera på ett justerad EBIT-resultat om 5,5 miljarder euro (tidigare: 6,5-7,0 miljarder). Det justerade fria kassaflödet förväntas samtidigt minska till cirka 3,5 miljarder euro (tidigare: 4,0 miljarder). Dessutom skjuter bolaget upp sitt mål att producera 75 flygplan av A320-serien per månad med ett år till 2027.

Problemen inom Defence and Space svider förstås på kort sikt. Enligt ledningen avslöjade en teknisk granskning av programmen inom Space Systems kommersiella och tekniska svårigheter som har lett till engångskostnader på 989 Meuro. Dessa var främst relaterade till uppdaterade antaganden om tidsscheman, kostnader, risker, inköp och arbetsbelastning. En betydligt större utmaning är, emellertid, situationen i leveranskedjan inom civilflygsektorn, särskilt när det gäller motorer, flygplansstruktur och kabinutrustning. Vd Guillaume Faury räknar därför inte längre med att kunna leverera de planerade 800 passagerarflygplanen i år. Istället ska det bli endast 770, vilket kan jämföras med 735 under 2023.

Under första halvåret lyckades man leverera 323 flygplan och fick samtidigt nya order på 310 flygplan (netto efter canceleringar). Det är oklart när leveranskedjan kommer fungera felfritt igen, men bolaget jobbar febrilt med att hitta lösningar för att kunna öka produktionstakten så fort som möjligt. Vid slutet av juni hade man en orderbok på häpnadsväckande 8 585 flygplan.

Även om tillväxten dämpas något för tillfället så är de långsiktiga utsikterna minst sagt ljusa. Rensat för engångskostnaderna relaterade till rymdverksamheten tyder det mesta dessutom fortfarande på en ökning av det justerade rörelseresultatet (EBIT) under helåret 2024 om drygt 11% jämfört med fjolårets 5,8 miljarder euro. Detta trots att bolaget har investerat mycket i utbyggnaden av organisationen för att kunna hantera den förväntade tillväxten framöver.

Huvudscenariot är att problemen inom leveranskedjan kommer minska successivt, vilket sedan leder till ökande leveranser och i nästa steg till stigande marginaler. På så sätt är en vinsttillväxt kring 30% i snitt under de kommande två åren absolut realistisk. Som placerare betalar man just nu 17x den förväntade vinsten 2025 för en Airbus-aktie (P/E-tal) medan EV/EBIT-multipeln ligger runt 12x. Det ser vi som mycket attraktivt givet bolagets ledande ställning i en bransch som flyger i medvind. Med en riktkurs på 175 euro blir Airbus därför en ny Top Pick för vår del eftersom rekommendationen blir Köp.

airbus analysgraf

Tyskland
AIR
Sektor
Flygplanstillverkare
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Airbus SE: Global ledare inom flyg- och rymdteknik

Airbus SE är en av världens största aktörer inom flyg- och rymdindustrin, med verksamhet inom kommersiella flygplan, helikoptrar samt försvars- och rymdsystem. Företaget är noterat på flera europeiska börser, inklusive Paris, Frankfurt, Madrid, Barcelona, Valencia och Bilbao. Under de första nio månaderna 2024 rapporterade Airbus en total intäkt på 45,4 miljarder euro (cirka 506,9 miljarder SEK), och styrelsen föreslog en utdelning på 1,80 euro (cirka 20,1 SEK) per aktie för verksamhetsåret 2023.

Airbus är uppdelat i tre huvudsakliga affärsområden: Airbus Commercial Aircraft, som fokuserar på design, tillverkning och leverans av kommersiella flygplan, Airbus Helicopters, som utvecklar och producerar både civila och militära helikoptrar, samt Airbus Defence and Space, som erbjuder försvars- och rymdtekniklösningar. Företaget äger även dotterbolag som Aalto HAPS, vilket utvecklar stratosfäriska drönare för mobila uppkopplingar och jordobservationstjänster.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-08-07 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:01:07