Alibaba - Komplex riskprofil
Det kinesiska IT-konglomeratet Alibaba Group har tappat över hälften av sitt börsvärde sedan toppnoteringen för drygt ett år sedan.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 3 (24 januari 2022)
NEUTRAL| BABA | 123,26 USD | FUNDAMENTAL ANALYS
Sammanfattning
• Dominerande ställning på den kinesiska marknaden
• Hög politisk press
• Tillväxten fortsättningsvis hög
Bolaget är förmodligen bekant för er läsare och kräver knappast någon närmare introduktion, men för att skapa sig en bättre uppfattning om konglomeratet så ska vi inleda med att se på några av de större verksamheterna som Alibaba driver. För enkelhetens skull är alla siffror i analysen i USD, eftersom Alibaba redovisar sina resultat i både kinesiska yuan (CNY) och amerikanska dollar.
Den första verksamheten som bolaget startade är den internationella B2B-marknadsplatsen www.alibaba.com, där företag har möjlighet att köpa varor direkt från grossister. Man är även störst i Kina när det kommer till online-marknadsplatser för detaljhandel, där målgruppen då i första hand är konsumenter. En del av dessa varumärken återspeglas i bilden nedan, men vill man läsa mer om Alibabas alla handelsplatser hittar man utförligare information från bolagets senaste årsredovisning som är hisnande 355 sidor lång.
Samtliga verksamheter som beskrivits ovan (tillsammans med en del konsument- och logistiktjänster) går under segmentet ”Commerce”. Alibaba har brutet räkenskapsår från april till mars och under de första sex månaderna av innevarande räkenskapsperiod stod Commerce för drygt 86 procent av omsättningen. De övriga tre segmenten (Cloud Computing, Digital Media & Entertainment, Innovation Initiatives & Others) representerade således tillsammans ca 14 procent av de totala intäkterna.
Alibabas har en dominant ställning på den kinesiska marknaden inom flera olika segment. När det gäller e-handel är man överlägset störst i Kina med en marknadsandel på nästan 50 procent. Bolaget har även en global marknadsandel inom e-handel som antas uppgå till ca 8 procent, vilket kan sättas i relation till Amazons 14. Det är dock värt att nämna i sammanhanget att Alibaba under det senaste året förlorat marknadsandelar i Kina till konkurrenter inom Commerce segmentet och enligt Emarketer förväntas den kinesiska e-handelsmarknadens tillväxt att avta från ca 13 procent i år till 8 procent år 2025. I Kina har man även betydande marknadsandelar inom Fintech- och molnlösningar, även om det vid en första anblick kanske inte ser ut så till följd av segmentet Commerce storlek.
Den historiska tillväxten har varit snabb och de två största affärsbenen, Commerce och Cloud Computing, växte under de första sex månaderna av innevarande räkenskapsperiod med ca 30 procent. När det kommer till e-handeln (Commerce) har man redan en så pass hög marknadsandel att det kan bli svårt att visa upp så höga tillväxtsiffror i framtiden, även om marknaden som helhet ännu förväntas växa ett bra tag till. Ser man till moln- och finansieringslösningarna har man dock gott om utrymme att växa även framöver. Ett försiktigt antagande är att Alibaba Group kommer att kunna växa omsättningen med ca 20 procent innevarande räkenskapsperiod 21/22 och 18 procent under 22/23.
Alibaba har varit vinstdrivande redan länge och har under de senaste tio åren endast haft två förlustkvartal. Ser man till den långa trenden, så har tyvärr både brutto- och rörelsemarginalen varit nedåtgående samtidigt som Alibaba har växt i storlek och samlat på sig allt fler affärsben. Historiskt har bolagets tredje kvartal varit starkt och bolaget har därför goda möjligheter att ordna upp den svaga inledningen på innevarande räkenskapsperiod.
Både Alibaba, och dess frispråkige grundare Jack Ma, har varit i hetluften under det senaste året.
Våren 2021 fick man en bot på nästan 2,9 miljarder USD (ca 18,2 miljarder yuan) av de kinesiska tillsynsmyndigheterna för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden, vilket är den högsta företagsboten som någonsin har delats ut i Kina. Det styrande kommunistiska partiet i Kina (CCP) har tidigare kommunicerat att företagen är i behov av ideologisk vägledning och har därmed skärpt kontrollen över den privata sektorn. Partiet har en uttalad målsättning om att de statligt ägda bolagen ska växa sig starkare, vilket Jack Mas höga ambitioner delvis inkräktat på när man t.ex. strävat efter att bli den största långivaren i Kina.
För närvarande går det att handla Alibaba på den amerikanska börsen via en ADR (American Depositary Receipt) med tickern BABA, vilket i praktiken är ett certifikat som tillåter investerare att handla aktier i icke-amerikanska företag. Det råder ändå en rädsla i USA över att man i Kina ska fatta beslut som i värsta fall leder till att man tvingas avnotera Alibaba från den amerikanska börsen. Vad som händer i ett sådant scenario är inte helt lätt att avgöra, men åtminstone teoretiskt borde det vara möjligt att lösa in sina ADR:s mot aktier i bolaget på Hong Kong-börsen.
Bolaget har diskuterats flitigt bland värdeinvesterare under de senaste månaderna efter att allmänheten har fått nys om att Charlie Munger, Warren Buffets parhäst i Berkshire Hathaway, aktivt har köpt aktier i Alibaba via sitt bolag Daily Journal. Den starka balansräkningen, låga värderingen och de planerade återköpen blev tydligen för lockande för den rutinerade investeraren från Omaha.
Med mindre än ett kvartal kvar av innevarande räkenskapsperiod, är ett rimligt antagande att omsättningen kommer att landa kring 135 miljarder USD för perioden 4/2021–3/2022 och att vinsten blir något lägre än föregående räkenskapsperiod. För den amerikanska ADR:n, som representerar 8 aktier, rärknar vi med en vinst på drygt 8,00 USD styck. Bolaget handlas då till ca 16 gånger den förväntade vinsten för innevarande räkenskapsperiod. Med en förväntad tillväxt på närmare 20 procent nästa räkenskapsperiod, så kan man inte annat än konstatera att bolaget är ytterst attraktivt värderat.
Beaktar man den oroväckande utvecklingen i Kina och den politiska press som riktats mot bolaget, så råder det ingen tvekan om att man måste räkna med en hög säkerhetsmarginal vid en eventuell investering. Den politiska trenden ser onekligen dyster ut och det är svårt att dra några slutsatser om framtiden utan djupare insikt i kinesisk politik. De negativa nyheterna kring bolaget har utlöst varandra ända sedan den planerade börslistningen av Ant Financials (som Alibaba äger ca en tredjedel av) stoppades. Ett bolag av Alibabas kaliber förtjänar definitivt en högre värdering, men till följd av den komplexa riskprofilen väljer vi i nuläget att förhålla oss neutrala till aktien. Väl medvetna om att vi eventuellt går miste om fin avkastning ifall orosmomenten visar sig vara obefogade.