AQ Group - Fortsatt köpläge?
Så sent som för några månader sedan tyckte vi att det luktade köpläge om verkstadsföretaget AQ Group och rekommenderade därför spekulativt köp inför årets första kvartalsrapport. Bidragande till beslutet var att bolaget såg ut att vara på väg ut ur den resultatmässiga svacka som bolaget hade befunnit sig i nästan hela tiden sedan börsnoteringen i början av 2017, och som hade sänkt aktiekursen med omkring 35% från toppnivåerna i mitten av samma år.
Från Stockpicker Newsletter (19 juni 2019)
Analytiker Jan Axelsson
AQ | Mid Cap | 194 kr
Med facit i hand efter att det första kvartalet nu har presenterats kan vi konstatera att vi var tursamma i vår bedömning. Aktien som handlades en bit under 160 kr vi rekommendationstillfället har sedan dess nu stigit drygt 20% (inklusive utdelning). Q1-rapporten visade sig också vara minst lika bra som vi hoppades på, vilket fick aktien att stiga med 9% på rapportdagen.
Kursuppgången känns också fullt rimlig för att inte säga nästan försiktig. Med en fortsatt generellt god konjunktur steg nettoomsättningen i kvartalet med 14,9% till 1 253 Mkr (1090). Justerat för en positiv valutaeffekt på 3% och tillväxt via förvärv på 8,7% var den organiska tillväxten mer modesta 3,2% men då tas inte hänsyn till att bolaget ifjol höst satte dotterbolaget AQ Segerström & Svensson i konkurs efter en längre tids negativ utveckling. Elimineras för AQ Segerström & Svenssons omsättning i samma kvartal i fjol var omsättningstillväxten i Q1 i år 21,5%, varav organisk tillväxt 9,1%, tillväxt genom förvärv 9,2% och valutaeffekter på 3,1%.
Den jämförbara organiska tillväxten kompenserar därför med råge för de verksamheter som avvecklades i fjol. De ifjol vår förvärvade bolagen B3CG:s med kunder i USA och Kanada, och AQ Mecanova OY med verksamhet i Finland och även i Estland är numera slutförda och integrerade, och inte minst har B3CG bidragit positivt till resultatutvecklingen och varit en plattform för expansion i Nordamerika.
Var tillväxten mer än godkänd i kvartalet så var förmodligen resultatutvecklingen ändå den största anledningen till glädjerycket i aktien. Rörelseresultatet steg med 33% till 96 Mkr (72), vilket bidrog till ett rörelsemarginallyft till 7,6% (6,6). Vi får gå tillbaka till Q1 2017 för att hitta en högre kvartalslönsamhet och bland orsakerna finns en högre omsättning i många av koncernens bolag men också att AQ Group inte längre har några förluster i de bolag som omstrukturerades i fjol. Konkursen i AQ Segerström & Svensson i fjol höstas gör också att en stor förlustkälla nu är borta, vilket kommer att få betydande effekt i kommande kvartal. Konkursen påverkade fjolåret negativt med -73,4 Mkr varav cirka 30 Mkr under första halvåret. Med tanke på att vinstmarginalen var 7,4% i Q1 ska det inte uteslutas att målsättningen om en dito marginal på helåret på 8% skulle kunna nås i år, även om det inte är något vi räknar med i dagsläget. Vinsten per aktie i Q1 förbättrades med en krona till 4,14 kr (3,13).
Att optimismen är tillbaka i AQ Group antyds även av att man bara dagar efter den senaste rapporten gjorde ännu ett stort förvärv med tillträde i juni när man köpte LTI Holding med dotterbolaget Trafotek i Finland, Estland, Kina och Brasilien. Bolaget som köps för mindre än 300 Mkr på skuldfri bas omsätter närmare 500 Mkr och sägs ha marginaler kring AQ:s nuvarande. Det förvärvade bolaget är leverantör inom konstruktion och tillverkning av specialiserade kraftelektronikskomponenter, såsom reaktorer, transformatorer och filter för medium till höga effektnivåer, och tillträde förväntas ske den 3 juni under förutsättning att affären godkänns av de estniska och finska konkurrensmyndigheterna.
Totalt sett var det Q1 en positiv överraskning, vilket ju också syntes i kursuppgången på rapporten. Vi vågar dock inte ta ut svängarna alltför mycket efter ett enstaka bättre kvartal. Även med ganska försiktiga antaganden är dock aktien fortfarande relativt lågt värderad såvitt vi kan avgöra. Med det nya förvärvet av Trafotek bör omsättningstillväxten hamna uppåt åtminstone 15% och det i kombination med en rörelsemarginal som hamnar kring lite drygt 7% så bör vinsten per aktie hamna mellan 15–16 kr, vilket inte ger ett p/e-tal högre än drygt 12. P/e-talet kan därefter falla ner mot 11 under 2020. I den prognosen har vi heller inte räknat med ytterligare förvärv, vilka bör vara högst troliga med tanke på bolagets mycket förvärvsintensiva historia. En central idé i förvärvsstrategin är ju också att via förvärv följa de viktigaste kunderna in på nya marknader.
Vi uppskattar den hittillsvarande kursuppgången, inte tu tal om den saken, men vi tror samtidigt att aktien kan ha mer att ge. I förra analysen satte vi spekulativt köp på AQ eftersom vi då inte kände oss säkra på en turnaround. När en sådan nu tycks vara på plats väljer vi att rekommendera ett reguljärt köp, vilket innebär att aktien även hamnar bland våra Top picks. Riktkursen höjs till 225 kr (184).